Nu presenteras företagen i årets andra omgång av Lighthouse Development Program

23 augusti 2019 | Stockholm | Av akristersson

Mastercard och NFT Ventures presenterar idag företagen i höstens omgång av Lighthouse Development Program. Antalet ansökningar och intresset från finansbranschen är högre än någonsin och fem svenska företag har utsetts i tuff konkurrens.


Lighthouse Development Program är ett acceleratorprogram som två gånger per år samlar fintechs, banker, investerare och rådgivare för att skala upp innovativa idéer. Till hösten återvänder programmet till Stockholm och Helsingfors samt kommer för första gången till Riga. Programmet avslutas med en final på startupevenemanget Slush i Helsingfors den 22 november. Följande 15 av de mest lovande fintech-företagen i Sverige, Finland och Lettland deltar:

Sverige Finland Lettland
ChromaWay (Blockkedjeteknik) Zervant (Fakturering) Globitex (Kryptovaluta)
Kaching (Handeln) Arantio (Betallösningar) Nordigen (Kredithantering)
Doconomy (Betallösningar) Enterpay (E-handel) BeStimulated (app för omvandling av kalorier till pengar)
Steven (Gruppbetalningar) Nordcheck (Efterlevnadskontroll) Lahdes (Dokumenthantering)
Acuminor (Riskhantering) CloudAsset (Fakturering) Feelingstream (Kundupplevelse)


“Det växande intresset för Lighthouse – inte bara från startups, utan också från bankindustrin – visar hur värdefullt detta samarbetsformat är för framtidens innovation inom fintech”, säger Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef och ansvarig för fintechsamarbeten, Mastercard Norden och Baltikum.

Ett av årets svenska företag som deltar är blockkedjepionjärerna ChromaWay: “Vi ser mycket fram emot att gå vidare med den fokuserade modellen för partnerskap som Lighthouse utvecklar", säger Henrik Hjelte, VD för ChromaWay. “Till skillnad mot tidigare acceleratorprogram där vi har deltagit så anpassar sig Lighthouse till att vi är ett företag med en tydlig strategi. Vi ser därför mycket fram emot samarbetet och att skapa konkreta resultat tillsammans med Mastercard”.

Antalet ansökningar slår rekord
Antalet ansökningar till Lighthouse Development Program har ökat på alla marknader, totalt med mer än 68 procent, och är det högsta hittills i programmets historia. Att välja ut 15 startups från de hundratals ansökande har varit en svår uppgift för juryn, och även om inte alla har kunnat erbjudas en plats ser Mastercard och NFT Ventures potential till andra samarbeten framöver.


“Vi har fått in hundratals ansökningar och förfrågningar från fintechs runt om i Europa”, säger Jay Jensen, Ansvarig för Lighthouse Development Program på NFT Ventures. “Kvaliteten på fintechs från de baltiska och nordiska huvudstäderna är kanske den högsta på kontinenten, och vi är glada att se fler ansökningar för varje år.”

Om Lighthouse Development Program
Lighthouse Development Program är skapat för att hjälpa fintech-startups hantera de utmaningar de möter, genom att para ihop dem med branschexperter i en serie workshops, där alla parter lär av varandra med det gemensamma syftet att tillgodose morgondagens behov. Varje deltagande startup tilldelas en kontaktperson som ger dem tillgång till resurser såsom ämnesexpertis, marknadsinsikter och data samt introducerar dem till olika aktörer inom branschen såväl som till Mastercards kunder och partners. Programmet riktar sig till fintech-startups som arbetar med e-handel, betalningar, AI, open banking, säkerhet (t.ex. biometri), blockkedjor och liknande områden. Den tredje omgången av programmet pågår under hösten och består av heldagsworkshops samt fortlöpande stöd och rådgivning däremellan. Mer information om programmet finns på: www.mclighthouse.com

akristersson

Mediakontakter

Kimberley Hedlund, Geelmuyden Kiese
+46 738 25 10 16 | kimberley.hedlund@gknordic.com

Om Mastercard

Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se.

Om NFT Ventures

NFT Ventures www.nftventures.com är en ledande investerare med fokus på fintech och andra segment där fintech inkluderas eller möjliggörs genom produkterbjudanden, såsom Proptech, Insurtech, E-handel och Regtech. Med investerarteam i både Stockholm och Helsinki, har de över 40 portfolioföretag som de sköter runt om de nordiska marknaderna och i Storbritannien. Genom expertrådgivning och finansiellt stöd, strävar de efter att bli det självklara valet för startups som söker en tillväxtpartner.

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.