Biometrics

Stockholm, 26 januari 2018 – Mastercard tillkännager nu att konsumenter från och med april 2019 ska kunna använda biometri, som till exempel fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, för att identifiera sig själva när de handlar och betalar på nätet med ett Mastercard.

I praktiken innebär det att banker som ger ut Mastercard-kort ska kunna erbjuda biometri vid autentisering vid shopping på nätet. Det gäller även vid kontaktlösa transaktioner i butik som görs med en mobil enhet.

Med tanke på den ökade tillgängligheten av biometriska funktioner på plattor och smartphones som konsumenter gärna använder, samt EU:s nya krav på en stark autentisering ser det ut som om tiden är mogen för biometriska autentiseringslösning för digitala betalningar. Den stora majoriteten av konsumenter, 93 procent, föredrar biometri framför lösenord för att autentisera en betalning. En färsk rapport genomförd av Oxford University i samarbete med Mastercard visar att 92 procent av bankerna i Storbritannien är positiva till biometriska lösningar. Banker uppger också att kunderna är mycket mer benägna att genomföra sitt köp när biometrisk autentisering används. Oavslutade köp kan gå att minska med 70 procent jämfört med metoder som engångskoder som skickas via SMS, vilket visar på en förbättrad användarupplevelse.

”Biometri matchar konsumentens förväntningar på ännu säkrare och smidigare betalningslösningar i sin allt mer digitala livsstil. Det gör köpet mycket enklare då konsumenten slipper komma ihåg lösenord utan istället använda sitt fingeravtryck eller en bild av sig själv för att autentisera köpet. Något som kommer såväl konsumenter, handlare och banker till nytta”, säger Sasha Krstic, regionchef Mastercard Norden och Baltikum.

Nuvarande metoder för att säkerställa en identitet online kan göra att konsumenter måste lämna handlarens sajt vilket kan vara både tidskrävande och komplext. Ett sätt att lösa det på är att gå från vad konsumenten känner till (som till exempel lösenord) och vad de har (ett kort eller en smart enhet) till vad de har (till exempel en smart mobil) och vilka de är (biometri).

Mastercard har varit drivande i utvecklingen av biometrisk teknik inom betalningar under många år. Fokus har varit på att förbättra konsumentupplevelsen och säkerheten online och i fysiska miljöer.

Mastercard Identity Check är en autentiseringslösning som gör att konsumenter kan använda biometrisk teknik på sin mobil eller surfplatta för att identifiera sig själv när man handlar på nätet eller gör bankärenden online. Tjänsten finns redan idag tillgänglig för banker i 37 länder1 runt om i världen. Mastercard Identity Check snabbar upp köpprocessen och förbättrar säkerheten genom att erbjuda en smidig betalupplevelse som minskar antalet oavslutade köp.

En plan för att förbättra konsumentupplevelsen och säkerheten i den digitala miljön
Skiftet till biometri är en del av Mastercards nya aktivitetsplan för att hjälpa banker, handlare och partners att förhindra bedrägeri samt förbättra konsumentupplevelsen i den nya digitala miljön. Aktivitetsplanen möter också de nya kraven kring Strong Customer Authentication som ingår i PSD2 och som är tänkt att säkerställa en smidigare konsumentupplevelse samt minska antalet oberättigt nekade köp. Planen inkluderar även nya lösningar som Mastercard’s Decision Intelligence och Automatic Billing Updater som använder sig av några av de mest moderna teknikerna, som till exempel artificiell intelligens. Med denna plan vill Mastercard inte bara hjälpa sina partners att följa de nya kraven som sätts i PSD2-lagstiftningen utan också hjälpa dem att ytterligare optimera shoppingupplevelsen för sina kunder.

För mer information kontakta:
Frida Almgren, kommunikationschef Mastercard Norden och Baltikum
+46 703 173 545
frida_almgren@Mastercard.com

 

Om Mastercard
Mastercard (NYSE:MA) är ett teknikföretag inom den globala betalningsindustrin. Vi driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handlare, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. Mastercards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – som inköp, shopping, resande och företagande – enklare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MastercardNews @MastercardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på de senaste nyheterna som publiceras på Engagement Bureau. För mer information besök: www.Mastercard.se

[1] Mastercard Identity Check är tillgängligt i Australien, Österrike, Bahrain, Belgien, Brasilien, Kanada, Chile, Colombia, Tjeckien, Danmark, Egypten, Finland, Tyskland, Hong Kong, Ungern, Island, Israel, Japan, Kuwait, Libanon, Malaysia, Mexiko, Nederländerna, Nya Zealand, Nigeria, Norge, Oman, Qatar, Saudiarabien, Singapore, Sydafrika, Spanien, Sverige, Schweiz, Förenade Arab Emiraten, Storbritannien och USA.
Frida Almgren