Svenska produktspårningsföretaget TrusTrace vinner Mastercards partnerskapsprogram Lighthouse MASSIV

26 maj 2023 | Stockholm, Sweden | Av Frida Almgren

TrusTrace, som ger varumärken insyn i hela leveranskedjan genom data, vinner vårens upplaga av Lighthouse MASSIV 2023, Mastercards partnerskapsprogram för att stötta och skala impact tech-bolag. TrusTrace får nu presentera sin affärsidé för Mastercards globala startupprogram Start Path, för möjligheten att expandera till nya marknader och växa sin affär internationellt.

TrusTrace erbjuder en digital plattform för spårbarhet av produkter och efterlevnad i leveranskedjan. Företaget arbetar idag med över 50 globala modeföretag och spårar varor till ett värde av ungefär 26 miljarder kronor varje månad. Med data ger TrusTrace varumärken insyn i hela leveranskedjedata, exempelvis information om råvaror, fabriker och leverantörer. Det gör att företag i modebranschen kan skapa mer ansvarsfulla leveranskedjor och på så sätt uppfylla regelmässiga krav. TrusTrace vinner för sin innovativa lösning och snabba framgång.

Vi är tacksamma och stolta över att vara vinnaren av Mastercard Lighthouse MASSIV-programmet bland så många inspirerande och imponerande företag. Genom Lighthouse MASSIV har vi fått massor av inspiration från andra deltagare och experter, vilket har hjälpt oss att forma idéer för att påskynda vår tillväxt och påverkan. Vi har nu en utmärkt plattform för att stärka vår närvaro i Europa och ytterligare påskynda vår expansion i USA, säger Shameek Ghosh, medgrundare och vd på TrusTrace

Medan TrusTrace står som vinnare för hela MASSIV-programmet, tilldelas det danska företaget 4Life Solutions Impact Potential Award för att ha skapat verklig, positiv påverkan. 4Life Solutions ger människor i låginkomstsamhällen tillgång till säkert dricksvatten genom att använda solljus för att enkelt och kostnadseffektivt rena vatten i en dunk eller påse.

– Både TrusTrace och 4Life Solutions är företag med stor betydelse för både social påverkan och hållbarhet. Vi är stolta över att ha arbetat med sex startups inom impact tech under våren. Visionen med Mastercard Lighthouse MASSIV är att hjälpa en miljard människor att leva ett mer välmående och tryggt liv senast 2025. Det är viktigt för oss att stödja startups som har en positiv påverkan på både människor och planet och bidrar till att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling, säger Mats Taraldsson, Head of Innovation, Fintech and Impact Tech Engagement på Mastercard Norden och Baltikum.

Övriga företag som deltog i vårens upplaga av Lighthouse MASSIV var Klimato från Sverige, No Isolation och Glint Solar från Norge, och eAgronom från Estland. Mastercards partnerskapsprogram Lighthouse genomförs två gånger per år och har två olika klasser, MASSIV och FINITIV. Vinnaren av vårens Lighthouse FINITIV, som riktar sig mot fintech-startups i Norden och Baltikum, är det baltiska fintechbolaget Cino. Cino erbjuder ett gränssnitt som gör det möjligt att dela upp räkningar på ett effektivt sätt. Fygi Technologies blev vinnare den norska klassen och Uniify utsågs till vinnare av den danska klassen.

Programmen inom Lighthouse pågår under tre månader, där nordiska och baltiska startups får stöd av experter från Mastercard samt SEB, Swedbank, Danske Bank, DnB, UNDP och OP Financial Group. Läs mer om Mastercard Lighthouse-partnerskap och om alumniföretagens tillväxt i den nyligen publicerade Mastercard Lighthouse-rapporten.  

Citat från partners:

–  4Life Solutions åtagande att tillhandahålla rent och säkert dricksvatten till en miljard människor i låginkomstsamhällen innan år 2030 är ett exempel på ett företag som är dedikerat till att förändra liv i en imponerande skala med en enkel, teknisk lösning. 4Life Solutions uppdrag, deras tillvägagångssätt och långsiktiga perspektiv visar på en djupgående förståelse för de utmaningar vi står inför när vi bygger en hållbar framtid. Nu när vi närmar oss mitten av genomförandet av Agenda 2030 behövs innovativa lösningar som 4Life Solutions för att påskynda framstegen mot målen för hållbar utveckling. Vi hoppas att deras vision och beslutsamhet kommer att bana väg för en ljusare och mer rättvis värld där varje individ kan få tillgång till den grundläggande nödvändigheten rent vatten, säger Stine Kirstein Junge, Private Sector Advisor vid UNDP:s nordiska kontor.

– Det är en imponerande grupp företag som alla arbetar med lösningar med stor inverkan som har deltagit i Mastercards partnerskapsprogram Lighthouse MASSIV 2023. En av de många utmaningar som företag står inför idag är att navigera i komplexa värdekedjor. Spårbarhet och standardisering av data är avgörande för att stödja övergången till en mer hållbar framtid, eftersom det gör det möjligt för företag och återförsäljare att identifiera och ta itu med ESG-utmaningar, främja förtroende och engagemang hos konsumenterna och anpassa sig till ett föränderligt regelverk. TrusTrace arbetar idag med modemärken, och jag hoppas och ser fram emot att de skalar in i andra branscher för att ge insyn i fler logistikkedjor, säger Shu-Wen Chan, chef för Sustainability Transformation på Swedbank.

Frida Almgren

Presskontakt:
Rebecca Larsson, Geelmuyden Kiese  
Rebecca.larsson@gknordic.com 

Om Lighthouse MASSIV 
Mastercard Lighthouse MASSIV är en kostnadsfri partnerskapsplattform, utformad för att utveckla och expandera så kallade social impact-bolag. Lighthouse MASSIV tar hjälp av långsiktiga partnerskap för att stötta företag som jobbar med FN:s globala mål för hållbar utveckling i sin tillväxt. Genom att ge företag tillgång till nya nätverk och partners, är målsättningen med Lighthouse MASSIV att öka livskvaliteten för en miljard människor fram till 2025.

Lighthouse MASSIV är ett trestegsprogram. I det första steget får företagen träffa programmets advisory board. De är handplockade företagsledare och experter på externa relationer från hela världen. Målet med detta arbete är att hjälpa deltagande företag att hitta nya partnerskap och samarbeten. Varje nytt partnerskap kvalitetssäkras av experter inom juridik, design och teknik innan resultatet rapporteras tillbaka till Lighthouse MASSIV:s advisory board. Vinnaren i programmet är det team som presenterar det partnerskap som har potential att nå ut till flest människor. Läs mer om Lighthouse MASSIV här: www.mclighthouse.com/massiv

Om Lighthouse FINITIV
Mastercard Lighthouse FINITIV är en öppen innovationsplattform utformad för att stärka hela ekosystemet för finansiella tjänster. Lighthouse FINITIV är ett program utan avgift för deltagarna och utvecklat för att driva symbiotiska partnerskap mellan fintech-företag, Mastercard och nordiska partners. Genom att kombinera energin och innovationskraften från fintechföretag med stabiliteten och distributionsnätverk hos stora finansiella tjänsteföretag bygger Lighthouse FINITIV partnerskap som stärker hela ekosystemet. Varje program löper över tre månader och inkluderar workshops för 15 fintechs i tre städer. Programmet förenar banker, investerare, rådgivare och fintechs via öppen innovation. Läs mer om Lighthouse FINITIV på: www.mclighthouse.com

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.