Den svenska fintech-startupen Econans vinner Mastercards partnerskapsprogram Lighthouse FINITIV

18 november 2022 | Stockholm, Sweden | Av Frida Almgren

Det svenska fintechföretaget Econans är vinnaren av höstens upplaga av Lighthouse FINITIV, Mastercard partnerskapsprogram för fintech-startups i Norden och Baltikum. Den danska impact tech-startupen EcoTree vinner Lighthouse MASSIV, Mastercards partnerskapsprogram för att hitta och skala morgondagens “impact unicorns”. Som nästa steg kommer Econans och EcoTree att få presentera sina affärsidéer för Start Path, Mastercards globala program för startups.

Idag utsågs Econans till vinnare i höstens upplaga av Mastercard Lighthouse FINITIV under Slush i Helsingfors. Econans erbjuder digitala tjänster för automatiserad rådgivning gällande miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Econans tilldelas vinsten med motiveringen att de hjälper konsumenter med en av de mest aktuella frågorna just nu, energikrisen som orsakar höga elräkningar. Econans erbjuder besparingsåtgärder i hemmet och hjälper konsumenter att förstå potentiell kostnad och klimatpåverkan.

"Vi är väldigt glada över att Econans får ett erkännande från Mastercard Lighthouse och deras partners i resan mot en mer hållbar värld, både miljömässigt och ekonomiskt. Med ökade energipriser och hårdare miljölagar inom EU ser vi fram emot att hjälpa fler konsumenter och banker runt om i Europa”, säger David Klamer, medgrundare och vd på Econans.

"Econans har utvecklat en mångsidig produktportfölj med fokus på kundvärde och visar på en imponerande nivå av professionalism i hur de är beredda att samarbeta. Mastercard Lighthouse-programmet ger en möjlighet att träffa startups av hög kvalitet som Econans och vi ser redan fram emot vårens upplaga av programmet", säger Joakim Höglund, Partnerships Business Manager på Swedbank.

Mastercards FINITIV-program pågår under tre månader och ger nordiska och baltiska startup inom fintech möjlighet att samarbeta med Mastercard och nordiska storbanker som SEB, Danske Bank, DNB, Swedbank och OP Financial Group. Varje år, under en vår- och höstupplaga, utser programmets partners en vinnare bland hundratals sökande baserat på kriterier som ambitioner, produktpotential och framsteg under programmet.

Vinnaren i Finlandsklassen är FinanceKey, en open banking plattform som hjälper företag att hantera komplicerade och tidskrävande interna finansprocesser. KWOTA, som erbjuder digital validering och handel med besparingar av koldioxidutsläpp, vinner den baltiska klassen. The people’s choice award tilldelades Olpay, som erbjuder avancerad teknik för ansiktsigenkänning för att göra det möjligt för små och medelstora företag att acceptera olika betalningslösningar.

Mastercard Lighthouse MASSIV-vinnaren i höstens upplaga av programmet blev den danska impact startupen EcoTree. De erbjuder en enkel och lättillgänglig lösning för att bidra till ett hållbart skogsbruk och bevarande av naturen. EcoTree tilldelas vinsten med motivering att de fokuserar på att engagera både privatpersoner och företag i att lösa klimatförändringarna och öka den biologiska mångfalden, en imponerande kombination av social påverkan och hållbarhet.

Bland MASSIV-finalisterna fanns också det norska lagertjänstföretaget Wanda och det danska miljöteknikföretaget Klimate. Klimate tilldelades också Investors Award för att ha dragit till sig mest investerarintresse. Den svenska startupen Ignitia, som tillhandahåller exakta, platsspecifika väderprognoser för tropikerna, tilldelades Impact Potential Award för att ha skapat en verklig, positiv och påtaglig inverkan på världen.

"Mastercard vill bidra till en hållbar framtid bland annat genom att använda förnybara energikällor, minska utsläppen och möjliggöra mer hållbara material i fysiska kort. Vi jobbar också nära våra kunder för att tillsammans skapa lösningar som gör att de kan erbjuda hållbara produkter till konsumenterna. Vi är otroligt glada över att se så många lösningar som tar itu med de mest angelägna klimatfrågorna bland de startups som medverkat i höstens program och vinnarna är tydliga exempel”, säger Mats Taraldsson, chef för Innovation, Fintech and Impact-tech Engagement på Mastercard Nordics and Baltics.

Läs mer om Mastercard Lighthouse-partnerskap och om alumniföretagens tillväxt i den nyligen publicerade Mastercard Lighthouse-rapporten.

Frida Almgren

Om Lighthouse FINITIV
Mastercard Lighthouse är ett partnerskapsprogram utformat för att stärka hela ekosystemet för finansiella tjänster. Lighthouse är ett program utan avgift för deltagarna och utvecklat för att driva symbiotiska partnerskap mellan fintech-företag, Mastercard och nordiska partners. Genom att kombinera energin och innovationskraften från fintechföretag med stabiliteten och distributionsnätverk hos stora finansiella tjänsteföretag bygger Lighthouse partnerskap som stärker hela ekosystemet. Varje program löper över 5 månader och inkluderar workshops för 15+ fintechs i tre städer. Programmet förenar banker, investerare, rådgivare och fintechs via öppen innovation.  Läs mer om Lighthouse på: www.mclighthouse.com

Om Lighthouse MASSIV 
Mastercard Lighthouse MASSIV är en kostnadsfri partnerskapplattform, utformad för att utveckla och expandera så kallade social impact-bolag. Lighthouse MASSIV tar hjälp av långsiktiga partnerskap för att stötta företag som jobbar med FN:s globala mål för hållbar utveckling i sin tillväxt. Genom att ge företag tillgång till nya nätverk och partners, är målsättningen med Lighthouse MASSIV att öka livskvaliteten för en miljard människor fram till 2025.

Lighthouse MASSIV är ett trestegsprogram. I det första steget får företagen träffa programmets advisory board. De är handplockade företagsledare och experter på externa relationer från hela världen. Målet med detta arbete är att hjälpa deltagande företag att hitta nya partnerskap och samarbeten. Varje nytt partnerskap kvalitetssäkras av experter inom juridik, design och teknik innan resultatet rapporteras tillbaka till Lighthouse MASSIV:s advisory board. Vinnaren i programmet är det team som presenterar det partnerskap som har potential att nå ut till flest människor. Läs mer om Lighthouse MASSIV på www.mclighthouse.com/massiv

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.