Mastercards undersökning ”Football Fandom Study” visar att 90% av fotbollsfansen tror att känslorna de visar på läktaren gör spelarna starkare

26 maj 2021 | Stockholm, SWEDEN | Av Frida Almgren

Inför UEFA Champions League-finalen visar Mastercards undersökning att 86% tror att de generellt får en mer optimistisk inställning till livet av att vara fotbollsfans och 45% av tror att gemenskapen är det som driver passionen för sporten.

Mastercard lanserar nya, virtuella upplevelser för fansen hemma som inte kan uppleva UEFA-finalen på plats.

Spelare, fans och managers är angelägna om att fans ska kunna återvända till arenorna. Hör Mastercard-ambassadören José Mourinho berätta om vikten av att ha fans på arenan (LÄNK).

KRAFTEN HOS FOTBOLLSFANS
Inför UEFA Champions League-finalen i Porto lördagen den 29 maj, som också markerar 27 år för Mastercard som sponsor, genomfördes underökningen "Football Fandom Study" bland 12 000 fotbollsfans och med stöd av ambassadören José Mourinho. Enligt Mourinho har det senaste året lärt oss att aldrig ta livesport för givet.

”Jag tror verkligen på fansens kraft. Jag använder till och med uttrycket: de stöttar inte, de pushar inte, de spelar. Jag har spelat så många matcher där jag kände att jag vann eftersom de också spelade”, säger José Mourinho.

Detta stöds också av undersökningen. 90% av de tillfrågade fansen tror att passionen de visar på läktarna gör spelarna starkare. 86% upplever också att de genom att heja på sina favoritlag blir mer optimistiska och 60% ser spänningen i matcherna som en bra förberedelse att hantera osäkerheter i vardagen, vilket har varit extra viktigt under det senaste året.

”Självklart behöver vi passionen, bullret, energin och pressen från fansen. Även på bortamatcher, till och med spänningen från fans från andra klubbar”, säger José Mourinho.

FANS VÄLKOMNAS TILLBAKA TILL ARENORNA
Cirka 12 000 fans kommer att vara på plats under finalen på Estádio do Dragão-stadion i Porto. Som partner har Mastercard jobbat hårt för att upplevelsen på arenan ska kännas säker och som innan pandemin. För att underrätta tillgängligheten kommer varje försäljare i arenan att acceptera säkra och trygga kontaktlösa betalningar.

Mastercard har också skapat nya, digitala upplevelser för att föra fansen närmare fotbollen. Bland annat en livesänd förfest inför semifinalen och en frågestund med Clarence Seedorf, fyrfaldig Champions League-vinnare och nederländsk fotbollslegend, samt en livesänd final-förfest och frågestund med Kaká, den brasilianska AC Milan-mittfältaren. Mastercard-kortinnehavare kommer också att kunna delta i en livesändning med José Mourinho där han delar med sig av höjdpunkter från segern med Porto över Manchester United 2004.

“UEFA Champions League-finalen är en symbolisk händelse för fans över hela världen som samlas för att uppleva spelet. Under det senaste året har fotbollsfans jublat från sina hem och fortsatt att stötta sina favoritlag. Mastercard vill föra människor närmare sina passioner och vi vet att en boll kan starta något ”priceless” för fotbollsfans””, säger Jessica Ståhlbom, marknadschef, Mastercard Norden och Baltikum.

Frida Almgren

Mediakontakter

Frida Almgren, Mastercard