Svensk-franska fintech-företaget Leja utses till vinnare av Mastercard Lighthouse MASSIV

24 maj 2024 | Stockholm, Sweden

Fintech-företaget Leja utses till vinnare av vårens upplaga av Mastercard Lighthouse MASSIV 2024 under prisutdelningen på Latitude59 i Tallinn. Företaget arbetar för att skapa tillväxtmöjligheter för afrikanska mikro-, små och medelstora företag (MSME).

Lighthouse MASSIV är Mastercards partnerskapsprogram för att identifiera och utveckla morgondagens "impactföretag". Som vinnare kommer Leja att få löpande stöd från Mastercard och möjlighet att presentera sin affärsidé för Start Path, Mastercards globala program för nystartade företag.

Leja gör det möjligt för afrikanska MSME att samla alla sina affärstransaktioner på en plats och få tillgång till handelsfinansieringslösningar. Företaget får utmärkelsen för sin globala tillväxtpotential. Under programmet visade teamet på stort ansvarstagande och gjorde imponerande framsteg både inom nätverksbyggande och effektmätning.

”Det är ett så stort erkännande för Leja att få pris i Mastercards Lighthouse MASSIV-program. Det var en fantastisk upplevelse för oss. Att bygga kontakter med rådgivare, potentiella partners och andra startups var ovärderligt. Bakom Leja finns ett fantastiskt och passionerat team som är dedikerat till att förändra bilden av afrikanska mikroföretag och göra finansiella tjänster mer tillgängliga och överkomliga för alla. Att få den här utmärkelsen betyder mycket för oss alla, eftersom det betyder att vi gör något rätt och det är vi mycket tacksamma för,” säger Morgane Kablan, medgrundare och COO på Leja.

Leja tilldelas även Impact Potential Award för att ha skapat en verklig, positiv och påtaglig inverkan på världen, i linje med Mastercard Lighthouse MASSIV:s vision att hjälpa en miljard människor att leva mer välmående och trygga liv till 2025.

"Det är inspirerande att se hur fler impact scaleups förverkligas, och det är viktigt att fira och stötta deras ansträngningar. I år, vid halvtid för Agenda 2030, har vi arbetat med många engagerade startups och stöttat dem i att arbeta med effektmätning och styrning med skräddarsydda för deras behov. En av dessa startups, och vinnaren av det övergripande MASSIV-programmet och årets Impact Potential Award, är Leja. Leja tillhandahåller en app för finanshantering till mikroföretag i Afrika, som hjälper dem att få tillgång till prisvärda tjänster från stora finansinstitut. Lån till ett värde av tre miljoner US-dollar har redan distribuerats till mikroföretag tack vare Lejas arbete, och vi ser fram emot att se ännu fler företagare och familjer få sina liv förändrade av Leja. På UNDP är vi glada över att återigen kunna belöna och stötta företag som Leja, som tar itu med några av de hinder vi står inför när det gäller att nå de ambitiösa målen i Agenda 2030,” säger Stine Kirstein Junge, rådgivare till den privata sektorn på UNDP Nordic Office.

Under tre månader har fem företag deltagit i MASSIV-programmet och fått stöd från experter och rådgivare från bland andra Swedbank, UNDP, VNTRS och Synch. Vårens MASSIV-klass inkluderade även finalisterna FUZED, som kombinerar gaming med fysisk aktivitet för att hjälpa unga gamers att bygga hälsosammare vanor; PANTER, som erbjuder en digital plattform för hantering av återanvändbara förpackningar inom takeaway-sektorn; Vistalworks, som har utvecklat dataintelligensprodukter för att hjälpa brottsbekämpande myndigheter, online-marknadsplatser och reglerade företag att motverka illegal handel; och Carbon Centrum, som utvecklar en plattform för att hjälpa människor att minska sina CO2-utsläpp, skapa Carbon ID:s och få betalt via NetZero green corps.

"Leja är ett företag med stor påverkan som både bidrar till social utveckling och hållbarhet. Vi är stolta över att ha arbetat med fem impact tech-startups under vårens program. Visionen med Mastercard Lighthouse MASSIV är att hjälpa en miljard människor att leva mer välmående och trygga liv till 2025. Det är avgörande att stödja startups som påverkar både människor och planeten och bidra till att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling," säger Mats Taraldsson, chef för Fintech och Impact Tech Engagement på Mastercard Norden och Baltikum.

Lighthouse MASSIV är ett kostnadsfritt program som fokuserar på att hjälpa impact tech-företag att växa globalt genom strategiska partnerskap. Hittills har över 100 partnerskapsdiskussioner inletts genom programmet med 48 deltagande startups och organisationer. Anmälan för höstens upplaga av MASSIV-programmet är nu öppen. Anmälan är öppen

Presskontakt
Karin Strand, Kommunikationschef, Norden & Baltikum
Email: karin.strand@mastercard.com

Om Lighthouse MASSIV
Mastercard Lighthouse MASSIV är en öppen innovationsplattform som är utformad för att skapa och skala social påverkan och uppnå FN:s mål för hållbar utveckling med hjälp av långsiktiga partnerskap. Genom att ge teamen konkurrenskraftiga incitament och förmånlig tillgång till partnerresurser syftar Mastercard Lighthouse MASSIV till att främja partnerskap som kommer att berika livet för en miljard människor fram till 2025. Mastercard Lighthouse MASSIV är utformat som ett program i tre steg. Företagen träffar vår advisory board, en handplockad grupp av chefer och partnerskapsexperter från hela världen, som syftar till att förverkliga ett specifikt partnerskap. Varje partnerskapsförslag får input från globala experter inom juridik, design och teknik innan de rapporterar resultaten av sina partnerskapsförsök tillbaka till den rådgivande kommittén. Vinnaren av programmet är det team som visar potential att påverka flest människor via partnerskap.

Läs mer om Mastercard Lighthouse MASSIV här: www.mclighthouse.com/massiv

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.