Framtidens arbete

En miljon och fler blir det: Att ge STEM-möjligheter till tjejer runt om i världen

Abigail Arndt är 13 år gammal och ligger inte på latsidan. Abigail kommer från White Plains i New York och går i åttonde klass med högsta betyg. Hon är atlet och Instagram-entreprenör, där hon säljer handgjorda armband.

Under de senaste två åren har hon dessutom varit involverad i Girls4Tech & Code, ett STEM-program vars syfte är att få tjejer i åldern 8–15 år intresserade av vetenskap, teknologi, ingenjörskonst och matematik. Genom programmet, som är en förgrening av Mastercards prisbelönta Girls4Tech-program, får tjejer praktiska och teoretiska lektioner i hur kodning och STEM löser problem och förbättrar samhällen och människors liv.

Genom Girls4Tech har Abigail lärt sig grunderna i kodning, vilket har hjälpt henne att bygga upp sin verksamhet. Hon utgick från sin enkla Rainbow Loom-hobby och lät den växa till ett Instagram-konto där hon annonserar, säljer och tar betalt digitalt för sina armband.

”Jag gick med för att jag ville lära mig att koda”, säger Abigail. ”Men jag ville ha roligt samtidigt också.”

Ett av armbanden som Abigail säljer online med hjälp av sina nya kunskaper inom kodning.

Ett av armbanden som Abigail säljer online med hjälp av sina nya kunskaper inom kodning.


Abigail är en av 1 miljon tjejer från 30 olika länder som har deltagit i Girls4Tech-programmet. Programmet startades av Mastercard år 2014 för att lära ut grundläggande STEM-kunskaper och andra viktiga kunskaper som tjejer behöver nu under 2000-talet för att lyckas i skolan och göra karriär inom populära områden som cybersäkerhet och artificiell intelligens. Idag väljer endast 1 av 20 tjejer en STEM-baserad karriär, trots ett växande behov av kunskap inom STEM.

År 2019 hade programmet redan nått fler än 500 000 tjejer, säger Girls4Tech-grundaren Susan Warner, som redan har ett nytt mål: 1 miljon tjejer fram till år 2025.

Under pandemin, som har tvingat alla live-evenemang att bli virtuella, lanserades Girls4Tech Connect för att läroplanen skulle nå ut till familjer som är isolerade hemma. Programmet har nu nått målet redan i år, fem år tidigare än planerat. Mastercard planerar nu att ha nått ut till 5 miljoner tjejer år 2025 med hjälp av ideella partners och ledande organisationer inom utbildning. Bland annat har Mastercard ett nytt partnerskap med Discovery Education, som är världsledande inom standardiserade digitala läroplansresurser, har ett engagerande innehåll och erbjuder professionellt lärande från förskoleklass till och med gymnasiet. Tillsammans kommer detta samarbete att ha nått ut till ytterligare 1,6 miljoner tjejer år 2023.

”Allteftersom tjejerna skapar supersnabba algoritmer, knäcker symmetriska och asymmetriska koder och löser stora dataproblem, så kanske de inte kommer ihåg allt de lärt sig”, säger Warner. ”Men de kommer att komma ihåg hur vi fick dem att känna sig: stolta över vad de har åstadkommit, ivriga att lära sig mer och, framförallt, de vet att det krävs olika slags färdigheter för att fullfölja en karriär inom STEM.”

Studenter på ett Girls4Tech-evenemang

Studenter på ett Girls4Tech-evenemang


Erfarenhet från verkligheten är viktigt för alla studenter, men särskilt för tjejer inom STEM-områdena. En undersökning som genomfördes av Mastercard år 2019 visade att tjejer har sämre självförtroende, mindre motivation och behöver fler mentorer inom STEM-branscherna.

För att förbereda tjejer bättre för framtidens jobb parar lärare som Lauren Berrios, som jobbar med Girls4Tech-programmet efter skoltid på Abigails skola, ihop ungefär 30 tjejer utifrån kompetens och erfarenhet inom teknologi. Tillsammans tar de nya lagkamraterna sig an de upp- och nedgångar som lärandet av nya koncept innebär.

”När de provar att skriva kod för första gången tittar många studenter på läraren, men vi försöker visa dem att det finns många sätt att lösa problemen på”, säger Berrios. ”Vi måste inte bara fråga läraren.” När de använder gratisprogram som Scratch för att skriva kod vänder sig deltagarna ofta till varandra för att lösa problem som de stöter på längs vägen eller så finner de själva en lösning. ”De jobbar alltid tillsammans med andra tjejer så de kan fråga sina vänner och lösa problem tillsammans med dem”, säger Berrios.

För tjejer som Abigail har upplevelsen varit transformerande.

”Även om du kämpar så kommer det ett ögonblick då du förstår”, säger hon. ”För mig betyder Girls4Tech att tjejer kan skapa sina egna möjligheter.”