Ny rapport om reseindustrin från Mastercard Economics Institute: Sverige på topp-10 lista över Europas mest populära resmål under sommaren 2023

15 maj 2023 | Stockholm, Sweden | Av Frida Almgren

Idag presenterar Mastercard Economics Institute en ny rapport som visar att europeiska turister listar Sverige som en av de destinationer de helst besöker under sommaren. Sverige hamnar på plats 8 av topp-10 internationella resmål efter bland annat Spanien, USA och Frankrike. Rapporten Travel Industry Trends 2023 ger insikter om den globala resebranschens tillstånd som just nu präglas av ekonomisk osäkerhet och samtidigt ökad efterfrågan från konsumenter.

Bland svenskarna är fritidsresandet fortsatt populärt. Fritidsflygresorna som svenskarna bokat till olika destinationer har ökat med 7,8 % under mars 2023 jämfört med mars 2019. Mellan januari och mars 2023 ökade fritidsflygresorna med 19,2% jämfört med samma period 2022. Globalt sett ökar fritids- och affärsresor nu också i snabb takt. Efterfrågan på personliga möten har blivit starkare, särskilt i Europa, där affärsresor och utgifter på nöjen ökade med 42% mellan januari och mars 2023.

I rapporten framkommer det även att utländska turister som kommer till Sverige väljer att lägga sina pengar på upplevelser, exempelvis att besöka restauranger, nöjesparker och nattklubbar, i stället för att köpa saker, trots en ekonomisk osäkerhet globalt.

”Efter en stark återhämtning förra året kommer reslusten som nu finns att bidra till den globala tillväxten igen under 2023. I mars i år låg de globala flygbokningarna för fritids- och affärsresor 30% över de nivåer man såg före pandemin. I Sverige har bokningarna för fritidsresor legat över de nivåer som rådde före pandemin sedan januari, då många svenskarna bokar sina sommarsemestrar utomlands. Samtidigt håller Sverige på att bli en toppdestination för europeiska turister som gärna utforskar de norra delarna av världen under sommaren, för att undvika värmeböljor och risk för skogsbränder i södra Europa. Det som också är positivt för turistnäringen i Sverige är att vi märker att turister spenderar mer pengar på "upplevelser" än på "saker" när de besöker Sverige,” säger Natalia Lechmanova, senior ekonom på Mastercard Economics Institute.

Intressanta siffror från rapporten:

  • Europeiska turister utforskar nya områden. I takt med att europeiska konsumenter får högre inkomster och fortsatt återgår till en normal vardag efter pandemin börjar de också resa mer. Klassiska resmål som Spanien, Italien och Storbritannien spås bli populära destinationer för europeiska resenärer under våren och sommaren 2023. Sverige och USA har blivit mer populära på listan över de tio främsta resmålen[1]. De europeiska resenärerna söker alltmer efter kulturella fördjupningar, mindre kända platser och hållbara reseupplevelser.
  • Utländska turister som besöker Sverige prioriterar upplevelser framför saker. Utgifter för upplevelser[2] bland turister i Sverige ökade med 18% i mars 2023, jämfört med mars 2019. Utgifterna för saker, som kläder, skor och elektronik, minskade med 1,5 % under samma period. Mellan januari och mars 2023 minskade konsumtionen på saker bland turister i Sverige med hela 13% jämfört med samma period 2022.
  • På en global nivå fortsätter efterfrågan på fritidsresor vara hög och det förväntas påverka resebranschens utveckling under 2023. Även om affärsresor i början av 2022 hade en lägre efterfrågan jämfört med fritidsresor förändrades detta gradvis under senare delen av förra året, särskilt i länder där fler slutat arbetat hemma och återgått till arbetsplatsen.

 

Genom data och analyser hjälper Mastercard den globala turistsektorn att återhämta sig och bidrar till större en förståelse för förändrade konsumentmönster.

Ta del av hela rapporten här.
Andra rapporter och insikter från Mastercard Economics Institute finns här.

 

Ansvarsfriskrivning: Denna presentation och detta innehåll är endast avsedda som ett forskningsverktyg i informationssyfte och inte som investeringsrådgivning eller rekommendationer för någon särskild åtgärd eller investering och bör inte helt eller delvis användas som grund för beslutsfattande eller investeringssyfte. Denna presentation och detta innehåll är inte garanterade vad gäller korrekthet och tillhandahålls i befintligt skick till auktoriserade användare, som granskar och använder denna information på egen risk. Denna presentation och detta innehåll, inklusive uppskattade ekonomiska prognoser, simuleringar eller scenarier från Mastercard Economics Institute, återspeglar inte på något sätt förväntningar på (eller faktiska) operativa eller finansiella resultat för Mastercard.

 

[1] I de regionala delarna av rapporten undersöker vi de mest och minst populära resvägarna från varje region. Detta ger oss en uppfattning om nya flygbokningstrender under 2023. Vanligtvis görs flygbokningar 40-45 dagar innan resan. Tabeller i rapporten visar vilka resmål som kan bli populära i vår och sommar, sorterade efter region.

[2] "Upplevelser" omfattar turister som spenderar pengar på restauranger, nöjesaktiviteter, kasinon, nattklubbar, barer och andra evenemang, medan "Saker" omfattar dagligvarukedjor, kläder, kosmetika, sportartiklar, smycken, skor, bokhandel, elektronik, leksaker och varuhus. Transport- och logiutgifter ingår inte. Analys av aggregerade och anonymiserade bytesvolymer (nominella US-dollar utan valutajustering) för fritidsresenärer på destinationsorten.

 

Frida Almgren

Mediakontakter

Rebecca Larsson, Geelmuyden Kiese

Om Mastercard Economics Institute
Mastercard Economics Institute grundades 2020 och bygger på unika, högfrekventa och användbara ekonomiska mätningar för att ge ledare inom näringsliv och myndigheter de insikter som behövs för att fatta genomtänkta beslut med bättre resultat.

Om Mastercard (NYSE:MA) www.mastercard.se
Mastercard är ett teknologiföretag inom den globala betalningsbranschen. Vår mission är att koppla samman och driva en inkluderande digital ekonomi som gynnar alla, överallt, genom att göra transaktioner säkra, enkla, smarta och tillgängliga. Med säkra data och nätverk, partnerskap och passion hjälper Mastercards innovationer och lösningar individer, banker och finansiella institutioner, myndigheter och företag att nå sina mål. Genom att finnas i mer än 210 länder och platser, bygger vi en hållbar värld som skapar ovärderliga möjligheter för alla.