cinema

Stockholm, 17 maj 2018 – Familjefilmer tycks ligga svenska filmtittare varmt om hjärtat, där Lejonkungen toppar listan över filmer med de bästa öppningsscenerna. Det visar den färska europeiska studien ”Camera, Lights, Action” som Mastercard, officiell sponsor till filmfestivalen i Cannes, genomfört.

I Europa hittar vi de mest populära öppningsscenerna i filmer som Titanic, Lejonkungen, Pulp Fiction, Star Wars IV, och Hajen. Den klassiska disneyfilmen Lejonkungen toppade listorna i Sverige men även Tyskland, Schweiz, och Nederländerna.

Svenskarnas topp-5-lista över de bästa öppningsscenerna:

  • Lejonkungen (1994)

  • Titanic (1997)

  • Pulp Fiction (1994)

  • Jaws (1975)

  • Sagan om Ringen (2001)


Bland regissörerna är Steven Spielberg den mest omtyckta, svenskarna anser att han är den regissör som skapat de mest minnesvärda öppningsscenerna.  Totalt är det 14 länder som sätter honom som den främsta regissören, före både den blodtörstige Quentin Tarantino och skräckmästaren Alfred Hitchcock, som också hamnade bland topp fem.

Viktigt att fånga publikens intresse de första 15 minuterna
Netflix-generationen slösar ingen tid på en film som inte omedelbart fångar deras intresse. Gammal som ny, öppningsscenen på filmen är avgörande och svenska filmtittare uppger att öppningsscenen är den viktigaste delen av filmen. 50,6 procent menar att öppningsscenen sätter förväntningar för resten av filmen, och 35,6 procent uppger att det får dem att vilja se vad som ska hända härnäst.

91 procent av svenska tittare stänger av filmen om de inte tycker om den. För en majoritet av tittarna, 62 procent, tar det inte mer än 15 minuter att bestämma sig om filmen verkar bra eller dålig.

Detta ställer stora krav på filmers början, här har svenskarna även tydliga preferenser.

Det verkar som om svenska filmälskare har en fallenhet för klipsk dialog och nya möten, där de flesta helst se en öppningsscen med en fyndig one-liner, tätt följt av en scen där två karaktärer möts för första gången.

Svenskarnas topp-5 över vad som bör ingå i en bra öppningsscen

  • En fyndig one-liner (19, 87 %)

  • En scen där två karaktärer möts för första gången (18,75 %)

  • Smart dialog (17.94 %)

  • Fantastisk tillhörande musik (15,38%)

  • En vy över ett naturlandskap (10.30 %)


”Idag är inte film bara specialeffekter utan det handlar om att sammanföra alla olika komponenter för att verkligen skapa en känslomässig reaktion hos tittarna. På Mastercard strävar vi efter att komma närmare konsumenternas passioner, som till exempel film. Genom vår nya kampanj Start Something Priceless vill vi uppmuntra, inspirera och ge människor över hela världen förutsättningar att driva en passion eller ett mål som är meningsfullt för dem. Vår nya studie visar hur film kan vara inspirerande, med 41% av respondenterna som uppger att en kraftfull film kan tända en gnista och skapa incitament till en positiv förändring, vilket är exakt vad vi vill uppmuntra. Cannes Film Festival är känd för film i världsklass och firar vikten av att uppfylla sin passion", säger Jeannette Liendo, SVP Marketing, Mastercard Europa.

Om studien
”Lights, Camera, Action”-studien undersöker vilken kraft som finns inom filmkonsten. Filmer av alla de slag, klassiker och ny samtida populära filmer, visar sig vara inspirerande tvärsöver alla europeiska länder. 41 procent instämmer i påståendet att en stark film kan inspirera människor göra något nytt eller göra en positiv förändring i sina liv.

Undersökningen är genomförd av OnePoll på uppdrag av Mastercard. Underlaget kommer från 32 000 respondenter i 15 europeiska länder varav 2000 respondenter är från Sverige.

Om Mastercard
Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardNews @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se

Start Something Special
Start Something Priceless är Mastercards globala varumärkesplattform, framtagen för att inspirera människor att följa sina drömmar och passioner – en påminnelse att vi varje dag har kraften att skapa ett nytt minne, tända en passion, göra en skillnad, kanske även starta en rörelse. Den är tänkt att uppmuntra till ett nytt sätt att tänka och få människor att agera för att positivt påverka sina liv, samhällen eller världen.

Om filmfestivalen i Cannes
Den internationella filmfestivalen i Cannes är en av världens mest prestigefyllda filmfestivaler. 2018 är festivalen 71 års jubileum, och festivalen fortsätter att vara trogen sitt ursprungliga syfte att uppmärksamma film och bidra till utvecklingen av filmkonsten, stärka industrin i hela världen och fira film på en internationell nivå.
Frida Almgren