80 000 stockholmare betalar kontaktlöst i kollektivtrafiken varje dag – hållbart och flexibelt fortsatt viktigt för resenärerna

28 april 2022 | Stockholm, Sverige | Av Annika Kristersson

Sedan februari 2021 har Mastercard tillsammans med SL erbjudit resenärer kontaktlösa betalningar genom tjänsten Res med betalkort (Tap n’go), dvs. att blippa sitt betalkort för att resa med kollektivtrafiken. Att resa kollektivt påverkades av pandemin, men enkla och trygga betallösningar har fortsatt vara lika viktigt då som nu när vi kan röra oss mer fritt igen. När allt fler i Stockholmsområdet väljer att åka kollektivt igen vill Mastercard visa uppskattning till de som reser och betalar hållbart - genom att utöka sin originalkampanj Tap n’ride. Inom sitt globala miljö-och hållbarhetprogram Priceless Planet Coalition donerar Mastercard nu 50 000 träd.

Sedan restriktionerna hävdes och allt fler börjat resa kollektivt igen, så visar SL:s siffror att kontaktlösa betalningar ökat i popularitet bland resenärerna. Idag köps nästan 130 000 singelbiljetter kontaktlöst per dag, vilket sett till unika resenärer är upp mot 80 000 varje dag. Framför allt väljer resande att använda betalsättet i kollektivtrafiken för dess enkelhet och flexibilitet.

− Kontaktlösa betalningar kommer fortsätta vara det populäraste sättet för SL:s resenärer att resa med enkelbiljett. Återkopplingen från kunder är mycket positiv, det är ett uppskattat sätt att resa. Att vi har en unik möjlighet att erbjuda rabatterat pris om man ställer in betalkortet i förväg är också uppskattat eftersom alla kan nyttja tjänsten. Med Mastercard fortsätter vi uppmuntra till hållbart resande – genom att göra det enkelt för resenärerna att resa spontant. Att Mastercard nu väljer att donera träd för att säga tack till alla som väljer det hållbara sättet att resa ser vi som ett fint initiativ, säger Charlotte Modig, Senior Business Manager för kort och betalningar på SL.

− Vi är glada att det börjat återgå till mer normalt resande i kollektivtrafiken och här har vi på Mastercard en viktig roll att erbjuda trygga betalningslösningar. Vi vill fortsätta uppmuntra och inspirera till hållbart resande, samt öka kännedomen för möjligheten att betala kontaktlöst för enkelt och flexibelt resande med SL. Det hoppas vi att träddonationen via Priceless Planet Coalition ska förmedla och bidra till. Genom initiativet bjuder vi in våra kortinnehavare att vara del av vårt hållbarhetsarbete och vara med och bidra till att bekämpa den globala klimatkrisen, säger Malin Berge, Vice President Strategic Growth, Mastercard.

Träddonationen gör Mastercard via sitt partnersbaserade hållbarhetsprogram Priceless Planet Coalition, med målsättningen att plantera 100 miljoner träd till 2025. För mer information, besök PricelessPlanet.org.

Kontaktlösa betalningar innebär att resenärer får möjlighet att betala genom att hålla upp sitt betalkort framför en så kallad validator i bussen som läser av kortet via NFC-teknik (Near Field Communication). Det kallas vanligtvis för att blippa och har blivit en mycket populär betalmetod i Sverige.

Annika Kristersson, Communications Manager Nordics & Baltics, Mastercard

Mediakontakter

Annika Kristersson, Mastercard