Geluid aan: Mastercard introduceert klankmerk

8 februari 2019 | Vrijdag | Door Amandine Servotte

Bedoeld om zowel in de winkel als online hoorbaar te zijn, zal deze unieke toon de groeiende trend van conversational commerce voortzetten


Mastercard schakelt een versnelling hoger om zijn merk te profileren en debuteert met een geluidsidentiteit, een uitgebreide geluidsarchitectuur waarmee het alweer een stap vooruit zet. Overal ter wereld waar klanten Mastercard gebruiken, of dat nu in een fysieke, digitale of spraakomgeving is, zal de opvallende en makkelijk te onthouden Mastercard-melodie voor een eenvoudige, naadloze herkenbaarheid zorgen. Het bedrijf schakelde onlangs over naar een symboolmerk, en dit nieuws sluit dan ook aan bij de voortgezette merktransformatie.

“Geluid voegt een krachtige nieuwe dimensie toe aan onze merkidentiteit en het is een essentieel onderdeel van hoe mensen Mastercard vandaag en in de toekomst herkennen,” zegt Raja Rajamannar, hoofd marketing en communicatie bij Mastercard. “We stelden een ambitieus doel voorop en beogen een Mastercard-melodie die zich onderscheidt en authentiek is, maar die toch wereldwijd aanpasbaar en genre-overschrijdend is. Ons klankmerk moet niet alleen onze aanwezigheid versterken, maar ook naadloos weerklinken over de hele wereld.”


Wereldwijde resonantie, lokale relevantie

De Mastercard-melodie moet wereldwijd bij alle mensen aanslaan. Daarom deed  Mastercard een beroep op muzikanten, artiesten en agentschappen van over de hele wereld, waaronder muzikaal vernieuwer Mike Shinoda van Linkin Park.

Het resultaat is een duidelijke melodie die blijft hangen en kan worden aangepast volgens genre en cultuur. Daardoor is ze lokaal relevant maar blijft de wereldwijde stem van het merk wel consistent. Het gebruik van verschillende instrumenten en tempo’s helpt bovendien bij het uitvoeren van de Mastercard-melodie in verschillende unieke stijlen zoals opera, film, speels, … en in een aantal regionale interpretaties.

De Mastercard-melodie vormt de basis van de geluidsarchitectuur van het bedrijf en zal zijn weerslag vinden in verschillende vormen zoals partituren, klanklogo’s en beltonen tot wachtmuziekjes en acceptatiegeluiden voor verkooppunten.

“Wat ik het leukste vind aan de Mastercard-melodie, is dat ze zo flexibel is en kan worden aangepast aan alle genres en culturen,” aldus Mike Shinoda. “Het is geweldig om te zien hoe een groot merk zichzelf uitdrukt door middel van muziek om zijn band met de mensen te versterken.”


Een digitaal merk voor een digitale consument

Spraakgestuurd winkelen zou tegen 2022 de kaap van 40 miljard dollar bereiken[1]. Een audio-identiteit verbindt merken niet alleen met hun consumenten in een nieuwe dimensie, het zijn ook hulpmiddelen waarmee consumenten kunnen winkelen, betalen en hun leven leiden in een wereld die steeds digitaler en mobieler wordt.

"Geluid roept gevoelens op bij mensen, en daardoor is het net zo’n krachtig medium voor merken”, zegt Matt Lieber, medeoprichter en president van Gimlet. “Met het snel groeiend gebruik van podcasts, muziekstreaming en slimme luidsprekers, is een audiostrategie niet langer ‘nice-to-have’ voor merken, maar een noodzaak. Een geluidsidentiteit — het audiovisitekaartje voor een merk — is tegenwoordig net zo belangrijk als de visuele identiteit van een merk.”


Melodie voor het eerst te horen tijdens week van de GRAMMY’S

In de aanloop naar de 61ste GRAMMY Awards lanceert Mastercard een nieuw multi-channel marketingprogramma met Camila Cabello in de hoofdrol, die voor een GRAMMY genomineerd werd. Het wordt de eerste creatieve uitvoering van het geluidslogo van het merk.

Na de introductie in de VS gaat het Mastercard-geluid naar de BRIT Awards in Londen en vervolgens naar het Mobile World Congress in Barcelona. Bijkomende activeringen en geluidsintegraties worden wereldwijd aangekondigd voor de komende maanden, waaronder de lancering van Mastercard’s eerste slimme luidspreker voor priceless.com.

Neem een kijkje in onze  Digital Press Kit voor meer informatie over de evolutie van het merk Mastercard en om de geluiden te horen die de audio-identiteit van Mastercard vormen.

[1] https://techcrunch.com/2018/03/02/voice-shopping-estimated-to-hit-40-billion-across-u-s-and-u-k-by-2022/

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux