bunq en Mastercard lanceren True Name™ voor transgender en non-binaire personen in Nederland

17 mei 2021 | Door Robbert Vreeburg
  • Beschikbaar in 30 Europese landen: True Name™ functie maakt naamswijziging op bunq betaalpassen mogelijk voor transgender en non-binaire personen

Amsterdam, 17 mei 2021 – Vandaag lanceert Mastercard de True Name™ kaartfunctie in Europa. Dit doet het betaaltechnologiebedrijf op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOBIT). Met de kaartfunctie kunnen kaarthouders hun voorkeursnaam gebruiken op hun betaalkaart en creditcard, waarmee een belangrijk pijnpunt wordt weggenomen voor veel mensen in de LGBTQIA+ gemeenschap. De kaartfunctie werd op WorldPride 2019 aangekondigd en is sindsdien succesvol gelanceerd bij grote banken in de Verenigde Staten. De Nederlandse onlinebank bunq is de eerste kaartuitgever die True Name™ beschikbaar stelt in 30 Europese landen, waaronder Nederland*.

Voor transgender en non-binaire personen is de naam op hun betaalpas vaak een bron van gevoeligheid en schaamte, omdat die niet hun ware identiteit weergeeft. Een officiële naamswijziging wordt ervaren als een lang en moeizaam juridisch proces. True Name™ van Mastercard is ontworpen om dit te veranderen. De kaartfunctie stelt mensen in staat om hun voorkeursnaam op de betaalpas weer te geven. Bestaande en nieuwe bunq kaarthouders kunnen vanaf vandaag een nieuwe kaart aanvragen waarop hun gekozen naam staat.

Deze mogelijkheid is van essentieel belang voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Een op de drie (32%) mensen die een identiteitsbewijs gebruiken die niet overeenkomt met hun ware identiteit, heeft te maken gehad met negatieve ervaringen zoals intimidatie en geweigerde diensten of is zelfs aangevallen.

"Bij Mastercard staan we voor inclusie. We bieden kaarthouders de mogelijkheid om hun gekozen naam te gebruiken, omdat iedereen financiële producten verdient waarmee ze zichzelf identificeren", aldus Mark Barnett, president van Mastercard Europa. “Deze kaartfunctie verlicht een groot pijnpunt in de transgender en non-binaire community en zorgt dat mensen hun ware identiteit veilig, eenvoudig en met trots kunnen gebruiken. We roepen de betaalindustrie op om deze norm voor iedereen toe te passen."

“We zijn trots om deel uit te maken van deze ontwikkeling. Bij bunq geloven we in de kracht van diversiteit en alle kleuren van de regenboog. True Name™ laat zien dat een kleine verandering een grote impact kan hebben. Het stelt mensen in staat om vrij te zijn en hun leven te leiden zoals zij willen”, stelt Ali Niknam, CEO van bunq.

Bekijk de True Name™ campagnevideo hier.

Brand Berghouwer van Transgender Netwerk Nederland en Astrid Oosenbrug van COC Nederland voegen toe: “We verwelkomen dit initiatief van Mastercard om de echte naam van transgender en non-binaire personen te gebruiken. Iedereen verdient het om gezien en erkend te worden voor wie ze werkelijk zijn. Onze samenleving is kleurrijk en divers en het is van het grootste belang om mensen van ieder geslacht, seksuele geaardheid, kleur en achtergrond op te nemen. Deze kaartfunctie van Mastercard draagt hieraan bij. We moedigen andere organisaties en overheden aan om ook inclusief te zijn en transgender, non-binaire en andere personen te accepteren voor wie ze zijn.”

Elisa Koubi, co-president van Inter-LGBT: “We kunnen alleen maar enthousiast zijn over een initiatief dat zoveel respect en inclusie toont voor transgender en non-binaire personen. Deze lancering volgt op de ‘Defender of Rights 2016’ aanbeveling aan Franse banken om de gekozen voornaam van klanten te gebruiken als ze dit willen. Daarom zien wij dit als een respectvolle aanpak die de diversiteit van mensen in onze samenleving erkent. We hopen dat dit initiatief dient als een voorbeeld voor banken en overheden inspireert zodat genderdiversiteit en zelfbeschikking worden gerespecteerd.”

Emma Kosmin, Head of Workplace Consultancy bij Stonewall: “We zijn verheugd dat Mastercard geluisterd heeft naar transgender en non-binaire personen en het makkelijker voor ze maakt om de naam op hun kaart te wijzigen. We weten dat transgender en non-binaire personen onacceptabele belemmeringen ondervinden als ze hun authentieke zelf willen zijn. Daarom maakt een initiatief als True Name™ een echt verschil in het leven van mensen. Bij Stonewall zien we graag een wereld waar ieder lesbisch, homo, bi en transpersoon zichzelf kan zijn. We zijn trots om met Mastercard te werken via ons Diversity Champions-programma om de ervaring van LGBT+ medewerkers en klanten te verbeteren.”

*De True Name™ kaartfunctie is beschikbaar voor nieuwe en bestaande bunq kaarthouders in 30 markten: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, België, Ierland, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zweden, Noorwegen en IJsland. In het Verenigd Koninkrijk is de True Name™ kaartfunctie beschikbaar voor bestaande bunq kaarthouders.

Photo of Robbert Vreeburg
Robbert Vreeburg, Communications Manager Mastercard Netherlands

+31 20 794 6032

Mediacontacten

Mark van Gemeren, Mastercard Press Office