Mastercard och P27 Nordic Payments Platform samarbetar för att bygga världens första infrastruktur för direktbetalningar i Norden

25 juni 2019 | Stockholm | Av akristersson

Ger människor i Norden tillgång till snabba direktbetalningar mellan flera marknader och valutor


Idag tillkännager bankerna som bildar P27-gruppen (Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB och Swedbank) och Mastercard det partnerskap de ingått i syfte att förse den nordiska regionen med direkt- och batchbetalningar marknaderna emellan – vilket kommer bli det mest avancerade, innovativa och effektiva betalningssystemet i världen.


Partnerskapet kommer resultera i en effektiv gemensam betalningsplattform i Norden, för flera valutor och koppla ihop människor i regionen. Den här djärva satsningen kommer omvandla hur pengaflöden rör sig för konsumenter, företag, samhället och betalningsindustrin i stort.

Den nya betalningsplattformen, som är den första av sitt slag i världen, kommer göra det möjligt för användare att göra direktbetalningar mellan olika valutor över landsgränserna i Norden. Avsikten är att den nya plattformen ska ersätta de nio olika plattformarna som finns i dag för att skapa snabbare, säkrare och inte minst billigare direktbetalningar mellan de nordiska länderna.

Utöver att skapa snabbare och smidigare betalningar mellan bankkonton, kommer samarbetet ge människor större valmöjlighet. Genom att bidra till utvecklingen av nya produkter, tjänster och företagsmodeller kommer det även bidra till ekonomisk tillväxt och en ökad sysselsättning i regionen.

Det första steget i partnerskapet är att ta fram den bakomliggande infrastrukturen. I ett andra steg kommer det utvecklas nya gemensamma produkter och tjänster baserade på plattformen.

–  Med detta spännande partnerskap kommer vi bygga världens första betalområde med direktbetalningar mellan flera valutor och marknader. Projektet är ett tydligt exempel på Mastercards vision att förse konsumenter med valfrihet genom att vara en pålitlig leverantör av nya betalningsupplevelser. De nordiska marknaderna ligger globalt sett i framkant när det kommer till utvecklingen och användningen av elektroniska betalningar, och den nya infrastrukturen kommer cementera deras försprång i förhållande till resten av världen, säger Javier Perez, President Europe, Mastercard.

– Det som nu sker innebär en reell förändring. Genom att slå oss samman, kommer Norden utveckla lösningar för direktbetalningar - som hade varit omöjliga för de enskilda länderna att skapa. Genom att dela på kostnaden länderna emellan, kommer vi få den främsta betalningsinfrastrukturen i Norden, både när det kommer till säkerhet och effektivitet. Något som kommer driva innovation och tillväxt i regionen, säger Lars Sjögren, VD, P27 Nordic Payments Platform.

Efterfrågan av direktbetalningar från konsumenter och företag växer ständigt. Genom den här nya betalningsinfrastrukturen hamnar de nordiska marknaderna i framkant, med ett ekosystem av sammankopplade bankkonton. Ambitionen är att familj och vänner inom en snar framtid kommer kunna föra över pengar till varandra genom mobila enheter, oavsett vilken tjänst de använder eller land de bor i. För företag kommer det gå att dra fördel av tillgången till större nätverk för kunder och leverantörer såväl som det sömlösa transaktionsflödet. Det gemensamma gränssnittet kommer göra det enklare för banker att hantera alla betalningar vare sig de är inhemska, europeiska eller utanför regionen.

För banker kommer sammanslagningen av nio plattformar, till en enda, skapa en realtidsbild över de flertalet system som körs, en bättre bild av användarinformation, saldon och data mellan systemen som på sikt kan generera nya inkomstmöjligheter.

Den nya betalningsplattformen är föremål för regulatoriska godkännanden och finala investeringsåtaganden.

akristersson

Mediakontakter

Annika Kristersson,, Director Communications, Mastercard Nordics and Baltics, Mastercard
Simon Wallin, Presskontakt Mastercard Sverige
+46 70 314 73 71 | simon.wallin@gknordic.com
Martin Georgzén,, Head of Strategy & Communication at P27 Nordic Payment Platform
+46 730 233 607 | martin.georgzen@nordicpayments.eu

Om Mastercard

Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardNews @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.mastercard.se

Om P27

P27 Nordic Payments Platform AB, www.project27.info, är ett initiativ skapat av nordens 6 största banker; Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB och Swedbank. Målet är för initiativet att skapa en gemensam toppmodern betalningsplattform i de nordiska länderna. Arbetet påbörjades sent 2017 med ambitionen att lansera 2021. Migreringen är föremål för ett godkännande av fusionshandlingar, clearinglicens och slutliga investeraråtaganden.

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.