Mastercard lanserar Lighthouse MASSIV i Sverige – ett acceleratorprogram för social impact-bolag

4 september 2020 | Av akristersson

Lighthouse MASSIV, Mastercards acceleratorprogram för så kallade social impact-bolag kommer nu för första gången till Sverige och Norge.


Till skillnad från traditionella accelerator- och innovationsprogram inriktar sig Lighthouse MASSIV på nystartade företag som arbetar med att möta större samhällsutmaningar. Målet är att genom samarbete med etablerade aktörer skapa inkluderande tillväxt för människor världen över.

Programmet lanserades för första gången i Danmark tidigare i år. Då deltog bland annat AgriTech-företag såsom Desert Control, vars nanoclay-teknik är en innovativ teknologi som används för att stoppa öknens utbredning och bidra till projektet med att bygga den stora gröna muren i Afrika (”The Great Green Belt of Africa”). Även startups inom till exempel finansiell inkludering deltog i Danmark, så som Jamii.one som arbetar för att inkludera fler afrikanska kvinnor i den konventionella ekonomin.

- Visionen för Lighthouse MASSIV är att skapa en gynnsam miljö för företag som bidrar till positiv förändring i samhället, en så kallad ‘impact unicorn factory’. MASSIV är ett öppet innovationsprogram, vilket innebär att det hjälper företag att expandera genom att samarbeta inom ett ekosystem av aktörer, säger Mats Taraldsson, Head of Digital Development and Fintech Engagement, Mastercard Nordics and Baltics

De fem företagen som deltar i programmet i Sverige och Norge i höst har valts ut för sin ambition och förmåga att bygga hållbara partnerskap. Mastercard vill, tillsammans med Invenio Growth som är partner i Lighthouse MASSIV, utveckla dessa samarbeten och bidra till att göra världen till en mer välmående och säker plats.

Företagen som deltar i Lighthouse MASSIV

GLOBHE x Humanitära organisationer

GLOBHE är ett Stockholmsbaserat företag som samlar in data från drönare för att förhindra naturkatastrofer och sjukdomsutbrott världen över. Genom att delta i programmet hoppas GLOBHE samverka med social impact-investerare, humanitära organisationer och telekompartners och därmed stärka företagets positiva inverkan på människor och planeten.

- Det är både en ära och perfekt timing för GLOBHE att bli utvald till Mastercard Lighthouse MASSIV. Vi har precis gått in i en intressant tillväxtfas där kompetensen och kontakterna från Mastercard-nätverket passar oss utmärkt, säger Helena Samsioe, VD på GLOBHE.

Green Assets Wallet x Partners inom finans och ekonomi

Green Assets Wallet är ett Stockholmsbaserat företag med en plattform baserad på blockchain-teknologi. Deras lösning stödjer den gröna obligationsmarknaden genom att öka kostnadseffektivitet och tillförlitlighet. Emittenter kan effektivt kommunicera social impact-planer och framsteg till den bredare marknaden, medan investerare får tillgång till trovärdig information och impact-data på ett tryggt sätt. Företaget kommer att arbeta med partners som försäkringsgivare, investerare, emittenter samt andra aktörer inom ekonomi och grön finans.

- Vi är mycket glada över att ha valts ut till Mastercard Lighthouse MASSIV. Programmet är en unik plattform där viktiga aktörer kan skapa positiv påverkan med global räckvidd, säger Cecilia Repinski, CEO på Green Assets Wallet.

Molecular Attraction x Partners inom hälso- och sjukvård

Molecular Attraction är ett Stockholmsbaserat företag som arbetar med att bekämpa malaria och andra vektorburna sjukdomar. Företaget utvecklar produkter och utrotningsstrategier för att bekämpa sjukdomsbärande organismer som myggor. Molecular Attraction hoppas knyta kontakter med partners inom hälso- och sjukvård som bolagen Bayer och Verily och organisationer som Terminix, Syngenta och Bill & Melinda Gates Foundation.

- Att ta våra innovationer och produkter till den globala marknaden kommer att kräva storskaliga partnerskap. Det kan påskynda utvecklingen, men det är också en av de svåraste uppgifterna för en startup. Vi tror att Mastercard Lighthouse MASSIV kan hjälpa oss och ser verkligen fram emot att delta i programmet, säger Lech Ignatowicz, CEO på Molecular Attraction.

PAWA x Partners inom telekom

PAWA Technologies är ett solenergiföretag, baserat i Oslo, som tillhandahåller en mobil laddningsstation som kan hjälpa människor att ta sig ur fattigdom. PAWA hoppas knyta nya kontakter till banker, telekompartners och smarttelefonproducenter för att förbättra livskvaliteten i fattiga områden.

- Vi ser Mastercard Lighthouse MASSIV som en unik möjlighet att skapa nya samarbeten för tillväxtmarknaderna i Afrika. Vi tror att vi tillsammans kan komma ett steg närmare att demokratisera el och energi, säger Jo Korneliussen, CEO på PAWA.

PlasticFri x Kommersiella partners

PlasticFri är ett Stockholmsbaserat företag med en revolutionerande teknik som omvandlar jordbruksavfall och icke-ätliga växter till miljövänliga alternativ för att ersätta engångsplast. Företaget hoppas på samarbeten med kommersiella, juridiska och finansiella partners som kan hjälpa dem att skala upp effekterna av deras innovation.

- Vi är mycket glada över att bli utvalda att delta i Lighthouse MASSIV. Vi ser fram emot att växa vår idé genom att samarbeta med Mastercard, banker och andra viktiga partners. För oss är det en ära att så välrenommerade företag delar vår vision, säger Allen Mohammadi, CEO på PlasticFri.

Advisory Board
Som en del av Lighthouse MASSIV får företagen feedback och stöd från sju medlemmar i en advisory board. Dessa är hållbarhetsexperter, investerare och företagsledare, var och en med sitt eget globala nätverk:


- Jag är verkligen imponerad av de innovativa partnerskap som skapats genom Lighthouse MASSIV. Att hitta, utforma och bygga rätt partnerskap är utan tvekan nyckeln till att nystartade företags tillväxt verkligen ska ta fart. Detta är vad Lighthouse MASSIV handlar om, säger Lisbeth Zacho, Co-Founder at Nordic Impact Funds.

- Lighthouse MASSIV är oerhört spännande. Fokus på hållbara startups som samtidigt jobbar med samhällsutmaningar är något som jag är stolt att vara en del av, säger Jonathan Nadu, Global Strategy and Business Operations Lead på Google.

akristersson

Mediakontakter

Annika Kristersson | Director, Communications, Mastercard

Om Mastercard Lighthouse MASSIV

Mastercard Lighthouse MASSIV är en öppen innovationsplattform utformad för att utveckla och expandera så kallade social impact-bolag.

Lighthouse MASSIV tar hjälp av långsiktiga partnerskap för att stötta företag som jobbar med FN:s globala mål för hållbar utveckling i sin tillväxt. Genom att ge företagen tillgång till nya nätverk och partners är målsättningen med Lighthouse MASSIV att öka livskvaliteten för en miljard människor under de kommande fem åren.

Lighthouse MASSIV är ett trestegsprogram. I det första steget får fem företag träffa programmets advisory board. De är handplockade företagsledare och experter på externa relationer från hela världen. Målet med detta arbete är att hjälpa deltagande företag att hitta nya partnerskap och samarbeten. Varje nytt partnerskap kvalitetssäkras av experter inom juridik, design och teknik innan resultatet rapporteras tillbaka till Lighthouse MASSIV:s advisory board. Vinnaren i programmet är det team som presenterar det partnerskap som har potential att nå ut till flest människor.

Läs mer om Lighthouse MASSIV på www.mclighthouse.com/massiv

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.