Betalnings-startupen Vibrant utses som vinnare i vårens upplaga av Mastercard Lighthouse FINITIV 2022

23 maj 2022 | STOCKHOLM, SWEDEN | Av Annika Kristersson

Vibrant.io, en snabbväxande leverantör av mobila kassalösningar, vinner vårens upplag av Mastercard Lighthouse FINITIV, Mastercards öppna innovationsprogram. Det är andra gången sedan 2019, då Zliide stod som vinnare, som ett Århus-baserat fintech-företag vinner FINITIV.

Enligt motivering utsågs Vibrant.io till vinnare av FINITIV på grund av sina globala ambitioner, sitt tydliga kundvärde, sin förmåga att genomföra och företagets allmänna beredskap att skala upp.

FINITIV-programmet pågår under tre månader och ger nordiska och baltiska startupföretag inom fintech möjlighet att samarbeta med Mastercard och nordiska storbanker som SEB, Danske Bank, DNB, Swedbank och OP Financial Group. Varje år utser programmets partners en vinnare bland hundratals sökande baserat på kriterier så som grundarens ambitioner, produktpotential och framsteg under programmet.

Vibrants betalapp, som riktar sig till småbutiker, använder sig tap-on-phone-teknik för att förvandla en Android-telefon till en kontaktlös betalningsterminal. Sedan lansering i första kvartalet av 2022, har Vibrant uppnått fullt säkerhetsgodkännande från Mastercard och VISA. Företaget är certifierat och PCI-kompatibelt och har vunnit flera branschutmärkelser, bland annat Best in Class (Paris Fintech Forum) och Best Startup (Copenhagen Fintech). EY har även nominerat Kasper Enggaard Krog, VD på Vibrant, till en av årets entreprenörer.

"Vi är oerhört tacksamma för att ha vunnit Mastercard Lighthouse FINITIV-programmet bland så många fantastiska fintech bolag. Vibrant växer snabbt, och Mastercards globala nätverk och djupa insikter har varit en riktig gamechanger för oss och det ger oss energi att växa ännu snabbare över hela Europa," säger Kasper Enggaard Krog, VD och medgrundare på Vibrant.

“Småföretagare och deras kunder behöver enklare och mer tillgängliga sätt att betala och ta emot betalningar. Lyckligtvis finns alternativ i allt större utsträckning, tack vare företag som Vibrant, som erbjuder tap-on-phone-betalningsterminaler för små och medelstora butiker. Vi är imponerade av teamets ambitioner och effektiva arbete och vi hoppas på ett givande samarbete," säger Mats Taraldsson, Chef för Innovation, Fintech och Impact-tech Engagement, Mastercard Norden och Baltikum. 

Idag fokuserar Vibrant på att leverera en betalningslösning, men företagets vision är att bli en plattform som löser flera olika behov bland handlarna.

“Vi på Danske Bank är positiva till öppna data och tror att samarbete med fintech-företag kommer att bidra till att definiera framtidens finansiella produkter och tjänster. Våra partnerskap sträcker sig över många olika områden - från open banking till samhällspåverkan, från nystartade fintechföretag till stora företag. Vi tror på samarbete med partners för att erbjuda bättre produkter och tjänster till våra kunder. Vi är glada över att vara en del av Lighthouse-programmet år efter år, och utforska möjligheter med många fintechs från Norden och Baltikum,” säger Morten Schwaner, Produktägare Kortprodukter Danske Bank.

Förutom Vibrant var det flera nystartade företag som utmärkte sig i vårens FINITIV-program. Vayapay, en kontaktlös betalningslösning för kollektivtrafiken vann i programmets norska klass för dess tydliga samarbetspotential med Mastercard. Tipit, en kontaktlös betalningslösning som grundats av Tautvydas Grinius, tidigare produktchef på Vinted, utsågs till FINITIV:s bästa startup från Litauen. Norska Lendwill, en plattform för peer-to-peer-lån, vann investerarpriset Mastercard Lighthouse Circle efter att ha uppnått mest intresse från investerare.

"Bland alla utmärkelser var det viktigaste för oss att få erkännande från Mastercards investerarkrets. Vi är på väg att genomföra vår första stora investerar-runda och det här priset ger oss enorm inspiration och en stor drivkraft framåt”, säger Anzhelika Osmanova, VD på Lendwill.

Utöver Zliide har FINITIV-programmet tidigare år presenterat vinnare som Enfuce, ett Finland-baserat företag som tillhandahåller molnbaserade finansiella tjänster, Doconomy, en hållbar banktjänst från Sverige, Aprila Bank, en låneplattform för småföretag från Norge, och Tallinn-baserade Single.Earth, som erbjuder en unik betalningsmetod till markägare för att minska globala utsläpp.

Vinnaren av Lighthouse FINITIV-programmet får en inbjudan att pitcha sin affärsidé för Mastercards Start Path-program. Nästa upplaga av Mastercard Lighthouse FINITIV startar i slutet av augusti 2022 och kommer fokusera på Sverige, Finland och de lettiska marknaderna. Läs mer om fintech-trender och lösningar från Lighthouse FINITIV-företag i den nyligen publicerade Mastercard Lighthouse Research Report. Ansökan är öppen här.

Företag som deltog i Mastercard Lighthouse FINITIV våren 2022 som inte nämns ovan är:

Sverige:

Vourity, en SaaS-plattform för obevakade betalningar och tillträde.

Danmark:

GROO är en innovativ lojalitetsplattform som gör det möjligt för konsumenter att betala sina räkningar/abonnemang med cashback.

FellowPay utvecklar en lösning för att höja kreditgränsen för kundernas Mastercard.

Sepior tillhandahåller lösningar för nyckelhantering och plånböcker för hantering och säkerhet av digitala tillgångar med hjälp av MPC.

Paiblock en plattform som erbjuder en säker plats för att samla och koppla ihop alla delar i det digitala livet.

Norge:

Stack by.me är den nya investeringsappen som hjälper unga att komma igång genom kunskap och nätverk.

Zeipt är en öppen API SaaS-plattform för att skicka smarta kvitton från kassan direkt till konsumentappar i realtid.

Litauen:

Kernolab hjälper företag att skapa skräddarsydda bank- och betalningsupplevelser i sina produkter, utan de hinder som är förknippade med traditionell bankverksamhet.

Verified Payments är en BaaS-plattform som gör det möjligt för B2B-kunder att lansera sina egna betalningsprodukter och tillhörande finansieringsprodukter effektivt.

SME Finance utvecklar digitala finansieringslösningar för att lösa problemet med finansieringsbrist för små och medelstora företag i Europa.

Pixevia utvecklar en AI-driven butiksplattform som liknar Amazon Go.

Om Mastercard Lighthouse
Mastercard Lighthouse är en öppen innovationsplattform utformad för att stärka hela ekosystemet för finansiella tjänster. Lighthouse är ett program utan avgift för deltagarna och utvecklat för att driva symbiotiska partnerskap mellan fintech-företag, Mastercard och nordiska partners. Genom att kombinera energin och innovationskraften från fintechföretag med stabiliteten och distributionsnätverk hos stora finansiella tjänsteföretag bygger Lighthouse partnerskap som stärker hela ekosystemet. Varje program löper över 5 månader och inkluderar workshops för 15+ fintechs i tre städer. Programmet förenar banker, investerare, rådgivare och fintechs via öppen innovation.  

Läs mer om Lighthouse på: www.mclighthouse.com

Annika Kristersson, Communications Manager Nordics & Baltics, Mastercard

Mediakontakter

Annika Kristersson, Mastercard