MC and NFT Ventures logo

Stockholm 7 november 2018 – Två svenska fintech-startups är med när Mastercards och NFT Ventures utnämner 2018 års fyra finalister från Lighthouse Development Program, som skapades för att hitta och stötta nästa generations fintech-företag i Norden och Baltikum. De svenska företagen som nu tävlar om chansen att koras till vinnare är Fidesmo, som erbjuder wearables och lösningar för kontaktlösa betalningar bland annat via analoga klockor och Swiftcourt som underlättar för privatköp genom digitala kontrakt. Vinnaren kommer utnämnas 5 december under startup-eventet Slush i Helsinki.

Lighthouse Development Program är satsning som Mastercard och NFT Ventures står bakom, det startades i år med syftet att identifiera och stötta nästa generations fintech-startups i Norden och Baltikum. De startups som deltar får hjälp att övervinna sina individuella utmaningar genom att föras samman med branschexperter i en serie skräddarsydda workshops. De introduceras även till branschaktörer såväl som Mastercards kunder och partners. Nu går svenska Fidesmo och Swiftcourt vidare till final tillsammans med finska Enfuce och Litauiska Ondato.

Fidesmo kopplar samman betalkort med en wearable så att du som konsument bland annat kontaktlöst kan betala, öppna dörrar, resa i kollektivtrafiken och använda lojalitetsprogram med en och samma enhet. Swiftcourt arbetar med att underlätta privatköp genom att erbjuda smarta digitala försäljningskontakt med e-signering och transaktionsrelaterade tilläggstjänster. Hittills har Swiftcourt hjälpt fler än 90 000 köpare och säljare göra fler än 45 000 transaktioner inom Skandinavien.

”Vi på Mastercard ser att det går att driva innovation genom kollaborativa satsningar och partnerskap, något som Lighthouse Development Program är ett exempel på. Här tar vi tillvara på den entreprenörsandra som finns bland nordiska och baltiska startups, och hjälper dem nå sin fulla potential. Finalisterna i årets Lighthouse Development Program har lösningar som både är innovativa, skalbara och bidrar med innovation inom betalindustrin. Det ska därför bli oerhört spännande att följa dem på denna resa, säger Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef och ansvarig för fintechsamarbeten, Mastercard Norden och Baltikum.

Urvalet av dessa fyra finalister har baserats på vad de åstadkommit under hösten, samt hur innovativa, kraftfulla och applicerbara deras lösningar är. Dessa finalister får nu delta i två mer djupgående workshops tillsammans med Mastercard och de banker som deltar i programmet. Vinnaren av 2018 års Lighthouse Development Program kommer utnämnas i december på startup-eventet Slush. Vinnaren får chansen att gå vidare till Mastercards globala satsning Start Path där, om de antas, de får hjälp att expandera till andra marknader och utveckla samt skala upp sitt erbjudande.

Mer information om Enfuce och Ondato:

Enfuce:
Finska Enfuce Financial service ligger i framkant när det kommer till molnbaserade finansiella tjänster. Enfuce förser sina kunder med betalningsplattformar som är enkla, snabba och skalbara. De är även nivå 1 PCI DSS kompatibla och godkända av finska Finansinspektionen.

Ondato
:
Litauiska Ondato erbjuder ett helhetsverktyg för KYC (kundkännedom) samt en delad databas. Ondato hjälper företag från hela världen fatta rätt beslut och hantera regulatoriska risker vid enrollering av nya kunder. Dessa tjänster kombineras med avancerad automatisering och höga expertisnivåer.

Om Lighthouse Development Program
Lighthouse Development Program är skapat för att hjälpa fintech-startups hantera de utmaningar de möter, genom att föra ihop dem med branschexperter i en serie workshops, där alla parter lär av varandra med det gemensamma syftet att tillgodose morgondagens behov. Varje deltagande startup tilldelas en kontaktperson som ger dem tillgång till ämnesexpertis, marknadsinsikter och data samt introducerar dem till aktörer inom branschen såväl som till Mastercards kunder och partners.

Programmet riktar sig till fintech-startups som arbetar med e-handel, betalningar, AI, open banking, säkerhet (t.ex. biometri), blockkedjor och liknande områden. Den första workshopserien tillhörande Lighthouse Development Program har inkluderat 15 startups som fått genomföra 6 workshops i tre städer. De har fört samman fler än 100 deltagare i utforskandet av de möjligheter som finns för kollaborativ innovation.

Mer information om programmet finns här: www.mclighthouse.com

Om Mastercard
Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se

 
Om NFT Ventures
NFT Ventures www.nftventures.com är en ledande investerare med fokus på fintech och andra segment där fintech inkluderas eller möjliggörs genom produkterbjudanden, såsom Proptech, Insurtech, E-handel och Regtech. Med investerarteam i både Stockholm och Helsinki, har de över 40 portfolioföretag som de sköter runt om de nordiska marknaderna och i Storbritannien. Genom expertrådgivning och finansiellt stöd, strävar de efter att bli det självklara valet för startups som söker en tillväxtpartner.

Mastercard presskontakt:
Kimberley Hedlund, Geelmuyden Kiese
+46 738 25 10 16
Kimberley.hedlund@gknordic.com
akristersson