Mastercard lanserar lösning för kontroll av abonnemang i Sverige och Europa

29 juni 2023 | Stockholm, Sweden

I samarbete med Subaio erbjuder Mastercard nu ett enkelt och säkert sätt att identifiera och avregistrera sig från stående betalningar för bland annat streamingtjänster – direkt via sin digitala bank.

Dagens konsumenter har fler abonnemang än någonsin tidigare, från matkassar till streaming- och speltjänster. Abonnemangsekonomin växer snabbt och förväntas uppgå till 1,5 biljoner USD (16 biljoner SEK) år 2025. Detta innebär dock att det blir allt svårare för konsumenterna att hålla reda på - eller avsluta - sina många stående transaktioner.

Mastercard har inlett ett samarbete med det danska fintechbolaget Subaio, som tidigare deltagit i företagets startup-program Start Path, för att ge konsumenter möjlighet att avsluta prenumerationer på tjänster de inte längre vill använda. Lösningen ger konsumenterna överblick över sina prenumerationer och återkommande betalningar via sin digitala bank. Konsumenterna behöver inte lägga tid på att avsluta en app och logga in i en annan, utan kan avsluta prenumerationer direkt i sin digitala bankapp.

"Nu, mer än någonsin, vill människor ha större insyn i sina månatliga utgifter. Den här lösningen ger konsumenterna direkt kontroll över sina abonnemangsbetalningar via en enda pålitlig källa. Konsumenten kan därmed helt själv styra över detta," säger Ajay Bhalla, president, Cyber & Intelligence, Mastercard.

"Tillsammans med Mastercard står vi starkare när det gäller att ge konsumenterna möjlighet att fatta välgrundade finansiella beslut när det kommer till prenumerationer. Vi levererar en smidig, problemfri lösning för att kontrollera prenumerationer och betalningar, utformad för att möta den moderna konsumentens snabba livsstil. Våra lösningar skapar en stark känsla av engagemang hos den digitala generationen, vilket driver tillväxt för våra partners," säger Frederrick Hamaan, CCO, Subaio.

Finansinstitut som gör det möjligt för konsumenter att bättre kontrollera sina utgifter kan minska sina driftskostnader, samtidigt som både handlare och utfärdare kan undvika kostnader för tvister som kan uppstå och minska trycket på kundservicen.

Partnerskapet är en del av Mastercards bredare strategi för att erbjuda nya konsumentlösningar som gör vardagen enklare. Mastercards lösning är nu tillgänglig för banker i Europa och Nordamerika. Genom ett enda API kan finansiella institutioner ge sina kunder kontroll över abonnemang, samt möjlighet att se digitala kvitton och information om handlare - vilket förenklar konsumenternas digitala ekonomi.

Subaio gick med i Mastercards program Start Path 2020 och fortsatte sedan att samarbeta med Aiia, ett Mastercard-företag som är ledande inom open banking, för att automatisera kreditvärdigheten för finansinstitut.

Presskontakt:
Rebecca Larsson, Geelmuyden Kiese
rebecca.larsson@gknordic.com

Om Subaio
Subaio är ett toppmodernt SaaS-företag som levererar digitala finansiella white label-lösningar, såsom prenumerationshantering, digitaliserad försäljning och dokumentation av kreditvärdighet, baserade på deras kraftfulla databaserade motor för återkommande betalningar. Det danskbaserade företaget har en framträdande position som Europas ledande leverantör av digitala finansiella white label-lösningar. Deras omfattande erbjudande kretsar kring en robust databaserad motor för återkommande betalningar med marknadens högsta noggrannhet genom en datamodell som granskar miljarder dagliga transaktioner. Subaio grundades 2016 och har sedan dess vuxit till mer än 50 anställda med flera finansiella kunder som Nordea, Lunar och ABN AMRO.

Mer information: https://subaio.com/

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.