Tre Svenska impact-företag vinner pris i Mastercard Lighthouse MASSIV på Slush

20 november 2020

Svenska PlasticFri har utsetts till det mest lovande impact-företaget i Norden och Baltikum hösten 2020 av acceleratorprogrammet Mastercard Lighthouse MASSIV. Även Molecular Attraction belönades med the Impact Potential award och Green Assets Wallet vann People’s Choice Award under programmets prisutdelningen på Slush.

Vinnarna presenterades på Lighthouse Day den 19 november, i samarbete med Rockit Vilnius och Node by Slush.

Stockholmsbaserade PlasticFri vann tack vare sin potential för nya partnerskap och imponerande framsteg under programmets gång. De inledde ett samarbete med MASSIV-partnern Synch Law under hösten och är för närvarande i dialog med Swedbank och Mastercard för att starta pilot-tester. Som vinnare får företaget också chansen att gå vidare till Mastercards globala satsning Start Path, som hjälper deltagarna att expandera till nya marknader och växa sin affär internationellt.

– Vi vill tacka Mastercard, deras partners och samtliga involverade i detta fantastiska program! Vi är glada över att kunna skala upp vår påverkan ytterligare genom värdefulla samarbeten med Mastercard, banker och andra partners. Det är ett nöje att väletablerade organisationer delar PlasticFri:s vision och vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete tillsammans, säger Max Mohammadi, Co-founder, PlasticFri.

Utöver PlastiFri fanns också fler svenska företag bland vinnarna. Det Stockholmsbaserade bioteknikföretaget Molecular Attraction vann the Impact Potential Award. Företaget producerar en miljövänlig teknik för att bekämpa vektorburna sjukdomar som malaria, dengue och zika som årligen drabbar 470 000 människor. Molecular Attraction är redo att starta fältförsök riktade mot myggor – världens dödligaste djur.

Sist, men inte minst fick Green Assets Wallet People’s Choice Award flest röster via sociala medier och vann därmed People’s Choice Award. Företaget har utvecklat en blockchain-baserade plattform som stödjer den gröna obligations-marknaden genom att öka kostnadseffektivitet och tillförlitlighet. Det gör att emittenter effektivt kan kommunicera social impact-planer och framsteg till den bredare marknaden, medan investerare får tillgång till trovärdig information och impact-data på ett tryggt sätt.

– PlasticFri, Molecular Attraction and Green Assets Wallet arbetar alla med teknik som är utmärkta exempel på nordisk innovation, och som kan bidra till ökat välmående och säkerhet i världen. MASSIV:s vision är att vara en “impact unicorn-fabrik” som hjälper företag som bidrar till positiv förändring i samhället att skala upp genom samarbeten – och vinnarna är precis den typen av företag som vi vill stötta, säger Mats Taraldsson, Head of Digital Development and Fintech Engagement, Mastercard Norden och Baltikum.

Till skillnad från traditionella accelerator- och innovationsprogram inriktar sig Lighthouse MASSIV på nystartade företag som arbetar med att möta större samhällsutmaningar. Målet är att genom samarbete med etablerade aktörer skapa inkluderande tillväxt för människor världen över.

Intresset från etablerade aktörer att samarbeta med impact-företag via Lighthouse MASSIV, som drivs av Mastercard i samarbete med Invenio growth, har varit mycket stort. Swedbank är ett av företagen som engagerat sig som programpartner och under hösten mött deltagarna för att utforska olika samarbetsmöjligheter.

– Att vara en del av Lighthouse MASSIV-programmet har varit mycket spännande. På Swedbank värdesätter vi hållbarhet och vi gör det möjligt för människor, företag och samhälle att växa. Dessa värden återspeglas i Lighthouse MASSIV med de innovativa och effektfulla företag som programmet stödjer, säger Fredrik Nilzén, Head of Group Sustainability, Swedbank.

Ansökan till nästa års program är nu öppen, mer information finns här.

Mediakontakter

Annika Kristersson, Director of Communications, Mastercard Norden och Baltikum
Allen Mohammadi, CEO PlasticFri
Lech Ignatowicz, CEO Molecular Attraction
Cecilia Repinski, CEO Green Assets Wallet

Om Mastercard Lighthouse MASSIV
Mastercard Lighthouse MASSIV är en öppen innovationsplattform utformad för att utveckla och expandera så kallade social impact-företag.
Lighthouse MASSIV tar hjälp av långsiktiga partnerskap för att stötta företag som jobbar med FN:s globala mål för hållbar utveckling i sin tillväxt. Genom att ge företagen tillgång till nya nätverk och partners är målsättningen med Lighthouse MASSIV att öka livskvaliteten för en miljard människor under de kommande fem åren.
Lighthouse MASSIV är ett trestegsprogram. I det första steget får fem företag träffa programmets advisory board. De är handplockade företagsledare och experter på externa relationer från hela världen. Målet med detta arbete är att hjälpa deltagande företag att hitta nya partnerskap och samarbeten. Varje nytt partnerskap kvalitetssäkras av experter inom juridik, design och teknik innan resultatet rapporteras tillbaka till Lighthouse MASSIV:s advisory board. Vinnaren i programmet är det team som presenterar det partnerskap som har potential att nå ut till flest människor. Läs mer om Lighthouse MASSIV på www.mclighthouse.com/massiv

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.