Utforska de senaste nyheterna, berättelserna och mediaresurserna från Mastercard

 

Pressmeddelanden

2023
15 maj 2023

Idag presenterar Mastercard Economics Institute en ny rapport som visar att europeiska turister listar Sverige som en av de destinationer de helst besöker under sommaren. Sverige hamnar på plats 8 av topp-10 internationella resmål efter bland annat Spanien, USA och Frankrike. Rapporten Travel Industry Trends 2023 ger insikter om den globala resebranschens tillstånd som just nu präglas av ekonomisk osäkerhet och samtidigt ökad efterfrågan från konsumenter.

2022
17 maj 2022

Mastercard and Dreams will collaborate on developing digital banking solutions which will help banks bolster their ESG credentials and empower customers to adopt more sustainable consumption habits.

28 april 2022

Sedan februari 2021 har Mastercard tillsammans med SL erbjudit resenärer kontaktlösa betalningar genom tjänsten Res med betalkort (Tap n’go), dvs. att blippa sitt betalkort för att resa med kollektivtrafiken. Att resa kollektivt påverkades av pandemin, men enkla och trygga betallösningar har fortsatt vara lika viktigt då som nu när vi kan röra oss mer fritt igen. När allt fler i Stockholmsområdet väljer att åka kollektivt igen vill Mastercard visa uppskattning till de som reser och betalar hållbart - genom att utöka sin originalkampanj Tap n’ride. Inom sitt globala miljö-och hållbarhetprogram Priceless Planet Coalition donerar Mastercard nu 50 000 träd.

25 april 2022

Mastercard lanserade första delen av kampanjen Tap n’ride hösten 2021 i samarbete med SL. Syftet var att öka medvetenheten om möjligheten att blippa sitt betalkort i kollektivtrafiken och inspirera till mer hållbara konsumentbeteenden. Nu utökas originalkampanjen och Mastercard donerar 50 000 träd inom sitt globala miljö- och hållbarhetsprogram Priceless Planet Coalition – för att visa tacksamhet till SL:s resenärer som väljer att betala och resa hållbart.

5 april 2022

Five payment acceptance start-ups stand among the 15 selected to meet Mastercard in the Lighthouse FINITIV program. This Spring, the program returns to Denmark, Norway and Lithuania, where once again “acceptance start-ups,” or start-ups focused on helping merchants accept payments, stand out as the most prominent theme.

2021
17 augusti 2021

Mastercard har förlängt sitt partnerskap med Riot Games som sponsor av League of Legends European Championship (LEC), efter ett framgångsrikt fyraårigt samarbete med varumärket globalt. Avtalet innebär att Mastercard stärker relationen till den största esporten och dess community i hela Europa.

18 juni 2021

Sverige och de övriga nordiska länderna har bäst förutsättningar att dra nytta av open banking, tillsammans med Storbritannien. Det visar en ny rapport från Mastercard, som granskat hur väl förberedda europeiska länder är att anamma open banking.

11 juni 2021

Stockholmsbaserade Earthbanc har utnämnts till vinnare i vårens upplaga av Mastercard Lighthouse FINITIV-programmet. FINITIV är ett öppet innovationsprogram som ger nystartade företag möjligheten att samarbeta med Mastercard, Swedbank, Danske Bank, SEB och DNB. I tuff konkurrens med 15 nordiska och baltiska finalister tog Earthbanc hem vinsten tack vare sin tydliga kommunikation, ett värdefullt hållbarhetsfokus och potential att hjälpa organisationer att mäta sina utsläpp.

11 juni 2021

Lighthouse MASSIV, Mastercards partnerskapsprogram för att hitta och skala upp morgondagens impact unicorns, utsåg igår norska SPENN till vinnare. DDFinance belönades med priset Impact Potential.

26 maj 2021

Inför UEFA Champions League-finalen visar Mastercards undersökning att 86% tror att de generellt får en mer optimistisk inställning till livet av att vara fotbollsfans och 45% av tror att gemenskapen är det som driver passionen för sporten.

17 maj 2021

Idag, på den internationella dagen mot homofobi, bifobi, interfobi och transfobi (IDAHOBIT), kan Mastercard stolt presentera att True Name™-funktionen för kort lanseras i över 30 europeiska länder*, däribland Sverige.

5 maj 2021

Nya insikter när det gäller trender kring konsumtionsmönster är avgörande för att besöksnäringen ska kunna återhämta sig och fortsätta utvecklas efter pandemin. Därför har Mastercard och Göteborg & Co inlett ett samarbete för att skapa en unik digital plattform där Mastercard kommer att bidra med viktiga insikter kring sådana trender.

22 april 2021

Nya insikter från Mastercard och den svenska fintech-startupen Doconomy visar att svenskarnas shoppingvanor under pandemin har haft en positiv effekt på klimatet. Koldioxidavtrycket från inköp med Mastercard-kort, inom de vanligaste konsumentkategorierna, minskade med 9 procent i Sverige under 2020 jämfört med 2019. En färsk undersökning visar också att 76 procent av svenskarna är villiga att ändra sitt beteende för att bekämpa klimatförändringar och hållbara utmaningar under 2021.

15 april 2021

Drygt en fjärdedel (27 procent) av alla enmansföretag samt mikro, små och medelstora företag i Sverige, Norge, Finland och Danmark har skalat upp digitaliseringen av sina verksamheter och ökat sin närvaro online för att möta nya kundbehov och reducera kostnader.

12 april 2021

En ny undersökning, genomförd av YouGov på uppdrag av Mastercard, visar att svenska konsumenters intresse för miljön har ökat markant till följd av pandemin. 40 procent av svenskarna uppger att de idag tycker att det är viktigare att minska sitt koldioxidavtryck än före pandemin.

25 februari 2021

Lighthouse MASSIV, Mastercards partnerskapsprogram som fokuserar på så kallade social impact-bolag, presenterar idag vårens deltagare som kommer att stödjas av rådgivare från Swedbank, Danske Bank, Bill & Melinda Gates Foundation, Synch och Nordic Impact Funds.

25 februari 2021

Idag presenterar Mastercard 15 tech-startups som blir del av vårens upplaga av Mastercard Lighthouse FINITIV-programmet 2021

2020
17 december 2020

Hittills har 2020 varit ett år fyllt av utmaningar och även julen kommer att se annorlunda ut för många i år. Det är nu extra viktigt att handla medvetet och informerat. Tidigare undersökningar från Mastercard visar att många svenskar redan anser sig vara mer omtänksamma denna jul samt planerar att ägna mer tid och eftertanke åt årets julklappar.

10 december 2020

En ny undersökning från Mastercard visar att svenskarna lägger mer tid och energi på julklappar till nära och kära i år. 73 procent säger att 2020 har påmint dem om vad som är viktigt i livet och 52 procent uppger att de är mer omtänksamma denna jul. 39 procent lägger också extra omtanke på julklapparna i år.

20 november 2020

Gimi har utsetts till Norden och Baltikums mest lovande fintech-företag av Mastercard Lighthouse Program hösten 2020. I tuff konkurrens utmärkte sig Gimi genom sin teamstyrka, produktinnovation, genomförbarhet och partnerskapspotential. Vinsten tillkännagavs på Mastercard Lighthouse Day 19 november under Slush.

20 november 2020

Svenska PlasticFri har utsetts till det mest lovande impact-företaget i Norden och Baltikum hösten 2020 av acceleratorprogrammet Mastercard Lighthouse MASSIV. Även Molecular Attraction belönades med the Impact Potential award och Green Assets Wallet vann People’s Choice Award under programmets prisutdelningen på Slush.

20 oktober 2020

Mastercard presenterar idag en expansion av Priceless Planet Coalition och välkomnar 32 nya partners, däribland svenska fintech-startupen Doconomy. Utöver detta ansluter också ett antal miljöprofiler och experter till projektets advisory board.

19 oktober 2020

Mattias A Klums aktuella utställning Vår tid på jorden porträtterar djur- och naturlivet i olika delar av världen och visas på Fotografiska i Stockholm. Utställningen gör också tillgänglig i en unik digital version där Klum själv guidar betraktaren genom fotografierna. Mastercard, som är huvudpartner till utställningen, erbjuder den guidade visningen kostnadsfritt till alla Mastercard-innehavare från slutet av oktober 2020.

6 oktober 2020

Den pågående pandemin har stärkt banden till de lokala handlarna och småföretagen. Idag är nästan 3 av 4 svenskar mer villiga att handla varor från en lokal butik, jämfört med för ett år sen. Det visar en ny undersökning som Mastercard presenterar idag.

4 september 2020

Lighthouse MASSIV, Mastercards acceleratorprogram för så kallade social impact-bolag kommer nu för första gången till Sverige och Norge.

4 september 2020

Mastercard  presenterar de 15 fintech-startups som deltar i höstens upplaga av Lighthouse Program. Deltagarna har valts efter ett antal kriterier, men särskilt utifrån sina innovativa, skalbara och effektiva lösningar. Tillsammans med Mastercard, banker, investerare och experter inom juridik, teknik och strategi vill Lighthouse skapa samarbeten som utvecklar hela fintech-industrin.

30 juni 2020

DreamHack och Mastercard offentliggör idag ett nytt partnerskap för Northern League of Legends Championship 2020 (NLC). Avtalet innebär att Mastercard blir officiell betalningspartner för NLC och kommer att erbjuda "Priceless Play of the Match" priser för alla NLC-tittare.

12 juni 2020

Mastercard och EedenBull utökar nu sitt samarbete. Det nya avtalet innebär att Mastercard kommer stötta EedenBulls expansion i Europa och lanseringen av den nya plattformen Q Business®.

3 juni 2020

3 av 4 bland de mellan 65-89 år i Sverige tycker att samhället borde ta större ansvar för att äldre ska kunna betala enkelt och säkert. Nästan 4 av 10 mellan 65–89 år vill också lära sig mer om nya digitala lösningar, enligt en ny Novus-undersökning. Därför lanseras nu en ny utbildningsportal på nätet, Betalningshjälpen.se av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och Sveriges största banker.

29 maj 2020

e-handel har dominerat konsumtionen den senaste månaden. Hela 40 procent av alla konsumenter i Sverige säger att de shoppar mer än någonsin på nätet och dessutom är det rekordmånga som ansluter sig till tjänster som träningspass, streamingabonnemang och olika kurser på nätet i tider av social distansering. Detta enligt en ny undersökning från Mastercard.

4 maj 2020

Mastercard meddelar idag att Mark Barnett utses till ny vd för Mastercard Europa. I sin nya roll kommer Mark att ansvara för strategi, ledning och resultat för Mastercards verksamhet i regionen.

25 mars 2020

Mastercard meddelar idag att de höjer beloppsgränsen för kontaktlösa betalningar i Europa. 29 länder implementerar nu nya beloppsgränser för att förbättra shoppingupplevelsen för människor. I Sverige höjs gränsen från 200 SEK till 400 SEK.

2019
10 december 2019

S&P Global Joins Effort to Power Global Platform Available to All Issuers Further Support Provided by Mastercard Investment in Doconomy

22 november 2019

Med en innovativ betallösning som låter konsumenter själva ta kontroll över sin klimatpåverkan kammade svenska Doconomy hem vinsten i höstens upplaga av Lighthouse Development Program. De korades idag under det prestigefyllda startupeventet Slush i Helsingfors, Finland. Intresset för programmet har varit rekordstort i år med hundratals ansökningar inför varje omgång.

31 oktober 2019

Doconomy har gjort det möjligt att enkelt mäta klimatpåverkan baserat på konsumtion och lanserade tidigare i år det första kreditkortet med en koldioxidgräns i samarbete med Mastercard.

22 oktober 2019

Mastercard (MA) and Revolut, today announced a partnership to launch Revolut cards in the U.S. by the end of the year, as part of an expansion of their relationship enabling the issuance of cards in any market around the world where Mastercard is accepted.

19 september 2019

En ny undersökning från Mastercard visar att 12 procent börjar julshoppa redan i september eller tidigare och 10 procent i oktober. Men majoriteten väntar fortfarande till november (37 procent) eller till sista minuten, i december (37 procent).

5 september 2019

Den tionde upplagan av Mastercards årliga undersökning Global Destination Cities Index, visar att antalet internationella övernattande besökare har ökat med 76 procent sedan 2009.

23 augusti 2019

Mastercard och NFT Ventures presenterar idag företagen i höstens omgång av Lighthouse Development Program. Antalet ansökningar och intresset från finansbranschen är högre än någonsin och fem svenska företag har utsetts i tuff konkurrens.

25 juni 2019

Ger människor i Norden tillgång till snabba direktbetalningar mellan flera marknader och valutor

4 juni 2019

Genom en innovativ omnikanallösning med potential att revolutionera konsumenters shoppingupplevelse, kammade danska fintech-startupen Zliide hem förstaplatsen i vårens Lighthouse Development Program - ett initiativ skapat av Mastercard och NFT Ventures med syfte att stärka och utveckla fintech-arenan i Norden och Baltikum.

21 maj 2019

Mastercard, en av världens mest aktiva sponsorer av större sportevenemang stärker nu sitt åtagande gentemot damfotbollen genom att investera i en rad klubbar och spelare globalt, däribland Olympique Lynonnais och Arsenal Football Club.

30 april 2019

Doconomy, a Swedish fin-tech startup for everyday climate action, has worked with Mastercard to develop this radical tool for consumers wanting to act against climate change.

28 mars 2019

En ny rapport från Mastercard som har kartlagt finansiell inkludering globalt, visar på att 607 miljoner av de människor som idag står utan ett bankkonto däremot äger en mobiltelefon. Genom mobila betallösningar skulle dessa kunna få tillgång till digitala banktjänster, vilket är ett stort steg i resan mot att uppnå finansiell inkludering.

27 februari 2019

Mastercard och NFT Ventures har offentliggjort de 15 fintech-startups från Danmark, Norge och Estland, som deltar i vårens upplaga av accelerator-programmet Lighthouse Development Program. Vinnaren kommer att utses under Money 20/20 i juni.

26 februari 2019

TRIWA och Fidesmo har sedan hösten 2017 samarbetat kring utvecklingen av klockarmband med betalningslösningar. Nu går startskottet för den kommersiella piloten av produkten Tapster – klockarmbandet du kan blippa och betala med genom att ansluta ditt Mastercardkort.

25 februari 2019

Doconomy och Mastercard offentliggör idag sin gemensamma insats för att bekämpa klimatförändring, nämligen DO. DO är en mobil banktjänst som låter användaren spåra, förstå och minska sitt CO2-avtryck genom klimatkompensation i form av förändrad konsumtion och sparande.

19 februari 2019

Mastercard och Fidesmo lanserar nu "Connects with Fidesmo", en välintegrerad, användarvänlig och säker betallösning för wearables. Den nya lösningen gör det möjligt för konsumenter att registrera sitt Mastercardkort och direkt kunna blippa och betala med sina uppkopplade klockarmband, utan att behöva öppna en smartphone-app.

8 februari 2019

Mastercard har idag lanserat en ljudlogotyp som kommer att tillföra en helt ny dimension till konsumentupplevelsen och är ett tydligt exempel på hur digitalisering och nya teknologier idag omformar hur vi relaterar både till varumärken och konsumtion.