Intresset för betalningsringar ökar - favoritmetod för kontaktlösa betalningar bland early adopters i Sverige och Tyskland

10 januari 2024 | Stockholm, Sweden

En ny studie genomförd av Mastercard bland användare av betalningsringar i Sverige och Tyskland visar att användarna uppskattar den nya teknologin, nästan 90 % ser det som sin favoritmetod för kontaktlösa betalningar. Den positiva responsen bland early adopters användare tyder på tillväxtpotential för betalningsringar framöver. Studien visar också att betalningsringar inte bara är för den yngre generationen – 41 % av användarna av betalningsringar är över 55 år.

Kontaktlösa betalningar har blivit den nya normen. Den breda acceptansen och användandet av kontaktlösa kortbetalningar har banat väg för betalningar med andra prylar som använder samma kontaktlösa teknologi (NFC, Near Field Communication). Digitala plånböcker och wearables som smartklockor, nyckelringar och betalningsringar ökar stadigt i popularitet. Betalningsringar är en av de senaste utvecklingarna inom wearables. Användaren kopplar ringen till ett betalkort och kan sedan betala vid alla betalterminaler som stöder kontaktlösa betalningar.

Snabbt, smidigt och modernt sätt att betala
Den nya studien genomförd av Mastercard, i samarbete med wearable-företagen Tapster och Pagopace, ger insikter i användningen och attityderna hos användare av betalningsringar i Sverige och Tyskland. Enligt studien är de främsta anledningarna till att köpa en ring snabba och smidiga betalningar (82 %) och ett modernt sätt att betala (69 %). 31 % av användarna ser det också som en trendig accessoar.

Undersökningen visar att användare av betalningsringar ändrar sina betalvanor: 70 % av användarna använder sitt betalkort mindre, 64 % använder kontanter mindre och runt 50 % använder sin mobil/digitala plånbok mindre. Studien avslöjar även att det inte bara är de yngre generationerna som är primära användare av den nya teknologin – 41 % är över 55 år.

Användare av betalningsringar ser det som sin favoritmetod för att göra kontaktlösa betalningar, nästan 90 % föredrar denna betalningsmetod. Detta följs av mobiltelefoner, fysiska kort och smartklockor. Betalningsringar används regelbundet, 8 av 10 använder ringen minst en gång i veckan medan 30 % använder den dagligen. Det faktum att nuvarande användare visar stor uppskattning för det nya betalsättet tyder på att det finns potential för betalningsringar framöver. De som provar det fortsätter att använda det.

Användare vill ha fler funktioner
Enligt studien vill användare se fler funktioner inbyggda i betalningsringar, såsom biometrisk säkerhet/dörråtkomst (49 %), digital identifiering (47 %) och bilåtkomst (37 %).

”Vi har sett samma utveckling inom smartphones, där konsumenter vill kunna använda en och samma enhet för flera olika ändamål. För betalningsringar skulle det därför vara ett naturligt nästa steg att bygga in fler funktioner”, säger Erik Gutwasser, Regionchef för Norden och Baltikum på Mastercard.

Användningen ökar i Sverige
Användningen av betalningsringar i Sverige är i sin linda, men ökar. De flesta banker i Sverige stöder nu betalningsringar. Det svenska wearable-företaget Tapster har sett en hög efterfrågan bland konsumenter under 2023.

”Vi räknar med att sälja 30 000 nya wearables innan slutet av 2023. Det är en ökning med 250 % jämfört med 2022. Vi får mycket positiv feedback från kunder i alla åldrar, som upplever att produkten gör verklig skillnad. Det varierar från bekvämlighet och säkerhet till stil. Faktum är att de flesta av våra nya kunder kommer från organisk trafik, där de har blivit rekommenderade produkten eller sett andra använda den”, säger Tobias Ericsson, VD på Tapster.

Mastercard arbetar med integratörer som Fidesmo, Digiseq och Tappy som i sin tur möjliggör betalningar för flera wearables-varumärken såsom Tapster, Pagopace, Cnick, LAKS, Twinn, Tap2 samt fler kommande varumärken.

Fem nyckelinsikter från studien om betalningsringar i Sverige och Tyskland:

1. Bland användare är betalningsringar favoritmetoden att göra      kontaktlösa betalningar - 89 % ser det som sin föredragna betalningsmetod. Detta följs av mobiltelefoner, fysiska kort och smartklockor.

2. Betalningsringar används regelbundet - 8 av 10 som har en ring använder den minst en gång i veckan.

3. Användare av betalningsringar ändrar sina betalvanor - 70 % av användarna använder sitt betalkort mindre, 64 % använder kontanter mindre och runt 50 % använder sin mobil/digitala plånbok mindre.

4. Wearables såsom betalningsringar är inte bara för unga människor - 41 % av användarna av betalningsringar är över 55 år.

5. Användare vill även se fler funktioner inbyggda i betalningsringar – 49 % skulle vilja ha biometrisk säkerhet/dörråtkomst.

Om studien
Studien genomfördes i augusti 2023 bland 3 111 användare av betalningsringar (i åldrarna 18 till 65 år) i Europa, främst Tyskland och Sverige. Alla svarande är användare av betalningsringarna Tapster eller Pagopace.

För mer information om wearables och mobila betalningar, besök:
https://www.mastercard.co.uk/en-gb/personal/ways-to-pay/wearables-and-mobile-payment.html

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.