MC and NFT Ventures logo

Stockholm 28 maj 2018 – Mastercard och NFT Ventures ingår partnerskap för att hitta och stötta utvecklingen av nästa generation fintech-startups i Norden och Baltikum. Tillsammans lanserar de ett nytt program, Lighthouse Development Program, som ger fintech-startups möjligheten att samarbeta med Mastercard och deras partners.

Nya konsumentbehov, den snabba utvecklingen av ny teknik och PSD2 innebär att den finansiella sektorn är mitt uppe i en stor omställning med både utmaningar och möjligheter för traditionella såväl som nya spelare. I nuläget finns det över 500 aktiva fintech-startups i Norden och Baltikum som arbetar med att ta fram lösningar för att möta de nya behoven.

Mastercard är redan engagerad i olika startups och har nyligen lanserat ett europeiskt fintech-initiativ, Accelerate, som erbjuder fintech-startups stöd, som till exempel Mastercards dedikerade specialister. Dessa kan genom sina sakkunskaper och insikter bidra till att hjälpa fintech-företagen att expandera.  Med partnerskapet mellan Mastercard och NFT Ventures intesifieras arbetet inom fintechområdet i Norden och Baltikum.

“För Mastercard är partnerskap i fokus när det handlar om innovation. Genom samarbetet med NFT Ventures fördjupar vi vår kunskap och utökar samtidigt vårt nätverk inom fintech-scenen i Norden och Baltikum. I vårt nya program Lighthouse Development Program får fintech-startups en plattform för både utveckling och tillväxt och vi ser fram emot att samarbeta med nya spännande fintechs”, säger Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef och ansvarig för fintechsamarbeten, Mastercard Norden och Baltikum.

NFT Ventures har bred erfarenhet av arbete med fintech-startups i Norden och Baltikum och ser att samarbetet med Mastercard och lanseringen av det nya programmet kommer skapa många nya möjligheter.

“Vi är väldigt glada över att samarbeta med Mastercard och vi tror att vår erfarenhet av startups i Norden och Baltikum kommer bidra till att stärka relationerna med fintech-scenerna på dessa marknader. Vi ser att de startups vi arbetar med många gånger är i stort behov av resurser, mentorskap och de djupgående insikter som Mastercard kan erbjuda. Jag har höga förväntningar på det som kommer uppstå i mötet mellan dessa parter”, säger Johan Lundberg, grundare och partner av NFT Ventures.

Fintechbolaget Rezeet, hjälper handlare och konsumenter genom digitalisering av kvitton. Rezeet har under designfasen av det nya programmet tagit rollen som bollplank och ser att Lighthouse Development Program kan erbjuda något helt unikt.

”Det är oerhört viktigt för startups att få chansen att komma närmare en internationell spelare som Mastercard och en investerare som NFT Ventures. Lighthouse Development Program öppnar upp för samarbeten, framtida partnerskap och högkvalitativt nätverkande, snarare än att vara ännu en pitchtävling”, säger Timo Keihag, grundare av Rezeet.

Om Lighthouse Development Program

Lighthouse Development Program är skapat för att hjälpa fintech-startups hantera de utmaningar de möter, genom att föra ihop dem med branschexperter i en serie workshops, där alla parter lär av varandra med det gemensamma syftet att tillgodose morgondagens behov. Varje deltagande startup tilldelas en kontaktperson som ger dem tillgång till resurser såsom ämnesexpertis, marknadsinsikter och data samt introducerar dem till aktörer inom branschen såväl som till Mastercards kunder och partners.

Programmet riktar sig till fintech-startups som arbetar med e-handel, betalningar, AI, open banking, säkerhet (t.ex. biometri), blockkedjor och liknande områden. Första omgången av programmet pågår från september till december och består av heldagsworkshops samt fortlöpande stöd och rådgivning däremellan.

Ansökningsperioden öppnar inom kort och är öppen fram till den 1 augusti. För att ansöka bör du:

  • Ha din bas på någon av de nordiska eller baltiska marknaderna

  • Ha ett team på minst tre personer som arbetar heltid

  • Ha ett fungerande koncept eller produkt/lösning

  • Ha en betydande marknadsmöjlighet


Mer information om programmet finns här: www.mclighthouse.com

Mastercard presskontakt:
Kimberley Hedlund, Geelmuyden Kiese
+46 738 25 10 16
kimberley.hedlund@gknordic.com

Om Mastercard
Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se.

Om NFT Ventures
NFT Ventures www.nftventures.com är en ledande investerare med fokus på fintech och andra segment där fintech inkluderas eller möjliggörs genom produkterbjudanden, såsom Proptech, Insurtech, E-handel och Regtech. Med investerarteam i både Stockholm och Helsinki, har de över 40 portfolioföretag som de sköter runt om de nordiska marknaderna och i Storbritannien. Genom expertrådgivning och finansiellt stöd, strävar de efter att bli det självklara valet för startups som söker en tillväxtpartner.
Frida Almgren