Svenska Doconomy vinnare av Nordens ledande fintech-program

22 november 2019 | Stockholm | Av akristersson

Med en innovativ betallösning som låter konsumenter själva ta kontroll över sin klimatpåverkan kammade svenska Doconomy hem vinsten i höstens upplaga av Lighthouse Development Program. De korades idag under det prestigefyllda startupeventet Slush i Helsingfors, Finland. Intresset för programmet har varit rekordstort i år med hundratals ansökningar inför varje omgång.

winner_image

I tuff konkurrens från 15 av de mest lovande fintech-företagen i Sverige, Finland och Lettland har Doconomy utsetts till vinnare av höstens Lighthouse Development Program som arrangeras av Mastercard. Doconomy har gjort det möjligt för konsumenter att för första gången enkelt mäta och ta kontroll över sin klimatpåverkan baserat på konsumtion. Genom sitt erbjudande sätter Doconomy en ny standard för hållbar konsumtion.

”Vi är mycket glada och stolta över att stå som vinnare av höstens Lighthouse Development Program. Mastercards expertis och syftesdrivna arbetssätt är otroligt värdefulla för oss. Tillsammans kan vi utveckla framtidens hållbara betalningar”, säger Nathalie Green, VD och medgrundare på Doconomy.

”Juryn har haft en mycket svår uppgift, men Doconomy stack ut. De har hittat en modell för att engagera konsumenter, handlare och företag i kampen mot klimatförändringar. Som världsledare inom betalteknik arbetar Mastercard aktivt för att driva innovation och genom programmet stöttar vi nästa generations fintech-företag i regionen. Doconomy har stor potential och vi ser fram emot att följa deras utveckling”, säger Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef och ansvarig för fintech-samarbeten, Mastercard Norden och Baltikum.

Som vinnare får Doconomy chansen att gå vidare till Mastercards globala satsning Start Path, som hjälper deltagarna att expandera till nya marknader och växa sin affär internationellt.

Lighthouse Development Program är ett mycket eftertraktat partnerskapsprogram som samlar fintech-företag, banker, investerare och rådgivare för att stötta och utveckla Nordens och Baltikums mest lovande fintech-bolag. Intresset har varit rekordstort i år, med hundratals ansökningar. Programmet uppmärksammar i första hand mer etablerade fintech-företag. Fokus är på kunskapsöverföring och sparring med erfarna och väletablerade partnerföretag. Vinnaren utses genom ett poängsystem som mäter innovation, effektivitet och konkretisering samt inkluderar resultat från deltagarnas workshops med partnerföretagen.

Nästa steg i utvecklingen av Lighthouse Development Program är Lighthouse MASSIV som fokuserar på så kallade social impact-bolag. Det vill säga bolag som arbetar för att möta större samhällsutmaningar. Programmet presenterades under Slush och kommer att lanseras under våren 2020.

Ansökan till Lighthouse MASSIV och Lighthouse Development Program är öppen från och med den 22 november
Under våren 2020 anordnas för första gången Lighthouse MASSIV och riktar sig då till social impact-bolag i Danmark och Sverige. Ansökan till bägge programmen kan göras via Lighthouse Development Programs hemsida på: www.mclighthouse.com från och med den 22 november.

akristersson

Mediakontakter

Annika Kristersson, Kommunikationschef, Norden och Baltikum, Mastercard
+46 703 17 35 45 | annika.kristersson@mastercard.com

Om Lighthouse Development Program

Lighthouse Development Program är skapat för att hjälpa fintech-startups hantera de utmaningar de möter genom att para ihop dem med branschexperter i en serie workshops, där alla parter lär av varandra med det gemensamma syftet att tillgodose morgondagens behov. Varje deltagande startup tilldelas en kontaktperson som ger dem tillgång till resurser såsom ämnesexpertis, marknadsinsikter och data samt introducerar dem till olika aktörer inom branschen såväl som till Mastercards kunder och partners. Programmet riktar sig till fintech-startups som arbetar med e-handel, betalningar, AI, open banking, säkerhet (t.ex. biometri), blockkedjor och liknande områden. Den tredje omgången av programmet pågick under hösten och bestod av heldagsworkshops samt fortlöpande stöd och rådgivning däremellan. Mer information om programmet finns på: www.mclighthouse.com.

Om Mastercard

Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se.

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.