15 lovande nordiska och baltiska tech-startups blir del av Mastercard Lighthouse FINITIV våren 2021

25 februari 2021 | Stockholm, SWEDEN | Av Frida Almgren

Stockholm 25 februari 2021 - Idag presenterar Mastercard 15 tech-startups som blir del av vårens upplaga av Mastercard Lighthouse FINITIV-programmet 2021. Sedan lanseringen 2018 har Lighthouse möjliggjort och främjat över 1500 partnerskapsmöten mellan innovativa startups och våra partnerbanker. Vårens upplaga av Lighthouse FINITIV-programmet fokuserar på Sverige, Danmark, Norge och Baltikum, och för första gången även Island.

År 2020 introducerade Mastercard Lighthouse partnerskapsprogrammet MASSIV (Make And Scale Social Impact Vision) som syftar till så kallade social impact-bolag med fokus på att göra världen till en mer välmående och hållbar plats. För att skilja initiativen åt inom de två fokusområdena döper vi nu om Mastercard Lighthouse-programmet till FINITIV (fintech-initiativ). FINITIV avser fortsatt att para ihop fintech-startups med företagspartners, där tillväxt är slutmålet för samtliga inblandade parter.

Förra året omvandlades och anpassades programmet till ett digitalt format, något som uppskattades av alla som deltog. Programmet kommer fortsatt vara digitalt under åtminstone första halvåret 2021.

Mastercard är stolta över att presentera de nya FINITIV-kandidaterna och att kick-starta det nya året med en ny, förbättrad och tydligare uppdelning av Mastercard Lighthouse-programmen.

”Under de senaste tre åren har Lighthouse-programmet visat oss hur innovativt Norden och Baltikum är. Utvecklingen går snabbt och fintech-företagen når hela tiden nya framsteg med hjälp av investeringar och kapital, något som i sin tur lockar allt fler entreprenörer att satsa på just fintech. Betalningar har lett innovationen framåt och gjort det tydligt för oss hur viktigt det är att vara en del av samhället och stärka ekosystemet genom öppna innovationsplattformar som Lighthouse. Det var tufft att välja ut 15 företag bland alla sökande, men vi är glada att börja samarbeta med några av de mest lovande fintech-företagen i regionen i vår”, säger Mats Taraldsson, chef för Innovation och Fintech Engagement, Mastercard Norden och Baltikum. 

Hittills har Mastercard tillsammans med bankpartners, investerare och juridiska, tekniska och strategiska experter presenterat fler än 75 innovativa nystartade företag och levererat imponerande resultat genom olika partnerskap och samarbeten.

"Vi är glada över att vara en del av Lighthouse-programmet igen under våren. Vi ser fram emot att delta som bankpartner för att utforska ömsesidigt fördelaktiga möjligheter med innovativa fintech-företag. Vårt team ser fram emot att träffa nya spännande startups med syfte att utforska synergier och generera ännu mer värde för våra befintliga och framtida kunder inom olika segment. Genom samarbete kan vi skapa en ljus framtid för finansiella tjänster”, säger Kathy Hao-Hsuan Chang, chef för Fintech Partnerships på DNB.

Under programmet får företag möjlighet att enskilt möta samtliga partners, och även presentera sina företag för potentiella investerare. Förutom möjligheten att träffa Mastercard och våra bankpartners, så kommer Mastercard marknadsförings- och kommunikationsteam vägleda och hjälpa de nystartade företagen att skapa lockande och tydlig företagskommunikation.

”Vi är glada att bredda perspektivet på vårt samarbete med Lighthouse FINITIV, att kunna erbjuda ännu fler lovande fintech-företag möjligheten att ansluta till Danske Bank och tillsammans utveckla bättre finansiella tjänster för våra kunder. Vi har haft framgångsrika fintech-partnerskap tidigare och vi vill nu utöka vårt digitala kunderbjudande”, säger Ida Schulin-Zeuthen, Product Owner Beyond Banking Ecosystem på Danske Bank.

”Vi är mycket glada över att vara en del av Lighthouse FINITIV-programmet år efter år, som en av partnerbankerna för att utforska ömsesidigt fördelaktiga möjligheter med innovativa fintech-företag. Flera framgångsrika partnerskap har genererats genom programmet och detta engagemang har idag blivit en del av vår partnerskapsstrategi. Vi ser att samarbete gör det möjligt att utveckla bättre finansiella tjänster för hela samhället”, säger Audrius Rutkauskas, chef för innovationscentrum på SEB Litauen.

Deltagare i Lighthouse FINITIV våren 2021  

Sverige:

Earthbanc tillåter för banker och deras företagskunder att rapportera och verifiera koldioxidrisker genom användning av open banking-data, satellit- och IoT-fjärranalystjänster som övervakar och rapporterar. (https://earthbanc.io/)

Defentry är ett personligt ekosystem för cybersäkerhet som skyddar personuppgifter med avancerad teknik. (https://www.defentry.com/)

 

Danmark

CardLab utvecklar biometriska betalkort för unik användaridentifiering vid betalningar, åtkomst, ID, blockchain och cyberskydd. (http://www.cardlab.com/)

Crediwire är en plattform för ekonomisk optimering för företag och deras rådgivare. (https://www.crediwire.com/)

Swiipe Payments är en online One-Click-köplösning för e-handelsmarknaden som stöder PSD2 konto-till-konto-betalningar. (https://swiipe.com/)

Legacy är en digital plattform som hjälper företag att bli miljövänliga och kompatibla med automatiserad CO2-redovisning (http://www.legacyapp.dk/)

 

Norge:

Dintero hjälper handlare med en smart betalningsdelningsplattform. (https://www.dintero.com/)

Astat är en ny norsk bankutmanare för små och medelstora företag som strävar efter att bidra med bättre daglig bankverksamhet för mindre företag. (https://en.astat.app/)

ZData erbjuder en plattform som förbinder finansiella aktörer och redovisningssystem med banker. (https://www.zdata.no/)

 

Lettland:

Snapio är en One-Click-kassakontrollösning för produktannonsshopping både online och offline. (https://snapio.shop/en/)

Alpha Visum har utvecklat API-teknik för att bättre förstå klienters beteende och öka precisionen för datamodellering. (https://alphavisum.com/)

Maxaa tillhandahåller helt digitala kassalösningar och fysiska kassalösningar till Micro- och SME-handlare. (http://www.maxaa.eu/)

 

Estland:

Wert utvecklar en uppsättning reglerade tjänster för den digitala tillgångsindustrin för att ge dem möjlighet att växa med hjälp av innovationer för efterlevnad. (https://wert.io/)

 

Island:

Indó är den första bankutmanaren på Island. 100 procent säkerhet och transparens - så som en bank borde vara. (https://indo.is/)

YAY är en digital presentkortplattform. Att ge den perfekta presenten har aldrig varit så enkelt. (https://www.yay.is/)

Frida Almgren

Mediakontakter

Jessica Ståhlbom, Mastercard

Om Lighthouse FINITIV

Mastercard Lighthouse är en öppen innovationsplattform utformad för att stärka hela ekosystemet för finansiella tjänster. FINITIV är ett kostnadsfritt katalysatorprogram utformat för att skapa symbiotiska partnerskap mellan fintech-företag, Mastercard och nordiska tier 1-partners. Genom att para ihop fintech-företagens energi och innovation med de stora finansiella serviceföretagens stabilitet och distribution, genererar FINITIV partnerskap som stärker hela ekosystemet. Var femte månad arrangerar programmet workshops för fler än 15 fintech-företag och för samman banker, investerare, rådgivare och fintech-företag för att utforska partnerskap via öppen innovation.

Läs mer om Lighthouse FINITIV här: https://mclighthouse.com/FINITIV/

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.