Binnenkort op reis? Hierbij enkele goede reflexen voor een rustige vakantie

12 juli 2019 | Waterloo | Door Amandine Servotte

De kaart blijft de voordeligste optie voor vakantiegangers: sneller, voordeliger en veiliger. Maar wat moet u zeker weten in het geval van verlies of diefstal van uw bankkaart?


Terwijl de maand juli al volop bezig is en dromen we al van onze deugddoende, zonovergoten vakantie op een zuiders strand! Maar hoe erg we er ook naar uitkijken, een vakantie zonder zorgen vergt heel wat voorbereiding. MasterCard geeft u graag een overzicht van de belangrijkste reflexen in het geval dat u uw bankkaart kwijt raakt zodat u in alle rust van uw vakantie kan genieten.

    1. Vermijd onaangename verrassingen door uw kaart te blokkeren


Vakantie is een zorgeloze tijd, maar geen enkele toerist heeft de garantie dat zijn bankkaart niet gestolen wordt of verloren raakt. Bij problemen in het buitenland kunt u erger voorkomen dankzij Card Stop. Sla daarom het nummer (+32 70 344 344) op in uw mobiele telefoon. Laat de kaart zo snel mogelijk blokkeren en neem vervolgens contact op met de politie en met uw bank.

Wilt u helemaal op safe spelen, zorg dan voor verschillende betaalmiddelen (bijvoorbeeld een kredietkaart en een bankkaart), die u op verschillende plaatsen bewaart. Mocht één van uw kaarten gestolen worden, dan beschikt u nog steeds over een noodoplossing, zodat u toch van uw reis kunt blijven genieten.

    1. Vraag naar een alternatief betaalmiddel om uw vakantie verder zetten


Mocht u ondanks alle voorzorgen toch zonder betaalkaart vallen in het buitenland, dan kan u Mastercard Global Service™  contacteren. Deze wereldwijde service, 24h op 24h beschikbaar, geeft u de kans, op basis van de afspraken met uw bank, om een voorschot op uw noodfonds aan te vragen, dat u dan cash in de lokale munt kan afhalen. Op deze manier kan u verder van uw vakantie genieten in alle rust. Het nummer dat u moet bellen hiervoor verschilt van land tot land. De volledige lijst vindt u hier.

    1. Krijg frauduleuze uitgaves terugbetaald


Zijn er frauduleuze transacties gebeurd met uw kaart nog voor ze door uw bank geblokkeerd kon worden ? Contacteer dan meteen uw bank : u wordt niet verantwoordelijk gehouden als u kan U kan aantonen dat u voldoende redelijke voorzorgen hebt genomen om misbruik of verlies van uw kaart te voorkomen en dat u meteen uw financiële instelling op de hoogte bracht na het verlies of diefstal van uw Mastercard.

Weinig mensen weten dit, maar als houder van een Mastercard geldt de Nulfranchisebescherming voor alle aankopen die u deed in winkels, per telefoon, online, via mobiele toestellen of terminals, wat toelaat om een derde van het frauduleus gespendeerde bedrag terug te krijgen.

Bovenop deze drie belangrijkste reflexen voor een rustige vakantie, vindt u hier ook de andere tips van Mastercard voor een veilige en rustige vakantie.

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux