SPENN vinner Mastercard Lighthouse MASSIV-programmet. DDFinance belönas med Impact Potential Award.

11 juni 2021 | Stockholm, SWEDEN | Av Frida Almgren
The Mastercard Lighthouse team at the awards on June 10.

The Mastercard Lighthouse team at the awards on June 10.

Stockholm 11 juni 2021 - Lighthouse MASSIV, Mastercards partnerskapsprogram för att hitta och skala upp morgondagens impact unicorns, utsåg igår norska SPENN till vinnare. DDFinance belönades med priset Impact Potential.

SPENN - ett norskt mobilbankföretag som gör det möjligt för människor i utvecklingsländer att sätta in, spendera och spara pengar kostnadsfritt - tog hem storvinsten i vårens upplaga av Lighthouse MASSIV 2021. Under programmets tolv veckor har impact-företag deltagit i en serie workshops med rådgivare från Swedbank, Danske Bank, UNDP, Nordic Impact Funds, Synch Law och Bill & Melinda Gates Foundation.

Enligt rådgivarna i MASSIV valdes SPENN till vinnare tack vare dess skalbarhet, banbrytande teknik och stora framsteg under tolvveckorsprogrammet. På drygt tre månader har över 80 000 nya kunder anslutit till SPENN:s plattform globalt. SPENN presenterade sin idé för Bill & Melinda Gates Foundation och fick chansen att lansera lösningen "SPENN: Health" - ett digitalt vaccinbevis . Lösningen tillåter användare att dela testresultat och vaccininformation via en app. SPENN samarbetade även med MASSIV-deltagarna DDFinance och Addressya, och är nu i dialog med Mastercard om ett potentiellt partnerskap. Med mer än 250 röster fick SPENN även ta emot MASSIV:s People's Choice Award.

Som vinnare av programmet kommer SPENN få löpande stöd från Mastercard och chansen att gå vidare till Mastercards globala satsning Start Path.

Utöver SPENN stod också DDFinance som vinnare, då de kammade hem priset Impact Potential. DDFinance erbjuder prisvärd sjukförsäkring till låginkomstpopulationer globalt genom sitt digitala försäkringsmarknadssystem. Genom digitalisering och automatiserade försäkringsarbetsflöden har det norska företaget potential att hjälpa 34 miljoner personer att få tillgång till en formell försäkring. Enligt företagets grundare ”förändrar DDFinance människors liv för en dollar” genom att erbjuda innovativa och kostnadseffektiva försäkringslösningar för dem som inte har någon annanstans att vända sig när en nödsituation uppstår.

Förutom att möjliggöra partnerskap mellan deltagare och stora företag, så vill Lighthouse MASSIV också främja partnerskap mellan de startups som deltar. DDFinance utmärkte sig på denna front och inledde partnerskapsdialoger med MASSIV-deltagarna SPENN, Addressya och Farmforce. Under programmet samarbetade DDFinance dessutom med MASSIV-alumnen Jamii.one i syfte att stödja 5000 spargrupper och 70 000 hushåll i Afrika.

- Vi känner oss både mycket glada och ödmjuka inför att ha vunnit Mastercard Lighthouse MASSIV-programmet. Det har inte varit ett lätt år för fintech-startups, men lyckligtvis har SPENN kunnat fokusera på vår kärna, att skapa finansiella tjänster för dem som behöver det mest. Vi är tacksamma för program som Lighthouse som verkligen levererar på löftet om "partnerskap" och vi är glada att få fortsätta vår resa och se vart den tar oss. Vi ser fram emot att sprida vår friktionsfria betallösning till Mastercards partners, kunder och nätverk, säger Jens Glasø, CEO SPENN.

- Vi är väldigt glada över att ha vunnit MASSIV Impact Potential Award. Programmet har varit fantastiskt från början till slut och vi är verkligen tacksamma över att få vara en del av det. Programmet har gett oss stor insikt och kunskap som vi kommer se till att dra nytta av framöver. Att vinna Impact Potential Award stärker vår tro på att DDFinance både har förmågan och potentialen att påverka miljontals liv under de kommande åren. Vi är redo att använda vår fulla impact-potential, säger Jan Martin Hunderi, CEO DDFinance.

- SPENN och DDFinance är två mycket lovande företag med lösningar som är banbrytande för globala utmaningar. MASSIV:s vision att positivt påverka en miljard människors liv innan 2025 genom att hjälpa impact-företag att skala upp sina verksamheter, blir mer verkligt för varje upplaga av programmet. Vi är glada att kunna stötta duktiga entreprenörer och kvalitetsföretag som SPENN och DDFinance, säger Mats Taraldsson, chef för Innovation, Fintech och Impact tech Engagement, Mastercard Nordics och Baltikum.

Sedan lanseringen 2019 har MASSIV stöttat startups med fokus på att skapa en mer välmående och säker värld. I vårens upplaga 2020 vann Desert Control, vars lovande nanolera-teknik förvandlar öde mark till bördig mark. Senare samma höst vann PlasticFri, som erbjuder växtbaserade och miljövänliga produkter för att ersätta fossilbaserad plast. Under höstupplagan vann även Molecular Attraction, ett företag som bekämpar vektorburna sjukdomar som malaria, dengue och zika, priset Impact Potential.

Lighthouse MASSIV är ett kostnadsfritt program som fokuserar på att hjälpa impacttechföretag att skala globalt genom partnerskap. Hittills har mer än 60 partnerskap skapats bland programmets alla deltagande startups och organisationer. Känner du till ett nordiskt eller baltiskt impact techbolag som vill delta i vårt höstprogram? Ansök här.

Andra företag som deltog i vårens upplaga av MASSIV inkluderar det norska företaget Farmforce, Stockholm-baserade Addressya och MASSIV:s första baltiska bolag någonsin, Viveo Health. Mastercard vill tillsammans med partnern Invenio Growth stötta alla dessa företag genom partnerskap och göra världen till en mer välmående och säker plats.

Du kan följa de vinnande företagens resa och se vilka startups som valts ut för att delta i kommande workshops genom att följa programmets webbplats och LinkedIn-sida.

Frida Almgren

Mediakontakter

Mitchell DeYoung, Chief Product Officer SPENN
Jan Martin Hunderi, Chief Executive Officer DDFinance
Rebecca Larsson, Geelmuyden Kiese - Mastercard presskontakt
+46 709 10 50 95 | rebecca.larsson@gknordic.com

Om Lighthouse MASSIV
Mastercard Lighthouse MASSIV är en öppen innovationsplattform utformad för att utveckla och expandera så kallade social impact-bolag. Lighthouse MASSIV tar hjälp av långsiktiga partnerskap för att stötta företag som jobbar med FN:s globala mål för hållbar utveckling i sin tillväxt. Genom att ge företagen tillgång till nya nätverk och partners är målsättningen med Lighthouse MASSIV att öka livskvaliteten för en miljard människor fram till 2025. Lighthouse MASSIV är ett trestegsprogram. I det första steget får företagen träffa programmets advisory board. De är handplockade företagsledare och experter på externa relationer från hela världen. Målet med detta arbete är att hjälpa deltagande företag att hitta nya partnerskap och samarbeten. Varje nytt partnerskap kvalitetssäkras av experter inom juridik, design och teknik innan resultatet rapporteras tillbaka till Lighthouse MASSIV:s advisory board. Vinnaren i programmet är det team som presenterar det partnerskap som har potential att nå ut till flest människor. Läs mer om Lighthouse MASSIV på www.mclighthouse.com/massiv

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.