Mastercard en SumUp geven kleine bedrijven een boost

25 juli 2019 | Waterloo | Door Amandine Servotte

De komende vijf jaar zullen Mastercard en SumUp elektronische betalingen verder faciliteren voor miljoenen kleine en middelgrote bedrijven in heel Europa

Dit partnership betekent een stap vooruit in het opgeven van cash en het bevorderen van de officiële economie en bijhorende financiële inclusie voor kleine Europese bedrijven

Via het gebruik van specifiek ontwikkelde betaalterminals afgestemd op de behoeften van kleinere bedrijven kunnen winkels en zelfstandige ondernemers ook profiteren van de vele troeven van elektronische betalingen


Mastercard en SumUp maken vandaag een nieuw partnership bekend dat het aantal locaties waar elektronische betalingen aanvaard worden in 27 Europese landen aanzienlijk verhoogt. De volgende vijf jaar zullen Mastercard en SumUp ervoor zorgen dat verscheidene miljoenen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen doorheen Europa betaalkaarten accepteren.

Dankzij dit partnership kunnen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen elektronische betaling aanvaarden via de SumUp-betaalterminals voor kaarten en digitale toestellen, zoals smartphones, smarthorloges of polsbanden. In een wereld waar de consument verscheidene opties en gebruiksgemak wil, zullen kleine bedrijven hun klanten beter kunnen bedienen door ze zelf te laten kiezen wat hun favoriete betaalmethode is.

 “We zijn zeer enthousiast om in zee te gaan met SumUp, een innoverende en toonaangevende speler die betaaltoestellen ter beschikking stelt van de KMO-sector. De omvang en reikwijdte van dit partnership zal de verspreiding van elektronische betalingen in België en Europa aanzienlijk vooruit helpen. Micro-, kleine en middelgrote ondernemingen vormen de ruggengraat van de Europese en Belgische economie. Deze samenwerking zorgt ervoor dat klanten beter bediend worden en dat ze beschikken over de vrijheid om te kiezen hoe ze betalen. Ik ben benieuwd naar de impact van dit partnership in ons land”, aldus Henri Dewaerheid, Country Manager BeLux Mastercard.


In grote delen van Europa neemt contant geld nog steeds de bovenhand, vooral wanneer het gaat om kleine bedragen bij kleine bedrijven. Volgens recente cijfers van Febelfin gebeurt 63% van de transacties in België nog in cash. Toch is cash een onpraktische en een onveilige betaalmethode. De verborgen kosten van contant geld kan voor kleine bedrijven aanzienlijk zijn: transportkosten, beveiligingsaspecten, tijdverslindend tellen, fraude en valse bankbiljetten. Contant geld aanvaarden heeft dus heel wat nadelen. Mastercard en SumUp engageren zich om kleine ondernemingen te helpen die uitdagingen te overwinnen en betalingen veiliger, makkelijker en handiger te maken door eenvoudige en doeltreffende betaaloplossingen aan te bieden. Mastercard en SumUp zijn complementair: SumUp zorgt voor de innovatieve aanpak, Mastercard besteedt aandacht aan het creëren van een omgeving waarin die oplossingen kunnen gedijen.

Electronisch betalen, motor van de economie voor kleinhandelaars

Het aanvaarden van elektronische betalingen brengt ook extra voordelen met zich mee. Zo is bewezen dat het de verkoop stimuleert en dus de rentabiliteit van het bedrijf verhoogt.  Volgens marktgegevens van SumUp kunnen kleine bedrijven tot 60% groeien door betalingen via de kaart te aanvaarden. Uit onderzoek van Mastercard blijkt dat winkeliers die elektronische betaling aanbieden de gemiddelde omvang van hun transacties doorgaans 10 tot 15% zien verhogen, qua waarde en volume¨. En dit omdat de consument niet meer beperkt wordt door het contant geld dat hij/zij op zak heeft. Dat is vooral een probleem bij eigenaars van kleine winkels in meer afgelegen, landelijke gebieden waar de toegang tot cash en geldautomaten een probleem kan zijn. Daarnaast bevorderen elektronische betalingen ook de cashflow: rekeningen worden sneller gecrediteerd, er is een betaalgarantie en geen behoefte meer om onbetaalde facturen na te jagen.

Marcel Schneider, CCO & EVP Europe bij SumUp, geeft commentaar: “Er is een hiaat bij het aanvaarden van kaarten omdat kleine bedrijven in het verleden niet goed bediend werden door de traditionele betalingsproviders. 10% zou betalingen met de kaart moeten aanvaarden maar in realiteit gaat het slechts om 1%. Het is dit hiaat dat SumUp en Mastercard willen opvullen via het partnership.“


Met een betaalterminal van SumUp kunnen kleine ondernemers zich concentreren op hun zakelijke ambities, de betaaloplossing zal hen  ondersteunen in hun groei.

Dit partnership is alweer een voorbeeld van het engagement van Mastercard en SumUp om financiële inclusie een boost te geven en miljoenen micro-ondernemers de stap te laten zetten naar de officiële economie.

Over SumUp

SumUp is een bedrijf actief in de financiële technologie dat kleine en grote ondernemingen in staat stelt om snel en eenvoudig betalingen te ontvangen, zowel in de winkel als online. SumUp kreeg een vermelding als het snelst groeiende bedrijf van Europa in de ‘Inc. 5000’. Meer dan 3.000 ondernemingen wereldwijd sluiten zich dagelijks aan en bedrijven van DHL tot Londense taxichauffeurs rekenen op de kaartterminals van SumUp dat een jaaromzet van meer dan 200 miljoen euro optekende. In oktober 2018 introduceerde SumUp zijn 3G-lezer, een kaartterminal waarmee handelaars betalingen kunnen verwerken zonder mobiele app of constante wifi-verbinding.

De 100% digitale registratie, snelle levering, en snelle en makkelijke installatie van SumUp zorgen ervoor dat handelaars enkele minuten na ontvangst van hun lezer aan de slag kunnen gaan. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website (sumup.co.uk) en @SumUp.

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux