Open Banking Solutions van Mastercard ondersteunt innovatie en samenwerking in Europa

16 juni 2019 | Waterloo | Door Amandine Servotte

Nieuw platform ondersteunt financiële instellingen en derde partijen bij het vormgeven van hun toekomst als aanbieder van oplossingen voor open banking

Nieuw onderzoek van Ovum toont behoefte aan samenwerking tussen banken en derde partijen om technische uitdagingen aan te pakken


Mastercard stelde vorige week zijn nieuwe suite van Open Banking Solutions™ voor, toonaangevende apps en diensten die het bestaande aanbod van financiële diensten moeten ondersteunen, vergroten en vrijwaren in heel Europa. De vier oplossingen zijn ontworpen om financiële instellingen en derde partijen te ondersteunen bij het vormgeven van hun open banking-toekomst:

  • Open Banking Connect - Een enkele verbinding met de open banking-functionaliteiten van financiële instellingen. Biedt derde partijen de benodigde schaalbaarheid, veerkracht en snelheid om producten op de markt te brengen.
  • Open Banking Protect - Realtime-verificatie van de registratiestatus van derde partijen, gecombineerd met monitoring en alerts om blootstelling aan risico's en fraude te reduceren.
  • Open Banking Resolve - Een centrale dienst voor onderzoek en geschiloplossingen. Biedt duidelijkheid, consistentie en transparantie.
  • Open Banking Consulting Services - Professioneel advies en praktische ondersteuning om financiële instellingen te helpen bij het definiëren en uitvoeren van hun strategie voor open banking.


Meerdere initiële partners uit het VK en Polen, twee markten waar de diensten worden gelanceerd, waaronder KikapayStreevaTribe PaymentsAlior Bank en de aanbieder van apps voor mobiel betalen DiPocket, hebben al een intentieverklaring getekend met als doel de suite van diensten te activeren. Dat bewijst dat heel Europa en bij uitbreiding de wereldwijde betaalsector de evolutie van open banking-oplossingen met argusogen volgen.

Dat de nieuwe oplossingen van Mastercard welgekomen zijn, blijkt uit nieuw onderzoek van Ovum[i], waarbij onderzoekers vaststelden dat marktdeelnemers moeten samenwerken om de belofte van open banking in te lossen, om gezamenlijk technische uitdagingen aan te pakken op drie belangrijke domeinen:

  • Gestandaardiseerde mechanismen ontwikkelen voor de communicatie tussen banken en derde partijen
  • Oplossingen op maat van het ecosysteem ontwikkelen om blootstelling aan fraude tot een minimum te beperken
  • Duidelijkheid en consistentie scheppen bij onderzoek en geschiloplossing


Om het gebruik van open banking op grote schaal te bewerkstelligen, is het belangrijk om te zorgen dat consumenten de voordelen van open banking gaan inzien. Daarom moeten banken aandacht besteden aan de manier waarop consumenten dit soort oplossingen ontdekken en gebruiken. De oplossingen moeten bewezen veilig en betrouwbaar zijn, en eenvoudig in gebruik. Zowel fintechs als traditionele financiële instellingen moet dat vertrouwen creëren door middel van een aantal regels en mechanismen die collectief worden aanvaard en bewaakt.

In wat gezien wordt als een cruciaal jaar voor open banking, ondersteunen de Open Banking Solutions™ van Mastercard al financiële instellingen en derde partijen die mikken op de kansen en uitdagingen van de nieuwe 'API-economie'. In het VK ging het open banking de voorbije maanden bijzonder voor de wind, door de opkomst van een toenemend aantal derde partijen, zoals innovatieve fintechs, en de betere prestaties van de API's bij banken. Volgens recente gegevens van OBIE (maart 2019)[1] zijn open banking-diensten in een maand tijd bijna 30% meer gebruikt. Verwacht wordt dat die forse groei zich ook in de rest van Europa gaat doorzetten, met name wanneer PSD2 in september 2019 volledig van kracht wordt.

Jim Wadsworth, SVP Open Banking van Mastercard:

“Financiële instellingen en derde partijen in heel Europa en daarbuiten bekijken hoe ze op open banking kunnen inzetten om groei te realiseren en hun klanten nog beter van dienst te zijn. Daardoor is de behoefte aan betrouwbare partners met internationaal bereik en kennis van beveiliging en betaaltechnologie groot. Open Banking Solutions™ van Mastercard voorziet de sector van deskundig advies en toonaangevende technologische ondersteuning. We bieden diensten aan waar onze eindgebruikers blind op kunnen vertrouwen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat alsmaar meer instellingen voor open banking zullen kiezen.”


Alex Reddish, Chief Commercial Officer van Tribe Payments:

“Tribe Payments streeft ernaar zijn partners best-in-class oplossingen aan te bieden. We zijn voortdurend op zoek naar producten die komaf maken met hun problemen en een meerwaarde voor hen betekenen. Wij zien open banking als een unieke kans. Toch zijn nog niet alle uitdagingen de wereld uit geholpen en dat is de reden waarom wij kiezen voor Mastercard Open Banking Solutions™. De uitgebreide expertise van Mastercard met het beheer en de ondersteuning van wereldwijde bankier- en betaaloplossingen stelt ons gerust, omdat we er zeker van zijn dat we samenwerken met een partner die ons helpt om veilige transacties te verlenen, bijvoorbeeld met hun tools voor realtime-verificatie en de opsporing van fraude. We zijn verheugd over onze samenwerking met Mastercard, want dankzij hen kunnen we onze partners deze diensten aanbieden.”


[1] https://www.openbanking.org.uk/providers/account-providers/api-performance/

[i] Delivering on the promise of Open Banking.  Witboek van Ovum. Mei 2019.  Ovum voerde een aantal interviews met toonaangevende denkers en marktdeelnemers langs de waardeketen, inclusief banken, regelgevende instanties, fintechs en partijen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van standaarden

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux