Mastercard presenterar vårens deltagare i Lighthouse MASSIV 2021

25 februari 2021 | Stockholm, SWEDEN | Av Frida Almgren

Rådgivare från Swedbank, Danske Bank och Bill & Melinda Gates Foundation

Stockholm 25 februari 2021 - Lighthouse MASSIV, Mastercards partnerskapsprogram som fokuserar på så kallade social impact-bolag, presenterar idag vårens deltagare som kommer att stödjas av rådgivare från Swedbank, Danske Bank, Bill & Melinda Gates Foundation, Synch och Nordic Impact Funds.

Till skillnad från traditionella accelerator- och innovationsprogram är Lighthouse MASSIV en öppen och kostnadsfri plattform som primärt fokuserar på att stötta social impact-bolag att uppnå FN:s hållbarhetsmål genom att skala upp dem globalt. Genom att samarbeta med nystartade lovande social impact-bolag som har en hög potential att bidra till en positiv samhällsförändring, är målsättningen med Lighthouse MASSIV att öka livskvaliteten för en miljard människor fram till 2025.

De företag som deltar i programmet i vår har valts ut för sin ambition och förmåga att skala upp hållbara partnerskap. Mastercard vill, tillsammans med Invenio Growth som är partner i Lighthouse MASSIV, utveckla dessa samarbeten och därmed bidra till att göra världen till en mer välmående och säker plats. 

”Vi är på god väg att leva upp till programmets vision att genom partnerskap hjälpa företag som fokuserar på att göra gott för världen. Mastercard Lighthouse MASSIV är ett öppet innovationsprogram utformat för att utveckla och expandera så kallade social impact-bolag. Det innebär att vi ger företagen tillgång till nya nätverk och partners för att uppnå effektfulla och ansvarstagande resultat”, säger Mats Taraldsson, chef för Innovation och Fintech Engagement, Mastercard Norden och Baltikum.

Företagen som deltar i Lighthouse MASSIV under våren 
Addressya – Det svenskbaserade företaget erbjuder en digital adresseringsplattform som gör det möjligt att registrera en exakt, komplett och lättanvänd adress.

“Vi är väldigt glada för att vi har blivit utvalda till Mastercards Lighthouse MASSIV program och att vi får möjligheten att arbeta med Mastercard och deras partners för att hjälpa Addressya växa och bidra till FN:s hållbarhetsmål”, säger Karoline Beronius, vd på Addressya.

Viveo Health – Det Estlandsbaserade e-hälsoföretaget har till syfte att göra vården tillgänglig för alla med sin kompletta virtuella klinik för läkare.

“Eftersom alla våra insatser alltid varit fokuserade på att tillhandahålla hälsovård till 1 miljard människor är vi väldigt hedrade och ödmjuka inför att vara med i Mastercard Lighthouse MASSIV. Ett partnerskap som verkligen kommer att hjälpa människor världen över att få bättre tillgång till hälsovård”, säger Raul Källo, vd på Viveo Health.

SPENN – Det norska mobilbankföretaget tillåter människor i utvecklingsländer att sätta in, spendera och spara pengar kostnadsfritt.

“Som en digital bankplattform som är fast beslutna att sammanföra de som står utanför banksystemet med de som är i det är SPENN väldigt glada över partnerskapet med det prestigefulla Mastercard Lighthouse MASSIV-programmet. Vi tror att vi har skapat en innovativ och unik lösning som gör det möjligt för människor att skicka och ta emot pengar helt kostnadsfritt på marknader där det typiskt sett kostnader kopplade till finansiella tjänster är högst i världen. Både Mastercard och SPENN delar visionen om att hjälpa 1 miljard människor till ett bättre och säkrare liv 2025”, säger Magne Fretheim, CTO på SPENN. 

Farmforce – Det norska företaget möjliggör transparens och digital hantering av jordbruksvärdekedjor med sin molnbaserade webb- och mobilplattform.

“Vi är stolta och glada över att ha blivit utvalda till det här programmet. Partnerskap är viktiga för att skala kommersiellt och leverera på våra impactmål. Vi ser fram emot att interagera med experter och bli utmanade att bygga starka partnerskap för att stödja vår vision om att bygga förtroende och transparens inom värdekedja för mat”, säger Anne Jorun Aas, vd på Farmforce.

DDFinance – Det norska företaget skalar digitala, billiga nationella försäkringsmarknader och distributionssystem i utvecklingsländer.

“Vi bygger och skalar upp system för digitala försäkringsmarknader, för att möjliggöra överkomliga hälso- och livförsäkringar för majoriteten av populationerna inom familjer med låg inkomst. Kärnan i att vi ska lyckas ligger i att vi gör det tillsammans med partners. Vi är därför väldigt glada över att få vara med i Lighthouse MASSIV-programmet och ser fram emot att arbeta tillsammans med tidigare och nya deltagare och partners för att skala den social impact som vi är inställda på att leverera”, säger Jan Martin Hunderi, vd på DDFinance.

Sedan startåret 2019 har Lighthouse MASSIV presenterat företag som Desert Control, vars nanolera-teknik gör öken till bördig mark. I det senaste programmet deltog PlasticFri, som erbjuder växtbaserade och miljövänliga produkter för att ersätta fossilbaserad plast, och Molecular Attraction, ett företag som bekämpar vektorburna sjukdomar som malaria, dengue och zika. I de tidigare programmen har företag som Jamii.one och Hiveonline deltagit, som båda fokuserar på ekonomisk inkludering och att introducera fler afrikanska kvinnor in i den formella ekonomin.

Advisory Board  
Som en del av Lighthouse MASSIV-programmet får företag feedback och stöd från medlemmar med olika bakgrund i en Advisory Board. Den består av hållbarhetsexperter, investerare och ledare, alla med sitt eget globala nätverk, såsom Bill & Melinda Gates Foundation, The Walt Disney Company Nordics, Synch och Nordic Impact Funds.

”Jag är verkligen imponerad av de innovativa partnerskap som byggts under Lighthouse MASSIV-programmet. Att hitta, utveckla och bygga rätt partnerskap är utan tvekan nyckeln för att nystartade företag verkligen ska starta. Det är vad Lighthouse MASSIV handlar om”, säger Lisbeth Zacho, medgrundare och partner på Nordic Impact Funds.

"Att sitta som medlem i Lighthouse MASSIV-programmets Advisory Board och att arbeta med de ambitiösa och dedikerade entreprenörerna ger så mycket energi och även trygghet när det kommer till att vi verkligen kommer att hantera de framtida globala utmaningarna", säger Jim Runsten, grundare och VD på Synch.

Partnerbanker
Mastercard samarbetar med bankpartnerna Swedbank och Danske Bank i Lighthouse MASSIV.

”Mastercard Lighthouse MASSIV är en samarbetsplattform där innovation och finansiella tjänster går ihop för att påskynda övergången till ett hållbart samhälle. Det är inte bara prat, utan handlar om att göra”, säger Fredrik Nilzén, chef för koncernens hållbarhet på Swedbank.

“Start-ups har möjlighet att hitta innovativa lösningar som passar de globala hållbarhetsproblemen och skala upp i snabb takt. Det är fantastiskt att få vara del av Lighthouse MASSIV-programmet och hjälpa dem att accelerera ytterligare”, säger Mikkel Skott Olsen, Head of +impact på Danske Bank.

Frida Almgren

Mediakontakter

Jessica Ståhlbom, Mastercard

Om Mastercard Lighthouse MASSIV

Mastercard Lighthouse MASSIV är en öppen innovationsplattform utformad för att utveckla och expandera så kallade social impact-bolag.

Lighthouse MASSIV tar hjälp av långsiktiga partnerskap för att stötta företag som jobbar med FN:s globala mål för hållbar utveckling i sin tillväxt. Genom att ge företagen tillgång till nya nätverk och partners är målsättningen med Lighthouse MASSIV att öka livskvaliteten för en miljard människor fram till 2025.

Lighthouse MASSIV är ett trestegsprogram. I det första steget får företagen träffa programmets advisory board. De är handplockade företagsledare och experter på externa relationer från hela världen. Målet med detta arbete är att hjälpa deltagande företag att hitta nya partnerskap och samarbeten. Varje nytt partnerskap kvalitetssäkras av experter inom juridik, design och teknik innan resultatet rapporteras tillbaka till Lighthouse MASSIV:s advisory board. Vinnaren i programmet är det team som presenterar det partnerskap som har potential att nå ut till flest människor.

Läs mer om Lighthouse MASSIV på www.mclighthouse.com/massiv

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.