Mastercard vill uppmuntra Stockholmare till hållbart resande med självkörande elfärja i samarbete med Zeam

13 juni 2023 | Stockholm, Sweden

I sommar lanseras världens första självkörande elfärja för kommersiellt bruk i Stockholm av Zeam, ett nytt varumärke under det norska rederiet Torghatten, Zeabus. Färjan förbinder stadsdelarna Södermalm och Kungsholmen och underlättar hållbara och smidiga resor med vacker vy. Mastercard är en av Zeams partners i projektet som en del i sitt engagemang att stötta innovativa och smarta initiativ för ett hållbart resande.

Stockholmarna gör tillsammans två miljoner resor varje dygn och resor och transporter står för nära hälften av utsläppen av växthusgaser i Stockholm enligt Stockholms stad. För Mastercard är hållbarhet ett fokusområde där företaget arbetar med ny teknik och samarbeten, både globalt och lokalt, för att skapa möjligheter för människor att göra mer hållbara val. Genom att vara partner till Zeam i samband med lansering av den nya elfärjan, vill Mastercard uppmuntra till ett mer hållbart resande.

– Det känns otroligt bra att vara med och bidra till ett hållbart resande genom samarbetet med Zeam och den självkörande elfärjan. Det är ett innovativt projekt som rimmar väl med Mastercards ambition om att verka för ett mer hållbart resande och samhälle, säger Jessica Ståhlbom, marknadschef Mastercard Norden och Baltikum.

Mastercard har tillsammans med Vayapay, en Sverigebaserad betaltjänstleverantör inom stadsmobilitet, satt upp betallösningen för att underlätta smidiga betalningar på färjan. Genom Vayapays betalningsplattform kan passagerarna enkelt betala för sin resa genom att blippa sitt kort. Vayapay utsågs våren 2022 till vinnaren av Lighthouse FINITIV, Mastercards partnerskapsprogram för fintech-startups i Norden och Baltikum.

Under juni kommer färjan att börja trafikera Stockholm mellan Norr Mälarstrand och Söder Mälarstrand, med avgångar var 15:e minut, 15 timmar om dagen. Under juli månad är det möjligt att donera pengar till plantering av träd via Mastercards globala initiativ Priceless Planet Coalition som har målsättningen att plantera 100 miljoner nya träd till år 2025.

Färjelinjen marknadsförs genom kampanjen ”Kärlekslinjen”, som förutom att uppmärksamma det miljövänliga sättet att resa på också adderar ett inslag av kärlek där Stockholmarna får en ny plats att mötas och skapa relationer på. Kampanjen inleds med ett lanseringsevent på Norrmälarstrand, kajplats 464 den 15 juni. Under dagen kommer bland annat fyra välkända personer, alla relationsprofiler från TV, att delta i form av en kärlekspanel.

– Syftet med färjelinjen, som är den första i sitt slag inte bara i Stockholm utan i världen, är att knyta ihop Stockholm och hjälpa människor att transportera sig snabbt, bekvämt och klimatsmart. Genom kampanjen tillsammans med Mastercard lägger vi på ett extra lager, med förhoppning om att inspirera stockholmarna till att våga träffas i en ny miljö, säger Reidun Svarva, Affärsutvecklingschef  på Zeam, Torghatten.

Kampanjen är framtagen i samarbete med kommunikationsbyrån Humblestorm.

Presskontakt:
Rebecca Larsson, Geelmuyden Kiese
rebecca.larsson@gknordic.com

Om Vayapay
Vayapay är en nederländsk och svenskbaserad betaltjänstleverantör som levererar sömlösa betalningar för mobilitet i städer. Vayapays Smart Payment Platform byggdes för att stödja mobilitetskundernas unika behov - plattformens modulära design gör det möjligt för trafikoperatörer att enkelt och snabbt erbjuda kontaktlösa betalningar med sina egna specifika krav.

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.