Färsk undersökning: Svenskarnas intresse för matlagning når nya höjder under pandemin

24 mars 2021 | Stockholm, Sweden

- 28 procent har lärt sig laga mat från grunden det senaste året

- 47 procent har förbättrat sina färdigheter i köket under 2020

- 54 procent har experimenterat med matlagning och recept under pandemin

 

Att laga mat har fått en ny betydelse för många svenskar under pandemin. Svenskarna har inte bara förbättrat sina färdigheter i köket, hälften känner sig dessutom tillräckligt självsäkra för att experimentera med matlagning och recept oftare. Under 2020 har det genomsnittliga svenska hushållet lagt upp till 16 timmar i veckan på att laga mat, vilket är en ökning med 24 procent från året innan. Det visar en ny undersökning från Mastercard.

 

Det faktum att svenskar spenderar mer tid hemma har väckt intresset bland många att tillbringa mer tid i köket. 41 procent av svenskarna tycker att matlagning blivit ett viktigt sätt att spendera kvalitetstid med nära och kära under pandemin. Samtidigt har matlagningsprogram på TV och via streamingtjänster, samt matkonton på sociala medier inspirerat mer än en tredjedel (37 procent) av svenskarna till att laga mer mat.

 

2020 har också varit en boost för svenskarna att leva ett hälsosammare liv, något som motiverat 43 procent att lägga mer tid och omtanke på matlagningen. Parallellt har svenskarna sett till att unna sig lite extra under pandemin.

 

Digitala middagar och nya sätt att handla mat

Tiderna vi lever i har inneburit omställning i allt från hur vi handlar mat till hur vi umgås med varandra. Mer än en fjärdedel (28 procent) köpte matvaror online för första gången under 2020. 32 procent kommer dessutom fortsätta att handla mat online även efter pandemin. Att ställa om till digitala middagsbjudningar har blivit vanligt under det senaste året, men mer än hälften (65 procent) längtar till bättre tider där det går att samla familj och vänner på fysiska middagar.

 

”Det har varit ett utmanande år för många av oss. Därför är det glädjande att samtidigt se positiva trender växa fram, som det ökade intresset för matlagning, både i Sverige och över hela Europa. Det har blivit ett sätt att föra nära och kära närmare varandra trots all social distansering, och något att se fram emot som skänker glädje i dessa tuffa tider” säger Erik Gutwasser, President Mastercard Norden och Baltikum.

Topp-3-listan över svenskarnas favoriter när det kommer till ”comfort food”:

  1. Köttbullar (46%)
  2. Gryta (46%)
  3. Falukorv (39%)

 

Om undersökningen 
Undersökningen genomfördes under januari och februari 2021 av det oberoende företaget Fly Research och omfattade över 19 000 respondenter i 19 europeiska länder, varav 1 014 i Sverige. 

 

Om Mastercard 
Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau.     För mer information besök: www.mastercard.se 

 

Mediakontakter

Rebecca Larsson, Geelmuyden Kiese
+46  709 10 50 95 | rebecca.larsson@gknordic.com