Svenska Gimi utsett till Norden och Baltikums mest lovande fintech-företag

20 november 2020 | Stockholm

Gimi har utsetts till Norden och Baltikums mest lovande fintech-företag av Mastercard Lighthouse Program hösten 2020. I tuff konkurrens utmärkte sig Gimi genom sin teamstyrka, produktinnovation, genomförbarhet och partnerskapspotential. Vinsten tillkännagavs på Mastercard Lighthouse Day 19 november under Slush.

Nordens ledande fintech-program Mastercard Lighthouse, har sedan starten 2017 hjälpt en rad fintech-företag utveckla och skala upp affärsmodeller, däribland svenska Doconomy.

Årets vinnare Gimi, som är mest känt för sin populära sparapp, grundades 2015 med målsättningen att vara världsledande inom utveckling av pedagogiska fintech-produkter för ungdomar. Affärsidén bygger på att samarbeta med framtidens beslutsfattare och förse dem med finansiella superskills så att de kan fatta smartare ekonomiska beslut i framtiden och förbättrar det ekonomiska välbefinnandet för nästa generation.

– Här i världens mest kontantlösa samhälle behöver barn nya sätt att lära sig att hantera pengar. Innovativ teknik och den senaste forskningen är viktiga byggstenar för att skapa ett inkluderande ekonomiskt ekosystem som ger nästa generation möjlighet att förstå värdet av pengar och ta ansvar för sin ekonomi. Gimi erbjuder allt detta. De har visat stor ambition och potential genom hela programmet och det har varit ett nöje att arbeta med teamet, säger Mats Taraldsson, Head of Digital Development and Fintech Engagement, Mastercard Norden och Baltikum.

Konkurrensen var i år mycket tuff och av de 15 finalisterna fanns ytterligare 4 svenska företag Ponture, Charge, FossID och Youcal. Som vinnare får Gimi chansen att gå vidare till Mastercards globala satsning Start Path, som hjälper deltagarna att expandera till nya marknader och växa sin affär internationellt.

– Vi hade inte förväntat oss att vinna och är verkligen tacksamma för priset. Vi är speciellt stolta och ödmjuka eftersom behovet för barn att lära sig om privatekonomi aldrig har varit viktigare. Vinsten är en riktig teaminsats från Gimi, och vi är tacksamma för de framsteg vi gjort tillsammans med alla samarbetspartners, rådgivare, Mastercard och Lighthouse-teamet. Nu kommer vi att fira, säger Philip Haglund, Founder och CEO, Gimi.

Utöver juryns utnämning av Gimi till vinnare fick också People’s Choice Award som delades ut till det finctech-företag inom Lighthouse som fått flest röster via sociala medier.

Intresset från för programmet har i år varit rekordstort, både från fintechs och etablerade aktörer inom finansbranschen. Swedbank är ett av de företag som engagerat sig som programpartner och under hösten mött deltagarna för att utforska olika samarbetsmöjligheter.

– Vi är mycket glada över att ha haft möjlighet att expandera vårt partnerskap med Lighthouse och kunna samarbeta med ännu fler lovande fintechs för att utveckla nästa generations finansiella tjänster. Vi har en lång historia av partnerskap och investeringar i fintech och letar alltid efter nya möjligheter att utöka vårt digitala kundutbud, säger Ted Scheiman, Head of Partnerships och Investment Unit Lead, Swedbank.

Ansökan till nästa års program, som kommer att fokusera på Danmark, Norge, Lettland och Island är nu öppen, läs mer här eller följ programmet på LinkedIn för mer information.

Mediakontakter

Annika Kristersson, Director of Communications, Mastercard Norden och Baltikum

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.