Nästa generations fintech-startups i ambitiöst nordiskt acceleratorprogram

27 februari 2019 | Stockholm | Av akristersson

Mastercard och NFT Ventures har offentliggjort de 15 fintech-startups från Danmark, Norge och Estland, som deltar i vårens upplaga av accelerator-programmet Lighthouse Development Program. Vinnaren kommer att utses under Money 20/20 i juni.

Lighthouse Development Program 2


Under de kommande månaderna kommer företagen att presenteras för samarbetspartners, delta i workshops och utveckla sina koncept och produkter. Slutligen kommer ett företag att koras till vinnare, då med möjligheten att expandera globalt. Förra årets Lighthouse-vinnare, Enfuce, är nu i slutfasen av lanseringen av sin hållbarhetsplattform, som sker tillsammans med Mastercard och deras bankpartners, en satsning som kan komma att förändra synen på transaktioner framöver.

– Det glädjer oss att vi i år igen har möjlighet att presentera starka och lovande deltagare i Lighthouse Development Program. Deltagarna har redan bevisat att de har en stark produkt och ett koncept som efterfrågas av marknaden. Vi ser fram emot att stötta dem och bidra till utvecklingsresorna som de påbörjat, säger Mats Taraldsson, chef för innovation och fintechsamarbeten Mastercard, Norden och Baltikum.

I samråd med ledande experter och rådgivare kommer Mastercard och NFT Ventures vägleda deltagarna i ett skräddarsytt program, där flertalet workshops hålls tillsammans med ledande företag inom den finansiella sektorn. Utöver dessa workshops får de deltagande företagen också kontinuerligt stöd och råd.

Vinnaren utses på Money20/20
Under våren kommer antalet deltagare successivt minskas tills ett företag står som vinnare i juni. Prisutdelningen kommer att äga rum på den europeiska upplagan av den globala och ledande fintechmässan Money 20/20, som i år hålls i Amsterdam.


Utöver prestigen och den rådgivning som sker under programmets gång får vinnaren även möjlighet att ansöka till Mastercards globala acceleratorprogram, Start Path.

– Lighthouse Development Program 2018 var en stor succé. Som ett resultat av programmet kunde vi gå ut med en investering på 1 miljon euro, som gjorts i det deltagande företaget Swiftcourt. Vi undersöker även möjligheter att investera i fler deltagare från 2018 års upplaga. I år kommer programmet till tre nya länder och vi ser fram emot att träffa flera starka fintech-startups och ta del av fler lovande investeringsmöjligheter, säger Johan Lundberg, grundare och partner för NFT Ventures.

Under hösten 2018 anordnades Lighthouse Development Program i Sverige, Finland och Lettland, och i december korades finska Enfuce, som tillhandahåller molnbaserade tjänster till finanssektorn, till vinnare.

Deltagare i Lighthouse Development Program 2019
Danmark
ERNIT

Spiir
Hufsy
GoAppified
Zliide

Norge
Huddlestocks

Diwala
DiggEcard
Spiff
Quantfolio

Estland
BASIS ID

Wallester
AskRobin
Paytailor
Crassula (Lettland)

 

Om Lighthouse Development Program
Lighthouse Development Program är skapat för att hjälpa fintech-startups hantera de utmaningar de möter, genom att föra ihop dem med branschexperter i en serie workshops, där alla parter lär av varandra med det gemensamma syftet att tillgodose morgondagens behov. Varje deltagande startup tilldelas en kontaktperson som ger dem tillgång till resurser såsom ämnesexpertis, marknadsinsikter och data samt introducerar dem till aktörer inom branschen såväl som till Mastercards kunder och partners.

Programmet riktar sig till fintech-startups som arbetar med e-handel, betalningar, AI, open banking, säkerhet (t.ex. biometri), blockkedjor och liknande områden. Första omgången av programmet pågår från september till december och består av heldagsworkshops samt fortlöpande stöd och rådgivning däremellan.
Mer information om programmet finns här: www.mclighthouse.com

akristersson

Mediakontakter

Kimberley Hedlund, Geelmuyden Kiese
+46 738 25 10 16 | kimberley.hedlund@gknordic.com

Om Mastercard

Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se.

Om NFT Ventures

NFT Ventures www.nftventures.com är en ledande investerare med fokus på fintech och andra segment där fintech inkluderas eller möjliggörs genom produkterbjudanden, såsom Proptech, Insurtech, E-handel och Regtech. Med investerarteam i både Stockholm och Helsinki, har de över 40 portfolioföretag som de sköter runt om de nordiska marknaderna och i Storbritannien. Genom expertrådgivning och finansiellt stöd, strävar de efter att bli det självklara valet för startups som söker en tillväxtpartner.

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.