mobile commerce2

Stockholm 6 december – Svenskar ligger över det europeiska snittet när det kommer till att shoppa via mobilen. Inför julhandeln, som är en högintensiv period inom handeln, så är det hela 7 av 10 svenskar som uppger att de planerar att köpa sina julklappar via mobilen. Detta visar en färsk undersökning om svenskars shoppingvanor via mobilen framtagen på uppdrag av Mastercard. Dessutom visar undersökningen att det är vanligt att julklappsinköpen sker under arbetstid.

Svenskarnas shoppingvanor är i förändring. Sett till hela årets shopping så hamnar fysiska butiker fortfarande i topp när svenskar får uppge var de spenderar mest pengar (53 procent), men köp via en surfplatta, dator, eller smartphone hamnar inte långt efter (47 procent). Denna typ av shopping har alltså snart kommit ikapp handel som sker i fysiska butiker. Detta framgår i en färsk, omfattande undersökning framtagen på uppdrag av Mastercard, där 1500 svenska respondenter deltagit och totalt elva europeiska länder kartlagts. Totalt sett använder 87 procent av svenskar sina mobiltelefoner för att handla, vilket överstiger det europeiska snittet på 80 procent.

Julhandeln sker på vardagar – och ibland på arbetstid
Nu när julhandeln står för dörren är det, enligt undersökningen, hela 7 av 10 som planerar att handla sina julklappar via mobilen. Shopping via mobiltelefonen kanske också kan sägas ha suddat ut gränserna för tidpunkterna som köpen sker. När de svenska respondenterna fick ranka de tider som de helst julhandlar via mobilen var det nämligen så många som 30 procent av svenskar som uppgav att de sköter julhandeln på vardagar mellan kl. 9:00 -12:00 och 39 procent uppgav kl. 12:00 - 17:00. Att julhandla via mobilen på arbetstid tycks alltså inte vara något som är främmande för svenskarna. Enbart 10 procent uppgav att de väljer sina raster för att handla via mobilen. Allra högst rankade dock vardagskvällar (51 procent).

 – Den här undersökningen bekräftar de trender som vi tidigare har sett på den svenska marknaden, vi är snabba på att ta till oss nya sätt att handla som förenklar vardagen. På Mastercard brinner vi för att säkerställa att alla betalningar, oavsett vart det sker, sker på ett tryggt och säkert sätt, säger Erik Gutwasser, regionchef Mastercard Norden och Baltikum.

Andra nyckeltal från undersökningen

  • 69 procent av svenskar handlar via mobilen minst en gång i månaden

  • Vanligaste köpet via mobilen är resebiljetter för kollektivtrafiken (47 procent) på andra plats hamnar kläder och accessoarer (44 procent)

  • Inom kategorin mjukvara och multimedia handlar svenskarna minst (17 procent) och tyskarna mest (39 procent)

  • Inom kategorin mat och dryck handlar svenskar svenskarna minst (24 procent) och engelsmännen mest (45 procent)

  • 19 procent av svenskar uppger att priset inte spelar någon roll när de handlar via mobilen

  • Sverige är det land i undersökningen med högst antal respondenter (11 procent) som tycker att kostnaden för ett köp som görs via mobilen får överstiga 5000 SEK


Om European Mobile Commerce Study
Undersökningen genomfördes online av marknadsundersökningsföretaget Innofact i följande länder: Sverige, Frankrike, Tyskland, Ungern, Irland, Italien, Nederländerna, Ryssland, Spanien, Schweiz, Spanien och Storbritannien. Studien genomfördes under perioden 14-19 november. 1,500 svenska respondenter har deltagit i undersökningen. Totalt intervjuades 18,174 människor över 18 års ålder via onlinepaneler över alla marknader (ca 1,500 per marknad).

För mer information kontakta:
Kimberley Hedlund, presskontakt Mastercard Sverige
+46 (0) 73 8 25 10 16
kimberley.hedlund@gknordic.com

Om Mastercard
Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardNews @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.mastercard.se
akristersson