Nu lanseras Betalningshjälpen.se för att hjälpa äldre i digitalt utanförskap

3 juni 2020 | Stockholm | Av akristersson

3 av 4 bland de mellan 65-89 år i Sverige tycker att samhället borde ta större ansvar för att äldre ska kunna betala enkelt och säkert. Nästan 4 av 10 mellan 65–89 år vill också lära sig mer om nya digitala lösningar, enligt en ny Novus-undersökning. Därför lanseras nu en ny utbildningsportal på nätet, Betalningshjälpen.se av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och Sveriges största banker. 

”Alla ska ha möjlighet att använda och förstå digitala tjänster för vardagsekonomin. Genom att erbjuda information och praktiska verktyg är vi övertygade om att Betalningshjälpen kan bidra till att öka tryggheten kring digitala betalningar och minska det digitala utanförskapet hos äldre, både nu i kristider och på längre sikt”, säger Erik Gutwasser, vd för Mastercard i Norden och Baltikum. 

Sveriges seniorer är överrepresenterade bland dem som står utanför den digitala ekonomin. Den pågående pandemin med social distansering innebär samtidigt att digital teknik blivit ännu viktigare för såväl handel och betalningar som kommunikation och socialt umgänge. Att få Sveriges seniorer att känna sig trygga på nätet och hantera betalningar är därmed viktigare än någonsin. 

Betalningshjälpen.se är därför speciellt utformad för att äldre enkelt och tryggt ska få information och konkreta verktyg för att kunna dra nytta av digitaliseringens fördelar och använda digitala betalningar. Sajten kommer bland annat att innehålla steg-för-steg-guider och informationsfilmer om olika digitala tjänster. Besökare kan också välja att bli kontaktade via mail eller uppringda per telefon för att få personlig rådgivning.  

Idag finns behov av konkreta verktyg och utbildningsinsatser på olika kunskapsnivåer. Novus-undersökningen på uppdrag av Betalningshjälpen visar att många seniorer använder internet dagligen. Hela 9 av 10 i åldern 65-89 år föredrar att betala med kort och lika många använder internetbanken regelbundet. Men nästan var tredje i samma ålder känner sig fortfarande otrygga när de betalar digitalt och 3 av 4 anser att samhället borde ta större ansvar för att trygga äldres digitala betalningar. Samtidigt vill nästan 4 av 10 mellan 65–89 år lära sig mer om nya digitala lösningar. 

”Det är viktigt att inte dra alla äldre över en kam, vi talar om över 2 miljoner invånare över 65 år. Bland dem finns både vana internetanvändare och de som behöver hjälp för att känna sig trygga på nätet och hantera betalningar. Men behovet av delaktighet är detsamma. Betalningshjälpen finns till för att alla, oavsett förutsättningar och ålder ska få större möjligheter att delta i samhällslivet som idag blir allt mer digitalt”, säger Peter Sikström, generalsekreterare för SPF Seniorerna. 

Resultaten i korthet: 

    • 3 av 4 mellan 65–89 år tycker att samhället borde ta större ansvar för att äldre ska kunna betala enkelt och säkert 
    • Nästan var tredje (31 procent) mellan 65–89 år känner sig fortfarande otrygg när de betalar digitalt 
    • Nästan 4 av 10 (36 procent) mellan 65–89 år vill lära sig mer om nya digitala lösningar
    • Knappt häften (49 procent) mellan 65-89 år har förändrat hur de betalar pga. coronaviruset (främst handlar det om att undvika kontanter och blippa betalkort om det går)
    • 9 av 10 mellan 65–89 år föredrar att betala med kort och lika många använder internetbanken regelbundet 
akristersson

Mediakontakter

Annika Kristersson, Kommunikationschef, Norden och Baltikum, Mastercard
Anna Eriksson, Presschef, SPF Seniorerna

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Betalningshjälpen - ett initiativ för att minska det digitala utanförskapet av Mastercard i samarbete med Sveriges banker och SPF Seniorerna. Frågorna har ställts till ett representativt urval av allmänheten i åldern 65–89 år (via Novus Sverigepanel). 1 025 intervjuer har genomförts under perioden 29 april–4 maj 2020. Deltagarfrekvensen för undersökningen var 66 procent.  

Om Betalningshjälpen

Betalningshjälpen är ett initiativ skapat av Mastercard i samarbete med SPF Seniorerna och Sveriges största banker för att minska det digitala utanförskapet och ge fler möjlighet att hantera vardagsekonomin digitalt.  

2019 genomfördes en utbildningsturné på 16 platser runt om i Sverige. Den 3 juni 2020 lanseras Betalningshjälpen.se - en webbportal med tydlig information och praktiska verktyg för att få fler att känna sig trygga och bekväma i sina digitala vardagsliv.  För mer information besök: www.betalningshjälpen.se  

Om Mastercard

Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se  

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.