Den svenska impact tech-startupen Eliq vinner Mastercard Lighthouse MASSIV

23 maj 2022 | STOCKHOLM, SWEDEN | Av Annika Kristersson

Eliq är vinnare i vårens upplaga av Lighthouse MASSIV 2022, Mastercards partnerskapsprogram för att hitta och skala morgondagens “impact unicorns”. Bland finalisterna fanns även Wakandi och TotalCtrl där norska Wakandi tog hem priset för Impact Potential och People’s choice award.

Eliq presenterades som vinnare under Lighthouse Grand Finale på Latitude59 i Tallinn, Estland. Under MASSIV-programmets tre månader har de sex medverkande företagen fått individuellt stöd av rådgivare på Swedbank, Danske Bank, UNDP, VNTRS, Nordic Impact Funds och Synch.

Enligt programmets rådgivare har Eliq utvecklat ett lovande och värdefullt erbjudande med sin SaaS-plattform för smart energi. Plattformen hjälper tjänsteleverantörer att bygga engagerande digitala produkter som hjälper konsumenter att bättre hantera sin energianvändning och inspirera till att övergång till grön energi. Det svenska företaget hjälper över 20 företag och andra tjänsteleverantörer i Europa och når miljontals slutanvändare. Eliq visade på en imponerande samarbetsvilja och ett starkt ansvarstagande gentemot medlemmarna i MASSIV:s rådgivande kommitté.

“Att vinna Mastercard Lighthouse MASSIV-programmet betyder mycket för oss på Eliq. Programmet har hjälpt oss att bättre förstå omfattningen av den möjlighet vi har inom banktjänster till privatpersoner och mindre företag, samt har gjort det möjligt för oss att skapa värdefulla kontakter och bilda partnerskap inom branschen,” säger Håkan Ludvigson, VD på Eliq.

Eliq deltog i Mastercard Lighthouse MASSIV-programmet med målet att stärka värdet på sitt erbjudande till bank som riktar sig till privatpersoner och mindre företag, främst eftersom den europeiska banksektorn snabbt arbetar för att övergå till gröna ekonomi. Enligt Eliq har finansinstituten en nyckelroll i att möjliggöra energiomställningen för konsumenter. Under MASSIV-programmet arbetade Eliq tillsammans med Mastercard, Swedbank och Danske Bank kring möjligheter för smart energi.

Under programmets gång presenterades Eliq för åtta banker och inledde dialoger om sju potentiella nya partnerskap. Företaget har även matchats ihop med fyra investerare under Mastercard Lighthouse Investor Demo Days som visade intresse för Eliqs kommande finansieringsrunda, och Eliq har idag pågående dialog med mer än fem nya investerare.

I programmet arbetade alla företag tillsammans med UNDP med att förfina sina sätt att mäta effekt. Enligt Eliqs egen utvärdering kan deras lösning hjälpa hushåll att minska sin elförbrukning med 6,8 procent. Detta motsvarar besparingar på cirka 145 000 ton koldioxid per år, med en potential att spara upp till 102 miljoner ton koldioxid per år fram till 2025.

"För att alla ska kunna vara en del av den gröna omställningen måste var och en av oss hitta sätt vi bäst kan bidra på, och de företag som deltar i Lighthouse MASSIV har verkligen hittat sin väg. Det är inspirerande att se hur dessa företag hjälper oss att minska vårt individuella koldioxidavtryck, möjliggöra en rättvis ekonomisk tillväxt och en socialt rättvis utveckling. De är hjältar som visar den viktiga vägen mot den gröna omställningen. Det är viktigt att vi stöder dessa impact scaleups i att inspirera andra företag att ansluta sig till rörelsen för impact tech innovation för att nå hållbarhetsmålen och Parisavtalet," säger Stine Kirstein Junge, global chef för SDG Accelerator och rådgivare till den privata sektorn på UNDP.

UNDP, Stine Kirstein Junge, programmets rådgivare och Mastercard utsåg tillsammans norska fintech-bolaget Wakandi som vinnare i kategorin ”Impact potential” för sin höga effektpotential. Wakandi tog även hem titeln ”People's Choice” med mer än 300 röster.

Wakandi erbjuder ett finansiellt system som är baserat på distribuerad databasteknik (distributed ledger technology). Systemet digitaliserar hanteringen av sparande och lån för informella finansiella grupper (IFGs) i Afrika. Wakandi fokuserar på att tillföra digital innovation och öka tillgången till finansiella tjänster i den informella sektorn där deras lösning kan bidra till att utöka tillgången till krediter till miljontals småföretag fram till 2025. Detta kommer göra det möjligt för småföretagen att bidra ännu mer till ekonomisk tillväxt och skapande av arbetstillfällen. Med sin potential att påverka 10 miljoner människor, har Wakandi sedan programmets start inlett sex partnerskapsdialoger med bland annat MASSIV:s tidigare vinnare Investure och undertecknat ett sekretessavtal med Mastercard.

"Ett stort tack till Mastercard och alla rådgivare för ett fantastiskt program och ett fantastiskt stöd! Vi är ödmjuka och hedrade över att ha vunnit både "People's Choice" och "Impact potential". Vi ser fram emot att arbeta med alla partners som vi har träffat genom programmet," säger Espen Kvelland, VD på Wakandi.

“Både Eliq och Wakandi erbjuder lösningar med stor impact. Eliq tillhandahåller en smart energiteknik med fokus på hållbarhet och Wakandi tar sig an en global utmaning när det gäller social impact och finansiell inkludering. Vi är stolta över att fått vara en del av sex startups utvecklingsresor med fokus på hållbarhet och social impact. Visionen med Mastercard Lighthouse MASSIV är att fram till 2025 hjälpa en miljard människor att leva ett mer välmående och tryggt liv. Det är viktigt att stödja startups som påverkar både människor och planeten och bidrar till att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling,” säger Mats Taraldsson, Chef för Innovation, Fintech och Impact-tech Engagement, Mastercard Norden & Baltikum.

“Det är värdefullt att genomföra den femte upplagan av Mastercard Lighthouse MASSIV där vi i vår sett den mest konkurrenskraftiga uppställningen någonsin. Bland de medverkande fanns sex startups med lösningar inom smart energi, cirkuläritet, finansiell inkludering, spårbarhet av livsmedel och sociala trakasserier online - alla mycket viktiga lösningar för både lokala och globala utmaningar. Ofta finner startups i programmet synergier med alumniföretag, vilket var fallet för Wakandi. Vi ser fram emot att följa startup-företagens resor framöver,” säger Eleonore Hinlopen, programchef för Lighthouse MASSIV, Mastercard Norden och Baltikum.

Sedan start har Mastercard Lighthouse MASSIV bland annat presenterat vinnare som Desert Control, vars nanolera-teknik gör öken till bördig mark. Andra programvinnare är stockholmsbaserade PlasticFri, som erbjuder växtbaserade och miljövänliga produkter för att ersätta fossilbaserad plast, och Molecular Attraction, som bekämpar vektorburna sjukdomar som malaria.  Svenska Investure, en samlad investeringsplattform för utvecklingsmarknader, och norska SPENN, ett mobilbankföretag som gör det möjligt för människor i utvecklingsländer att sätta in, spendera och spara pengar kostnadsfritt, stod som vinnare under 2021. Läs mer om partnerskapsrelaterade nyheter och Lighthouse MASSIV:s alumniföretag i den nyligen publicerade Lighthouse-rapporten.

Lighthouse MASSIV är ett kostnadsfritt program som fokuserar på att hjälpa techföretag att skala globalt genom partnerskap. Hittills har mer än 80 partnerskap skapats bland programmets alla deltagande impact startups och organisationer. Känner du till ett nordiskt eller baltiskt impact techbolag som vill delta i vårt höstprogram 2022? Ansök här.

Som vinnare av programmet får Eliq kontinuerligt stöd från Mastercard och en inbjudan att delta i Start Path, Mastercards globala program för att engagera nystartade företag.

Du kan följa vinnarnas resa och se vilka startups som valts ut till kommande upplagor genom att följa programmets hemsida och LinkedIn-sida.

Om Lighthouse MASSIV 
Mastercard Lighthouse MASSIV är en kostnadsfri partnerskapplattform, utformad för att utveckla och expandera så kallade social impact-bolag. Lighthouse MASSIV tar hjälp av långsiktiga partnerskap för att stötta företag som jobbar med FN:s globala mål för hållbar utveckling i sin tillväxt. Genom att ge företag tillgång till nya nätverk och partners, är målsättningen med Lighthouse MASSIV att öka livskvaliteten för en miljard människor fram till 2025.

Lighthouse MASSIV är ett trestegsprogram. I det första steget får företagen träffa programmets advisory board. De är handplockade företagsledare och experter på externa relationer från hela världen. Målet med detta arbete är att hjälpa deltagande företag att hitta nya partnerskap och samarbeten. Varje nytt partnerskap kvalitetssäkras av experter inom juridik, design och teknik innan resultatet rapporteras tillbaka till Lighthouse MASSIV:s advisory board. Vinnaren i programmet är det team som presenterar det partnerskap som har potential att nå ut till flest människor. Läs mer om Lighthouse MASSIV på www.mclighthouse.com/massiv

Läs mer om Lighthouse här: www.mclighthouse.com/massiv

Annika Kristersson, Communications Manager Nordics & Baltics, Mastercard

Mediakontakter

Håkan Ludvigson, Eliq
Espen Kvelland, Wakandi
Annika Kristersson, Mastercard