Fideum och Arbonics vinner Mastercards partnerskapsprogram Lighthouse hösten 2023

4 december 2023 | Stockholm, Sweden

Vinnarna av höstens upplaga av Mastercards partnerskapsprogram Lighthouse FINITIV och MASSIV har utsetts vid en prisceremoni under SLUSH i Helsingfors. Den finansiella aggregatorn Fideum vinner Mastercard Lighthouse FINITIV, och koldioxid- och ekosystemplattformen Arbonics vinner Mastercard Lighthouse MASSIV. Fideum och Arbonics kommer nu att få löpande stöd från Mastercard och få presentera sina affärsidéer för Start Path, Mastercards globala startupprogram.

Fideum vinner Mastercard Lighthouse FINITIV
Fideum får dubbla utmärkelser, som vinnare i den baltiska klassen och som den övergripande vinnaren i Mastercard Lighthouse FINITIV, Mastercards partnerskapsprogram för fintech startups i Norden och Baltikum. Fideum vinner "på grund av sin tydliga vision om behovet av att förena det gamla etablerade med de nya, kommande funktionerna och egenskaperna samtidigt som man säkerställer regelefterlevnad."

Fideums affärsidé syftar till att överbrygga klyftan mellan den traditionella finanssektorn och blockkedjetekniken, genom att erbjuda en "plug and play"-integrationsprocess till både B2C- och B2B-kunder. Deras kryptorelaterade tjänster inkluderar plånbokstjänster, decentraliserad utbytesanslutning, smart kontraktsautomation, verktyg för regelefterlevnad och plattformar för staking och optimering av avkastning. Företaget har stor internationell dragkraft, Fideum erbjuder redan sin lösning i 120 länder och stöds av 30 institutionella partners.

– Att vinna Mastercard Lighthouse FINITIV är ett bevis på Fideums vision att överbrygga gapet mellan traditionell finansiering och den växande marknaden för digitala tillgångar. Det här erkännandet från Mastercard belyser det kritiska behovet av innovativa lösningar som Fideum adresserar - att skapa en sömlös, reglerad väg för institutioner att engagera sig i digitala tillgångar. Den här vinsten är ett kvitto på vår förutseende förmåga att lösa verkliga utmaningar på marknaden och Mastercards stöd för vårt mål att omvandla finanssektorn, säger Anastasija Plotnikova, vd på Fideum.

– Den finansiella teknikindustrin genomgår just nu en omvälvande förändring, och de fintechföretag som valts ut för detta program ligger i framkanten av denna. Det är spännande att se den innovation och omvälvning som de bidrar med - de utmanar gränserna för traditionella bank- och betalningsmetoder, och deras lösningar adresserar konsumenternas förändrade behov och förväntningar. Vi är mycket glada över att Fideum utsågs till den övergripande vinnaren av höstens FINITIV-program, med sin innovativa lösning och vision för att överbrygga det traditionella finansiella systemet med marknaderna för digitala tillgångar, säger Mats Taraldsson, Head of Innovation, Fintech and Impact Tech Engagement på Mastercard Norden och Baltikum.

Mastercard Lighthouse FINITIV löper över en tremånadersperiod och erbjuder fintech-startups möjlighet att arbeta med Mastercard, nordiska banker (till exempel SEB och Swedbank), tekniska partners (till exempel AWS), programrådgivare (till exempel FinTech Mundi och Invenio Growth) och olika investerare.

Utöver Fideum, stod tre andra startups ut i hösten klass.

  • Bits Technology utsågs till vinnare av den svenska klassen av Mastercard Lighthouse FINITIV. Företaget utformar dynamiska onboarding-flöden och förhindrar bedrägerier genom att använda flera datakällor för identitetsbehov. Enkel anslutning möjliggörs genom en enda integration till deras API, och den kodfria plattformen gör det möjligt för varje användare att skräddarsy onboardingupplevelsen efter deras behov.
  • Vaulter (Powers) tilldelades Investor Award, för att ha fått störst intresse från Mastercard Lighthouse investerarkrets.
  • Starcart utsågs till vinnare av den finska klassen av Mastercard Lighthouse FINITIV. Deras lösning löser problemet med onlineshopping: hur man köper saker enkelt och billigt. Plattformen låter användaren jämföra priset på varje produkt och välja det bästa priset med ytterligare rabatter om de beställer från Starcarts plattform.


Arbonics vinner Mastercard Lighthouse MASSIV

Arbonics, en teknikbaserad koldioxid- och ekosystemplattform för skogs- och markägare i Europa, har utsetts till vinnaren i höstens upplaga av Mastercard Lighthouse MASSIV, Mastercards partnerskapsprogram för att hitta och skala morgondagens impact unicorns.

Arbonics samarbetar med markägare för att få tillgång till nya intäktsströmmar genom att hjälpa dem att kvantifiera, övervaka och sälja de miljömässiga fördelarna, såsom koldioxidupptag och biologisk mångfald, från deras mark. Arbonics tilldelas vinsten för sitt innovativa tillvägagångssätt i sin lösning och deras goda framsteg under programmet.

– Att vinna Mastercard Lighthouse MASSIV är en betydelsefull milstolpe för Arbonics. Att bygga kontakter med andra deltagare, investerare och rådgivare har varit ovärderligt. Utöver branschkontakterna har programmet gett oss en plattform för att förstärka vårt budskap, vilket har varit till stor hjälp när vi nu ska skala upp i hela Europa, säger Lisett Luik, medgrundare av Arbonics.

Tespack, som erbjuder smarta mobila energilösningar för användning utanför elnätet, tilldelas Impact Potential Award för att ha skapat en verklig, positiv och påtaglig inverkan på världen i linje med Mastercard Lighthouse MASSIV:s vision att hjälpa en miljard människor att leva mer välmående och trygga liv.

– Både Arbonics och Tespack är mycket inflytelserika företag som berör både social påverkan och hållbarhet. Vi är stolta över att ha arbetat med skalningsresan för fem startups inom impact tech under höstens program. Visionen med Mastercard Lighthouse MASSIV är att hjälpa en miljard människor att leva mer välmående och trygga liv år 2025. Det är viktigt att stödja startups som påverkar både människor och planet och bidrar till att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling, säger Mats Taraldsson, Head of Innovation, Fintech and Impact Tech Engagement på Mastercard Nordics and Baltics.

Under tre månader har fem företag deltagit i Lighthouse MASSIV, där de har deltagit i workshops och fått stöd från experter och rådgivare från bland annat Swedbank, Danske Bank, UNDP, VNTRS och Synch. I höstens klass ingick också Openframe, som tillhandahåller en programvara som omvandlar ESG-strategier till operativa processer, Responsibly som tillhandahåller en AI-driven motor för hållbarhetsgranskning och 7 Analytics, en startup som använder hydrologi, geologi och datavetenskap för att utveckla högprecisionsverktyg för riskbedömning.

Läs mer om Mastercard Lighthouse-partnerskap och om alumniföretagens tillväxt i den nyligen publicerade Mastercard Lighthouse-rapporten.

Presskontakt:
Karin Strand,
Kommunikationschef, Mastercard, Norden och Baltikum
Karin.strand@matercard.com

Om Mastercard Lighthouse FINITIV
Mastercard Lighthouse FINITIV är en öppen innovationsplattform som är utformad för att stärka ekosystemet för finansiella tjänster. Programmet är utformat för att katalysera symbiotiska partnerskap mellan fintechs, fintech-enablers, Mastercard, nordiska och baltiska banker, Tech Partners och programrådgivare. För kandidater som väljs ut till programmet täcker Mastercard programavgiften, utan att begära eget kapital i gengäld. Det är en partnerskapsplattform som inte späder ut kapitalet och som inte heller kräver en betydande tidsinvestering från programdeltagarnas sida. Två gånger om året skapar det 3 månader långa programmet de rätta förutsättningarna för att etablera och fördjupa partnerskap genom att para ihop energin och innovationskapaciteten hos fintech-företag och fintech-enablerare med stabiliteten, resurserna, distributionskapaciteten och vägledningen hos våra programpartner.

Läs mer om Mastercard Lighthouse FINITIV här: https://mclighthouse.com/FINITIV/

Om Lighthouse MASSIV
Mastercard Lighthouse MASSIV är en öppen innovationsplattform som är utformad för att skapa och skala social påverkan och uppnå FN:s mål för hållbar utveckling med hjälp av långsiktiga partnerskap. Genom att ge teamen konkurrenskraftiga incitament och förmånlig tillgång till partnerresurser syftar Mastercard Lighthouse MASSIV till att främja partnerskap som kommer att berika livet för en miljard människor fram till 2025. Mastercard Lighthouse MASSIV är utformat som ett program i tre steg. Företagen träffar vår advisory board, en handplockad grupp av chefer och partnerskapsexperter från hela världen, som syftar till att förverkliga ett specifikt partnerskap. Varje partnerskapsförslag får input från globala experter inom juridik, design och teknik innan de rapporterar resultaten av sina partnerskapsförsök tillbaka till den rådgivande kommittén. Vinnaren av programmet är det team som visar potential att påverka flest människor via partnerskap.

 Läs mer om Mastercard Lighthouse MASSIV här: www.mclighthouse.com/massiv

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.