Doconomy till final i Nordens ledande fintechprogram

31 oktober 2019 | Stockholm | Av akristersson

I går kväll utsågs Doconomy, under ett välbesökt event, till finalist i Lighthouse Development Program, som samlar fintech-företag i Norden och Baltikum. Doconomy delar på finalplatsen med finska Enterpay och lettiska Nordigen. Lighthouse, som arrangeras av Mastercard och NFT Ventures, är ett efterfrågat partnerskapsprogram med prominenta samarbetspartners, banker och har hundratals ansökningar inför varje omgång. Genom programmet har Mastercard bidragit till att utveckla flera start up-bolag inom fintech och driva innovation i regionen.

Doconomy har gjort det möjligt att enkelt mäta klimatpåverkan baserat på konsumtion och lanserade tidigare i år det första kreditkortet med en koldioxidgräns i samarbete med Mastercard.

”Vi är väldigt glada och stolta över att gå till final i Lighthouse Development Program. Det är en fantastik möjlighet för oss att utvecklas och få ta del av Mastercards infrastruktur och globala erfarenheter. Doconomy och Mastercard kan tillsammans engagera konsumenter, handlare och företag att skapa verklig skillnad, säger Natahlie Green, VD och medgrundare på Doconomy.

Lighthouse Development Program är ett partnerskapsprogram som samlar fintech-företag, banker, investerare och rådgivare för att stötta och utveckla Nordens och Baltikums mest lovande fintech-bolag. Programmet uppmärksammar i första hand mer etablerade fintech-företag och syftet är att bygga partnerskap mellan ledande aktörer inom branschen. Sedan starten 2018 har programmet varit mycket populärt och mer än 70 procent av deltagarna i programmet har bildat samarbeten. Exempelvis har den svenska finalisten från 2018 Fidesmo lanserat smarta wearables för kontaktlösa betalningar i samarbete med Mastercard. I höst är det tredje gången Mastercard arrangerar Lighthouse Development Program i Norden och Baltikum.

”Lighthouse är i stort sett det enda fintechprogram som satsar på de fintech-företag som kommit lite längre i sin utveckling och därför är redo att skala upp verksamheten utanför landsgränserna. För dessa företag är kunskap, nätverk och sparring lika viktigt som kapital. Vi ser att det finns en stor efterfrågan på Mastercards globala erfarenhet och infrastruktur, och vi vill vara med och utveckla och driva innovation inom fintech och paytech”, säger Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef och ansvarig för fintech-samarbeten, Mastercard Norden och Baltikum.

Programmet avslutas med en final på det prestigefyllda startupevenemanget Slush i Helsingfors den 22 november. Då har alltså Doconomy från Sverige, tillsammans med finska Enterpay och lettiska Nordigen chans att stå som vinnare.

”Vi tror att samarbeten är det bästa sättet att driva innovation och utveckling. Genom Lighthouse kan vi lära oss av de starkaste fintech-företagen och deras affärer samtidigt som vi hjälper dem att växa och utveckla sina verksamheter”, säger Mats Taraldsson.

Om Lighthouse Development Program
Lighthouse Development Program är skapat för att hjälpa fintech-startups hantera de utmaningar de möter genom att para ihop dem med branschexperter i en serie workshops, där alla parter lär av varandra med det gemensamma syftet att tillgodose morgondagens behov. Varje deltagande startup tilldelas en kontaktperson som ger dem tillgång till resurser såsom ämnesexpertis, marknadsinsikter och data samt introducerar dem till olika aktörer inom branschen såväl som till Mastercards kunder och partners. Programmet riktar sig till fintech-startups som arbetar med e-handel, betalningar, AI, open banking, säkerhet (t.ex. biometri), blockkedjor och liknande områden. Den tredje omgången av programmet pågår under hösten och består av heldagsworkshops samt fortlöpande stöd och rådgivning däremellan. Mer information om programmet finns på: www.mclighthouse.com.

akristersson

Mediakontakter

Annika Kristersson, Kommunikationschef, Norden och Baltikum, Mastercard
+46 703 17 35 45 | annika.kristersson@mastercard.com

Om Mastercard

Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se.

Om NFT Ventures

NFT Ventures www.nftventures.com är en ledande investerare med fokus på fintech och andra segment där fintech inkluderas eller möjliggörs genom produkterbjudanden, såsom Proptech, Insurtech, E-handel och Regtech. Med investerarteam i både Stockholm och Helsinki, har de över 40 portfolioföretag som de sköter runt om de nordiska marknaderna och i Storbritannien. Genom expertrådgivning och finansiellt stöd, strävar de efter att bli det självklara valet för startups som söker en tillväxtpartner.

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.