Tre svenska företag med fokus på hållbarhet och social påverkan tävlar i Mastercards partnerskapsprogram Lighthouse MASSIV våren 2024

14 mars 2024 | Stockholm, Sweden

Lighthouse MASSIV, Mastercards partnerskapsprogram för att stötta och skala de mest lovade företagen inom impact tech i Norden och Baltikum, presenterar idag deltagarna i vårens programupplaga. I vår deltar tre svenska startups med fokus på hållbarhet och social påverkan.

Mastercard Lighthouse MASSIV är ett kostnadsfritt partnerskapsprogram inriktat på att hjälpa impact tech-företag att bidra till FN:s mål för hållbar utveckling. Programmet bygger på partnerskap, där nordiska och baltiska startups som har stor möjlighet att skapa verklig påverkan kopplas ihop med stora globala organisationer.

Följande svenska företag tävlar i vårens upplaga av Mastercard Lighthouse MASSIV:

FUZED - FUZED har utvecklat en plattform som kombinerar spel med fysisk aktivitet och hjälper unga gamers att bygga hälsosammare vanor. Genom plattformen har FUZED skapat en plats där spelande är mer än bara underhållning, där driver man digital innovation, gemenskap och bidrar till en hållbar stadsutveckling.

Leja - Leja är ett fransk-kenyanskt fintechbolag, grundat i Sverige med stöd från Norrsken Impact accelerator och svenska investerare. Leja har utvecklat en finanshanteringsapplikation med målet att skapa tillväxtmöjligheter för afrikanska små och medelstora företag genom att göra finansiella tjänster mer tillgängliga och överkomliga.

PANTER - Panter erbjuder en digital plattform för hantering av återanvändbara förpackningar inom takeaway-sektorn för företag som säljer mat och dryck. Plattformen gör det möjligt för kunderna att låna återanvändbara förpackningar i stället för engångsbehållare, vilket är både miljövänligt och kostnadseffektivt.

Utöver de svenska företagen så deltar även det norska företaget Carbon Centrum, som ger användare insikt i sitt koldioxidavtryck och stöd för att göra mer miljömedvetna val, samt det estniska företaget Vistalworks, som har skapat datainformationsprodukter för att hjälpa brottsbekämpande myndigheter, onlinemarknadsplatser och reglerade företag att ligga steget före den illegala handeln.

De företag som deltar i programmet har valts ut på grund av sin vilja och förmåga att skapa hållbara partnerskap.

- Vi är på god väg mot Mastercards vision att hjälpa en miljard människor att leva mer välmående och trygga liv år 2025. I vår har vi valt ut fem kvalificerade företag som ligger i framkant när det gäller hållbarhet och social påverkan och som har en positiv påverkan på både människor och planet. Vi är mycket glada över att börja arbeta tillsammans med dem under våren. Mastercard, tillsammans med våra banker och rådgivare, kan förse startups inom impact tech med nätverket som behövs för att skala bortom sina marknader, och stödjer företagen i att förverkliga sin påverkan snabbare genom partnerskap, säger Mats Taraldsson, chef för Innovation, Fintech och Impact Tech Engagement, Mastercard Norden och Baltikum

Som en del av programmet får deltagarna feedback och stöd från UNDP, Swedbank, Danske Bank, Synch och enskilda rådgivande styrelseledamöter med olika erfarenheter från VNTRS, First Fellow Partners och SKARP. Styrelseledamöterna representerar hållbarhetsexperter, investerare och chefer, var och en med sitt eget globala nätverk.

Parallellt med Lighthouse MASSIV löper Lighthouse FINITIV, Mastercards partnerskapsprogram för fintechbolag. I vårupplagan av Lighthouse FINITIV deltar 15 framstående fintechbolag från Danmark, Norge och Baltikum, med ambitionen att stimulera och bidra till den redan aktiva och växande startup-scenen i dessa länder. Fokusområden i det kommande programmet inkluderar finansiell inkludering, betalningar, marknadsintelligens, säkerhet, open banking samt digitala kvitton.

Presskontakt
Karin Strand, Kommunikationschef, Norden & Baltikum
karin.strand@mastercard.com

Om Mastercard Lighthouse MASSIV 
Mastercard Lighthouse MASSIV är en öppen innovationsplattform som är utformad för att skapa och skala social påverkan och uppnå FN:s mål för hållbar utveckling med hjälp av långsiktiga partnerskap. Genom att ge teamen konkurrenskraftiga incitament och förmånlig tillgång till partnerresurser syftar Mastercard Lighthouse MASSIV till att främja partnerskap som kommer att berika livet för en miljard människor fram till 2025. Mastercard Lighthouse MASSIV är utformat som ett program i tre steg. Företagen träffar vår advisory board, en handplockad grupp av chefer och partnerskapsexperter från hela världen, som syftar till att förverkliga ett specifikt partnerskap. Varje partnerskapsförslag får input från globala experter inom juridik, design och teknik innan de rapporterar resultaten av sina partnerskapsförsök tillbaka till den rådgivande kommittén. Vinnaren av programmet är det team som visar potential att påverka flest människor via partnerskap. Läs mer om Mastercard Lighthouse MASSIV här: www.mclighthouse.com/massiv

Om Mastercard Lighthouse FINITIV
Mastercard Lighthouse FINITIV är en öppen innovationsplattform som är utformad för att stärka ekosystemet för finansiella tjänster. Programmet är utformat för att katalysera symbiotiska partnerskap mellan fintechs, fintech-enablers, Mastercard, nordiska och baltiska banker, Tech Partners och programrådgivare. För kandidater som väljs ut till programmet täcker Mastercard programavgiften, utan att begära eget kapital i gengäld. Det är en partnerskapsplattform som inte späder ut kapitalet och som inte heller kräver en betydande tidsinvestering från programdeltagarnas sida. Två gånger om året skapar det 3 månader långa programmet de rätta förutsättningarna för att etablera och fördjupa partnerskap genom att para ihop energin och innovationskapaciteten hos fintech-företag och fintech-enablerare med stabiliteten, resurserna, distributionskapaciteten och vägledningen hos våra programpartner. Läs mer om Mastercard Lighthouse här: https://mclighthouse.com/

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.