Svenskarna prioriterar att lägga pengar på upplevelser under 2024

3 april 2024 | Stockholm, Sweden

Nästan varannan svensk planerar att lägga mer pengar på upplevelser under 2024 jämfört med 2023, enligt en ny undersökning från Mastercard [1].

I år står Europa värd för flera globala sportevenemang, musikturnéer och internationella filmfestivaler. Mastercard lanserar därför nu en undersökning om vad som motiverar människor att lägga sina pengar på upplevelser.  

Europa lockade över 700 miljoner turister under 2023 [2]. Enligt Mastercards nya undersökning, som är baserad på svar från över 16 000 konsumenter, kommer både svenskar och internationella besökare att prioritera upplevelser i år. Nästan varannan svensk (47 procent) uppger att de planerat att spendera mer på upplevelser under 2024, jämfört med 2023. Jämfört med snittet bland övriga länder (55 procent) är det dock färre svenskar som kommer att prioritera upplevelser i år.

Raja Rajamannar, Chief Marketing & Communications Officer på Mastercard, säger: "Det är inte konstigt att européerna prioriterar upplevelser mer än någonsin. Regionen är känd för sitt levande kulturarv, sport- och musikevenemang och otroliga platser som skapar en perfekt mix av minnen som varar livet ut. Vårt mål med Priceless är att förena människor med sina passioner och med varandra - varje dag, överallt. Den här undersökningen hjälper oss att förstå vad människor prioriterar under 2024 och hur vi bäst kan skapa glädje i deras liv. Idag erbjuder vi otaliga upplevelser inom ramen för Priceless på över 30 destinationer globalt. När vi laddar för en händelserik sommar i Europa kommer detta att inkludera tillgång till några av världens mest spännande upplevelser, inklusive UEFA Champions League-finalen, Filmfestivalen i Cannes, The Open, hundratals Live Nation-konserter och många fler evenemang.”

Trenden att vi prioriterar upplevelser framför materiella saker bekräftas av data från Mastercard Economics Institute, som visar att andelen utgifter på upplevelser, så som resor och restaurangbesök, i Europa ökade till 22 procent av de totala utgifterna under 2023, från 19 procent år 2019. I jämförelse har andelen utgifter på materiella saker förblivit stabil. 

Natalia Lechmanova, Chief Economist Europe på Mastercard Economics Institute, säger: "Konsumenterna har utan tvekan ställts inför svåra beslut när det gäller att prioritera sina utgifter under de senaste åren. Trots detta är längtan efter meningsfulla upplevelser fortsatt stark. I takt med att inflationen och de höga räntorna ger med sig, kommer konsumenterna sannolikt att börja lägga sina pengar på andra saker. De internationella sporttävlingarna, artistturnéerna och filmfestivalerna som kommer till Europa i år kommer antagligen göra att utgifterna på upplevelser hålls på en hög nivå.”

Undersökningen visar att de upplevelser som svenskarna mest ser fram emot i år är resor, följt av matupplevelser, familjeupplevelser som nöjesparker, live-musikevenemang, utomhusupplevelser och filmrelaterade upplevelser [3].

När det gäller varför man prioriterar att lägga pengar på upplevelser så anger många de icke-materiella fördelarna som en viktig drivkraft. Nästan fyra av fem svenskar (76 procent) säger att det oftast eller alltid är värt att spendera pengar på upplevelser, i stark kontrast mot de 4 procent som tycker att det sällan eller aldrig är värt investeringen. Dessutom prioriterar mer än var tredje svensk (34 procent) specifikt att spara till upplevelser.

42 procent av svenskarna uppger att upplevelser skapat deras bästa minnen. En tredjedel (33 procent) uppger att upplevelser har öppnat deras ögon för världen på ett nytt sätt. Nästan lika många (32 procent) tycker att gemensamma upplevelser med andra är väldigt berikande, oavsett om det handlar om att utforska en ny destination, delta i ett kulturevenemang eller njuta av en måltid tillsammans. 39 procent uppger att det är avgörande hur unik en upplevelse är, när de ska ta beslut om huruvida de ska lägga pengar på den.

Önskan om att njuta av nya upplevelser driver också resandet, där 20 procent av svenskarna säger att det är den främsta anledningen till att de reser och 40 procent säger att de skulle resa till ett annat land eller en annan kontinent bara för att njuta av en upplevelse som de brinner för.

Mastercard är en långvarig partner till många av Europas mest kända underhållnings- och sportinstitutioner. I år ingår bland annat UEFA Champions League-finalen på Wembley, Roland Garros, Filmfestivalen i Cannes, Filmfestivalen i Berlin, och League of Legends, samt hundratals Live Nation-konserter på flera europeiska marknader. 

[1] Mastercard har tillfrågat 16 141 konsumenter i 20 länder i Europa, plus fyra andra marknader som USA och Kina, för att kartlägga viktiga trender som kommer att forma den europeiska "upplevelseekonomin" år 2024. 508 respondenter från Sverige ingår i undersökningen. Se avsnittet metod för ytterligare information om undersökningen.

[2] UNWTO World Tourism Barometer

[3] Fråga: Vilket av följande skulle du vilja prova mer av år 2024? Svar på frågan: Resor och turism (57%); matupplevelser (34%); utomhusupplevelser (28%); live-musikevenemang (31%); wellness- och hälsorelaterade upplevelser (22%); familjeorienterade upplevelser som nöjesparker (32%); filmrelaterade upplevelser (27%); teaterföreställningar (20%); konstupplevelser (20%); historiska eller kulturarvsrelaterade upplevelser (24%). 

Presskontakter
Sara Hart, kommunikation Europa, sara.hart@mastercard.com
Sophie Bournhonesque, kommunikation Europa, sophie.bournhonesque@mastercard.com

Om undersökningen
Mastercard har genomfört en undersökning tillsammans med Vitreous Worldwide, för att förstå förändringar i konsumenters preferenser kring att prioritera upplevelser. Fältarbetet ägde rum mellan den 2 och 9 januari 2024. Undersökningen omfattade 16 141 respondenter, inklusive 14 125 respondenter från 20 marknader i Europa (Österrike, Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Polen, Spanien, Storbritannien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Grekland, Irland, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Serbien, Sverige, Schweiz) och 2 016 respondenter i Australien, Brasilien, Kina och USA. 508 respondenter från Sverige ingår i undersökningen

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.