MC and NFT Ventures logo

Fem svenska företag bland finalisterna i Mastercard och NFT Ventures Lighthouse Development Program

Stockholm 29 augusti 2018 – Idag går Mastercards och NFT Ventures ut med de 15 finalister som deltar i Lighthouse Development Program 2018. Bland finalisterna finns fem svenska fintech-startups, som på sina egna unika sätt kan komma att revolutionera betalindustrin och den finansiella sektorn. Programmet skapades med syftet att hitta och stötta nästa generations fintech-företag i Norden och Baltikum. Finalisterna kommer genom programmet få skräddarsydda råd och stöd, anpassat till deras innovationer och förutsättningar.


Tidigare i år lanserade Mastercard och NFT Ventures sitt nya fintech-initiativ, Lighthouse Development Program, ett samarbete där Mastercard och NFT Ventures tillsammans arbetar för att stötta nästa generations fintech-startups i Norden och Baltikum. Startups från Sverige, Finland och de Baltiska länderna har ansökt med förhoppningen att få samarbeta med Mastercard och deras partners. Idag annonseras de 15 finalister som gått vidare – fem vardera från Sverige, Finland och Baltikum.

De svenska finalisterna är alla unika och varierar både i storlek, utvecklingsgrad och inriktning. Både mer väletablerade och helt färska startups finns med, som riktar in sig på allt från identifiering och wearbles till betalningar. Företaget Pej vidareutvecklar fysiska betalningar genom att addera ett digitalt lager och Fidesmo möjliggör smidigare betalningar med olika wearables. Från september fram till december kommer alla finalister delta i fyra skräddarsydda heldags-workshops i Stockholm, Helsinki och Vilnius. Mellan dessa workshops kommer företagen få kontinuerlig rådgivning och stöd.


De svenska finalisterna i 2018 års Lighthouse Development Program:·         Pej
Förnyar fysiska betalningar genom att addera nya digitala tjänster till dem. Pej möjliggör smidiga betalningssätt genom bluetooth och omvandlar köer vid kassor till något från det förflutna.

·         Fidesmo
Kopplar samman betalkort och andra kontaktlösa tjänster med wearables så att du som konsument genom att blippa kan betala, öppna dörrar, resa i kollektivtrafiken med mera.

·         Swiftcourt
Hjälper köpare och säljare att göra affärer, tryggt och enkelt, genom att tillhandahålla smarta digitala köpekontrakt, e-signering, säker lagring och transaktionsrelaterade tjänster.

·         Instantor
Hjälper företag att på ett korrekt sätt bedöma den verkliga finansiella kapaciteten hos kreditlåns-ansökande och förutsäga framtida beteenden genom artificiell intelligens och maskininlärning.

·         Zignsec
Erbjuder molnbaserade ID-lösningar som hjälper användare att efterleva EU:s krav om kundkännedom (KYC) och bekämpning av penningtvätt (AML).

– Det som gör Pejs innovation unik är att vi har ett helt nytt förhållningssätt till fysiska betalningar. Med nya digitala lösningar ser vi bortom transaktionen, löser de faktiska problemen och förbättrar kundupplevelsen. Tillväxt är för oss att etablera partnerskap och skapa en plattform för integration och förbättring av nuvarande ekosystem för betalningar. Det är därför en fantastisk möjlighet att få vara med i ett program som öppnar upp för direktkontakt med en global spelare som Mastercard och skapar rum för möten med andra fintechföretag, säger Victor Sandberg, grundare och VD, Pej.– Då vi riktat in oss på högkvalitativa ansökningar har urvalsprocessen minst sagt varit svår, särskilt då vi sett så många fantastiska företag ansöka i år. Företagen som går med i vårt program har valts då de arbetar med både innovativa och skalbara lösningar och har bra förutsättningar att samarbeta antingen med oss eller våra partners. Detta har resulterat i en bra blandning av företag, som vi nu ser fram emot att lära oss mer om och samarbeta tillsammans med i våra workshops under hösten, säger Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef och ansvarig för fintechsamarbeten, Mastercard Norden och Baltikum.

Finska och Baltiska finalister i 2018 års Lighthouse Development Program:
FinlandBaltikum
ArkkeoEveryPay
Siru MobilePayTipTop
Bankify LtdPayyap
AvaloPoklet
EnfuceFinpass

Lighthouse Development Program är skapat för att hjälpa fintech-startups hantera de utmaningar de möter, genom att föra ihop dem med branschexperter i en serie workshops, där alla parter lär av varandra med det gemensamma syftet att tillgodose morgondagens behov. Varje deltagande startup tilldelas en kontaktperson som ger dem tillgång till ämnesexpertis, marknadsinsikter och data samt introducerar dem till aktörer inom branschen såväl som till Mastercards kunder och partners.
Om Lighthouse Development Program


Programmet riktar sig till fintech-startups som arbetar med e-handel, betalningar, AI, open banking, säkerhet (t.ex. biometri), blockkedjor och liknande områden. Första omgången av programmet pågår från september till december och består av heldagsworkshops samt fortlöpande stöd och rådgivning däremellan.

Mer information om programmet finns här: www.mclighthouse.com

Mastercard presskontakt:
Kimberley Hedlund, Geelmuyden Kiese
+46 738 25 10 16
Kimberley.hedlund@gknordic.com

Om Mastercard

Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se
Om NFT Ventures
NFT Ventures www.nftventures.com är en ledande investerare med fokus på fintech och andra segment där fintech inkluderas eller möjliggörs genom produkterbjudanden, såsom Proptech, Insurtech, E-handel och Regtech. Med investerarteam i både Stockholm och Helsinki, har de över 40 portfolioföretag som de sköter runt om de nordiska marknaderna och i Storbritannien. Genom expertrådgivning och finansiellt stöd, strävar de efter att bli det självklara valet för startups som söker en tillväxtpartner.
Photo of James Thorpe
James Thorpe, Communications for Mastercard UK and Irish markets - Nordics and Baltics

+44-2075-57-5430