Mindre än 100 dagar kvar till jul: svenskarna börjar julklappshoppingen i september

19 september 2019 | Stockholm | Av akristersson

Var åttonde svensk köper julklappar redan i september

Upplevelsepresenter lockar till tidigare shopping

Black Friday förväntas bli den största julhandelsdagen 2019


Med mindre än 100 dagar kvar till jul har julhandeln nu officiellt startat. En ny undersökning från Mastercard visar att 12 procent börjar julshoppa redan i september eller tidigare och 10 procent i oktober. Men majoriteten väntar fortfarande till november (37 procent) eller till sista minuten, i december (37 procent).

Totalt beräknas genomsnittssvensken spendera 6 494 kronor på presenter till nära och kära från och med idag fram till julafton, vilket är 806 kronor mer än Europagenomsnittet som ligger på 5 688 kronor.

Undersökningen visar också att upplevelsepresenter ökar i popularitet jämfört med traditionella gåvor. Det är en av orsakerna till att julhandeln påbörjas tidigare; svenska konsumenter uppger att de vill säkerställa tillgången till biljetter för resor och konserter. Även fotboll och andra sportevenemang, escape rooms och middagar på högklassiga restauranger ökar i popularitet. De främsta anledningarna till att ge bort upplevelser uppges vara att kunna njuta av något tillsammans, ge bort en mer personlig present, att samtidigt få möjlighet att unna sig något själv och möjligheten att dela upplevelsen med familj och vänner via sociala medier.

Trots ett större fokus på upplevelsepresenter förväntas Black Friday, den 29 november, bli årets största julhandelsdag. Den näst största julhandelsdagen förväntas bli den sista lördagen innan jul.

“I och med att shoppinghögtider som Black Friday ökar i popularitet och konsumenterna fokuserar allt mer på upplevelsepresenter, kan vi förvänta oss att den tidiga julhandeln kommer att fortsätta att öka år för år.”, säger Erik Gutwasser, VD, Norden och Baltikum på Mastercard. ”Vi ser också i undersökningen att allt fler handlar sina klappar online via sin smartphone eller surfplatta”.

DE MEST POPULÄRA UPPLEVELSEPRESENTERNA

  • Biobesök
  • Spa-paket
  • Konserter
  • Resor
  • Teater
  • Fotbollsevent
  • Vinprovning
  • Stand-up/komedi-event
  • Båtturer
  • Yogaevent


Om undersökningen
Undersökningen genomfördes under augusti 2019 av det oberoende företaget Fly Research och omfattade över 9 500 respondenter i 18 länder, varav 500 i Sverige.

akristersson

Mediakontakter

Annika Kristersson, Kommunikationschef, Norden och Baltikum, Mastercard

Om Mastercard

Mastercard(NYSE: MA), www.mastercard.com, är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla.  Följ oss på Twitter @MastercardNews, @MastercardSE, vår blogg Beyond the Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.