Oma’s en mama’s geven 30% méér uit aan vakantie dan hun (klein)dochters

20 juli 2019 | Waterloo | Door Amandine Servotte

Van boeking tot uitgaven ter plekke: millennials en babyboomers verschillen dag en nacht


Ongeacht of je nu in de jaren ’50 of ’90 het levenslicht zag: als je deze zomer op reis gaat, neem je sowieso een zonnebril, zwemkledij en je goed humeur mee. Maar tot daar de reisgewoontes die millennials en babyboomers delen – blijkt uit een survey die Mastercard afnam bij 1001 Belgen tussen de 55 en 70 jaar oud. De resultaten daarvan legden ze naast die van hun identieke campagne vorig jaar bij millennials. De meest frappante verschillen qua reisgedrag en betaalgewoontes op vakantie tussen beide leeftijdsgroepen lees je hier.

    1. De millennial boekt online vanuit zijn/haar luie zetel, de ouders stappen een reisagentschap binnen

De (groot)ouders van deze wereld houden voorlopig nog vast aan oude offline gewoontes wanneer ze hun accommodatie willen boeken. Amper één op vier vindt namelijk de weg naar reiswebsites of -apps – of vertrouwt en kent deze genoeg om er een slaapplaats vast te leggen. Babyboomers boeken dan wel soms via booking.com (29%) en zeer sporadisch Airbnb (6%), de percentages komen niet in de buurt van die van millennials: 41% reserveert via booking.com, 19% met Trivago, 17% via Airbnb, 13% met TripAdvisor en 10% via Hotels.com. Wel opvallend: oudere generaties betalen vaker voor hun accommodatie met de kaart (73%) dan hun (klein)kinderen (58%).

    1. Bij babyboomers spant koning auto nog steeds de kroon

Terwijl jongeren het openbaar vervoer omarmen en hun hand niet omdraaien om een vliegtuigreis (50%), trein- (16%) of busrit (15%) te combineren om hun bestemming te bereiken, kiest liefst 59% van de huidige 50’ers en 60’ers er nog steeds voor om met hun trouwe vierwieler te reizen naar hun hotel (54%). Ruim de helft van de babyboomers boekt zelfs geen enkel vervoersmiddel op weg naar en tijdens hun vakantie, aangezien ze vaak een auto bezitten en het liefst naar Frankrijk en Spanje trekken.

    1. (Groot)ouders hebben meer geld over voor accommodatie, (klein)kinderen voor gastronomie

In het algemeen besteden oudere generaties meer centen aan hun accommodatie dan hun (klein)kinderen. Gemiddeld geven babyboomers €530 uit aan hun accommodatie, millennials slechts €397. Het omgekeerde is dan weer waar voor winkelen en gastronomische activiteiten: millennials geven hier respectievelijk €168 en €353 aan uit, terwijl babyboomers het bescheidener houden met €88 en €316. In totaal geven oma’s en mama’s zo’n 30% meer uit aan hun hele vakantie dan hun (klein)dochters. (Klein)zonen geven daarentegen 16% meer uit dan hun (groot)vaders.   Opmerkelijk: babyboomers gaven in de survey aan meer tuk te zijn op elektronische betalingen – 83%, zowel op reis als in hun hometown – dan millennials (70%).

    1. Jongeren reizen verder maar minder vaak en minder lang dan hun (groot)ouders

Babyboomers laten hun wanderlust iets meer de vrije loop – 18% onder hen gaat drie keer of meer per jaar op reis – dan millennials (14%), maar zien iets minder van de wereld. De oudere generaties kiezen namelijk vaker voor Europese bestemmingen in de vorm van een strandvakantie of citytrip in voornamelijk Frankrijk en Spanje, wat samenhangt met hun keuze voor de auto als vervoersmiddel. Slechts één vijfde van hen gaf aan dat hun laatst geboekte vakantie zich buiten Europa afspeelde, tegenover één derde van de jongste generatie. Babyboomers gaan wel een stuk vaker langer dan één week (24%) of zelfs twee weken (11%) op reis dan millennials – respectievelijk 17% en 7%. Wel een gelijkenis: twee derde van de Belgen, zowel jong als oud, houdt het op maximum twee vakanties per jaar.

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux