Startups med fokus på smarta betalningar dominerar i höstupplagan av Lighthouse FINITIV 2022

1 september 2022 | Stockholm, Sweden | Av Annika Kristersson

I höstupplagan av Mastercard Lighthouse FINITIV deltar flera startups inom betalningssektorn. Deltagarna arbetar bland annat med smarta lösningar som förbättrar transaktioner, lojalitetsprogram, transaktionsövervakning och bedrägeribekämpning. Sammanlagt har 15 startups från Sverige, Finland och Lettland valts ut för att delta i höstens upplaga av FINITIV 2022.

Mastercard Lighthouse FINITIV har sedan starten 2018 varit ett viktigt forum för trender inom nordisk och baltisk fintech. Tidigare deltagare som Doconomy och Aiia har gått vidare för att etablera segment inom fintech som ”hållbarhetsanalys” och ”open banking”. Lighthouse FINITIVs mål är att stärka ekosystemet för finansiella tjänster i hela regionen – och hittills har Norden legat i framkant vad gäller betalningsinnovation. I höst är programmets viktigaste trend ”smarta betalningar”.  Programmet genomförs i samarbete med storbanker i Sverige, Finland och Lettland.

Mastercard Lighthouse FINITIV – möt höstens deltagare:

Sverige

- Gigapay är en skalbar infrastruktur för löneutbetalningar för gig-ekonomin. (gigapay.co)

Econans tillhandahåller vitmärkta digitala simuleringsverktyg för hållbar privatekonomi (econans.se)

Sossip är en betalningslösning som med AI skapar smarta tjänster för penninghantering (sossip.com)

D2I Financial Services gör det möjligt för handlare att erbjuda kunder en sömlös betalningsupplevelse genom att erbjuda PayFac med flera partnerbanker. Med ny innovativ AI kan du välja rätt bank (d2i.se)

Plexian utvecklar framtidens lojalitetsplattform och hjälper medlemsprogrammen att skapa bättre medlemsvärden (plexian.se)

Finland:

FPSystem utvecklar en sömlös biometrisk betalnings- och finansieringslösning för evenemang och semesteranläggningar (fpsystem.fi)

Bcar.app tillhandahåller en global mobilapp för laddning och plugshare av elfordon, inklusive uthyrning av laddare och en marknadsplats för gemenskap och laddning av elfordon (Bcar.app)

FinanceKey bygger en plattform för betalnings- och likviditetshantering som gör det möjligt för företag att vinna tid, pengar och få bättre kontroll (financekey.com)

Valega Chain Analytics arbetar med automatiserad analys av efterlevnad och transaktionsrisker för blockkedjor för att förhindra penningtvätt och annan brottslig verksamhet som är förknippad med digitala valutor (valegachain.com)

Mobibank kombinerar alla slutanvändarnas bankbehov i en enda hubb och tar bort behovet av flera appar för människor (mobibank.fi)

Lettland

Huntli hjälper banker och fintechs genom att förse dem med utvecklade verktyg för riskhantering, övervakning av transaktioner i realtid och förebyggande av bedrägerier (huntli.io)

TailWind är en webbapplikation som gör det enklare för småföretag att förutse sina kassaflöden tack vare visualisering och automatisering (tailwind.lv)

CrowdedHero är en plattform för crowdfunding av eget kapital som ger växande företag möjlighet att få ytterligare finansiering (crowdedhero.com)

Litauen:

Olpay ger livsmedelsbutiker möjlighet till enhetsfria, kontantlösa, kortlösa och kvittofria betalningar för snabb och säker kassa (smilepay.az)

Estland:

Kwota är en marknadsplats för koldioxidkrediter som skapar digital validering och handel med besparingar av koldioxidutsläpp från materialåtervinning (kwota.com)

Betalningar har alltid varit ett av programmets huvudfokus, och Mastercard fortsätter att investera i lösningar som förbättrar betalningsupplevelsen. Under vårens upplaga av FINITIV utforskade Mastercard – tillsammans med ledande banker i regionen – partnerskap med ett antal fintech-företag med fokus på innovativ teknik inom betalningsmottagning. Nu i höst deltar fintech-företagen SmilePay och FPSystem, som bygger biometriska betalningslösningar, samt Sossip, FinanceKey, Plexian och D2I Financial Services, som förbättrar betalningsmöjligheterna.

  • “Lighthouse visade oss den starka innovationsgraden i Norden och Baltikum. Dessutom har Mastercards Multi-railstrategi drivits i regionen genom förvärvet av Aiia, en annan Lighthouse-alumn. Utvecklingen saktar inte ner och fintech-sektorn når all-time highs med mer kapital som investeras och lockar ännu fler entreprenörer att bygga fintech-lösningar. Betalningar har lett denna innovation, vilket bevisar vikten av denna gemenskap. Vi vill göra vår del för att stärka ekosystemet genom öppna innovationsprogram som Lighthouse. Det var ett svårt beslut att välja ut 15 företag bland alla sökande, men vi ser fram emot att börja arbeta tillsammans med några av regionens mest lovande fintech-företag under våren. Den här gången är majoriteten av företagen inom betalningssektorn och vi är spända på att utforska vilka partnerskap som kan komma att uppstå genom detta program.” Mats Taraldsson, Chef för Innovation, Fintech och Impact Tech Engagement, Mastercard Nordics and Baltics

97 företag sökte till höstens upplaga av Lighthouse. 21 av företagen fick möjlighet att presentera sig själva för Mastercard och dess partnerbanker innan det slutliga urvalet av deltagare gjordes.

Hållbarhet fortsätter att stå högt på dagordningen bland de sökande företagen. Företag som som Kwota, Econans och Bcar.app som arbetar med lösningar för att kompensera, hantera och förbättra mobilitet. Ett av de fokusområden Lighthouse har arbetat med är att bygga bättre tjänster för små och medelstora företag och även denna gång har vi företag som Gigapay, Tailwind och CrowdedHero.

  • “Vårt team ser fram emot att träffa nya fintech-företag i syfte att utforska synergier och skapa ännu mer värde för våra befintliga och framtida kunder inom olika segment. Vi har varit en av bankpartnerna för Mastercard Lighthouse-programmet sedan start och tycker verkligen om att utforska ömsesidigt fördelaktiga möjligheter med innovativa fintechs." Joakim Höglund, Partnership Manager på Swedbank.

Under programmet kommer samtliga startups att kunna presentera sina lösningar och diskutera möjliga samarbetsområden med Mastercard, SEB, Swedbank och OP Financial Group. Efter att halva programmet genomförts, kommer företagen att matchas med relevanta investerare från Lighthouse Investor Circle, en grupp med över 40 investerare från Europa och Nordamerika. Dessutom kommer företagen att få träffa tillväxtrådgivare, däribland Fintech Mundi, Invenio Growth och AWS. Programmet erbjuder även möten med Mastercards marknadsförings- och kommunikationsteam som vägleder kring kommunikation.

Annika Kristersson, Communications Manager Nordics & Baltics, Mastercard

Mediakontakter

Anders Berg, Geelmuyden Kiese

Om Lighthouse FINITIV

Mastercard Lighthouse är en öppen innovationsplattform utformad för att stärka hela ekosystemet för finansiella tjänster. Lighthouse är ett program utan avgift för deltagarna och utvecklat för att driva symbiotiska partnerskap mellan fintech-företag, Mastercard och nordiska partners. Genom att kombinera energin och innovationskraften från fintechföretag med stabiliteten och distributionsnätverk hos stora finansiella tjänsteföretag bygger Lighthouse partnerskap som stärker hela ekosystemet. Varje program löper över 5 månader och inkluderar workshops för 15+ fintechs i tre städer. Programmet förenar banker, investerare, rådgivare och fintechs via öppen innovation.  

Läs mer om Lighthouse på: www.mclighthouse.com

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.