bunq en Mastercard lanceren True Name™ voor transgender en non-binaire personen in Europa

De True Name™ functie, beschikbaar in 30 Europese landen waaronder België, maakt naamswijziging op bunq betaalkaarten mogelijk voor transgender en non-binaire personen

Waterloo, 17 mei 2021 – Vandaag lanceert Mastercard de True Name™ kaartfunctie in Europa. Dit doet het betaaltechnologiebedrijf op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOBIT). Met de kaartfunctie kunnen kaarthouders hun voorkeursnaam gebruiken op hun betaalkaart en creditcard, waarmee een belangrijk pijnpunt wordt weggenomen voor veel mensen in de LGBTQIA+ gemeenschap. De kaartfunctie werd op WorldPride 2019 aangekondigd en is sindsdien succesvol gelanceerd bij grote banken in de Verenigde Staten. De Nederlandse onlinebank bunq is de eerste kaartuitgever die True Name™ beschikbaar stelt in 30 Europese landen, waaronder België*.

Voor transgender en non-binaire personen is de naam op hun betaalkaart vaak een bron van gevoeligheid en schaamte, omdat die niet hun ware identiteit weergeeft. Een officiële naamswijziging wordt ervaren als een lang en moeizaam juridisch proces. True Name™ van Mastercard is ontworpen om dit te veranderen. De kaartfunctie stelt mensen in staat om hun voorkeursnaam op de betaalkaart weer te geven. Bestaande en nieuwe bunq kaarthouders kunnen vanaf vandaag een nieuwe kaart aanvragen waarop hun gekozen naam staat.

Deze mogelijkheid is van essentieel belang voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Een op de drie (32%) mensen die een identiteitsbewijs gebruiken die niet overeenkomt met hun ware identiteit, heeft te maken gehad met negatieve ervaringen zoals intimidatie en geweigerde diensten of is zelfs aangevallen.1

"Bij Mastercard staan we voor inclusie. We bieden kaarthouders de mogelijkheid om hun gekozen naam te gebruiken, omdat iedereen financiële producten verdient waarmee ze zichzelf identificeren", aldus Mark Barnett, president van Mastercard Europa. “Deze kaartfunctie verlicht een groot pijnpunt in de transgender en non-binaire community en zorgt dat mensen hun ware identiteit veilig, eenvoudig en met trots kunnen gebruiken. We roepen de betaalindustrie op om deze norm voor iedereen toe te passen."

“Bij Mastercard zetten wij ons in tegen elke vorm van discriminatie en werken we aan een betere manier om aan de noden van de LGBTQIA+ community tegemoet te komen. Wij zijn blij dat deze functionaliteit vandaag in Nederland en andere Europese landen waaronder België en Luxemburg wordt gelanceerd. Als country manager voor België en Luxemburg moedig ik onze lokale partners aan om True Name™ ook te lanceren om trans en non-binaire personen de mogelijkheid te bieden te leven zoals iedereen met hun ware identiteit en om zo hun leven te vergemakkelijken zonder schrik voor uitsluiting,” zegt Henri Dewaerheijd, Country Manager Belux bij Mastercard. 

“We zijn trots om deel uit te maken van deze ontwikkeling. Bij bunq geloven we in de kracht van diversiteit en alle kleuren van de regenboog. True Name™ laat zien dat een kleine verandering een grote impact kan hebben. Het stelt mensen in staat om vrij te zijn en hun leven te leiden zoals zij willen”, stelt Ali Niknam, CEO van bunq.

Elisa Koubi, co-president van Inter-LGBT: “We kunnen alleen maar enthousiast zijn over een initiatief dat zoveel respect en inclusie toont voor transgender en non-binaire personen. Deze lancering volgt op de ‘Defender of Rights 2016’ aanbeveling aan Franse banken om de gekozen voornaam van klanten te gebruiken als ze dit willen. Daarom zien wij dit als een respectvolle aanpak die de diversiteit van mensen in onze samenleving erkent. We hopen dat dit initiatief dient als een voorbeeld voor banken en overheden inspireert zodat genderdiversiteit en zelfbeschikking worden gerespecteerd.”

*De True Name™ kaartfunctie is beschikbaar voor nieuwe en bestaande bunq kaarthouders in 30 markten: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, België, Ierland, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zweden, Noorwegen en IJsland. In het Verenigd Koninkrijk is de True Name™ kaartfunctie beschikbaar voor bestaande bunq kaarthouders.

Bekijk de True Name™ campagnevideo hier.

Einde

Noot voor de redactie

1 Bron: James, S. E., Herman, J. L., Rankin, S., Keisling, M., Mottet, L., & Anafi, M. (2016). The Report of the 2015 U.S. Transgender Survey. Washington, DC: National Center for Transgender Equality.

Voor meer informatie over wereldwijde inclusie en diversiteit bij Mastercard, klik hier.

Over bunq

bunq werd opgericht in 2012 door Ali Niknam (1981), die erin slaagde om de eerste Europese banklicentie te bemachtigen in Europa in de laaste 35 jaar. Hij engageerde zich om de traditionele bankensector radicaal te veranderen en investeerde als enige investeerder 73.8 miljoen euro in bunq. De laatste cijfers van april 2021 tonen aan dat bunq 1 miljard euro middelen van gebruikers in portefeuille heeft. Het totaal aantal middelen in beheer verdubbelde zowel in 2019 en 2020 en groeit elke dag.

bunq is momenteel beschikbaar in 30 Europese markten: Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Frankrijk, België, Ierland, Bulgarije, Kroatië, Republiek Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen , Luxemburg, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en IJsland.

Mediacontacten

Kara Condon, Mastercard
+32 (2) 352 5147 | kara.condon@mastercard.com
Stéphanie Simonis, Ketchum