Een reis, het favoriete Valentijnsgeschenk van de Belgen

11 februari 2019 | Waterloo | Door Amandine Servotte 

De ‘Mastercard Love Index’, een jaarlijkse studie, ontcijfert de trends in het koopgedrag van ons vlakke land tijdens de meest romantische periode van het jaar


De analyse van elektronische transacties, die de voorbije drie jaar rond deze tijd van het jaar werd uitgevoerd, wijst uit dat de Belgen nog nooit zo gecharmeerd zijn geweest door het feest van Cupido als nu. Ze twijfelen er dan ook niet aan om geld uit te geven om hun geliefde te behagen. Als we kijken naar de cadeaus vormen belevenissen zoals een reis of een diner bij kaarslicht ook dit jaar weer de keuze bij uitstek van geliefden. Het bevestigt dat de Belgen zich wensen te distantiëren van het zuivere materialisme. Wie toch gaat shoppen voor zijn wederhelft, vermijdt liever de drukte in de winkel: de Belg doet zijn aankopen op voorhand en online. Mogen we de Belgische hartenjagers vooruitziend noemen?

De jaarlijkse studie “Mastercard Love Index”, die is gebaseerd op de analyse van krediet-, debet- en vooruitbetalingstransacties tijdens de laatste drie Valentijnsdagperiodes (11-14 februari 2016-2018), toont aan dat de Belgen nog steeds de liefde vieren met hun dierbare. Sinds 2016 zijn de ‘sentimentele’ uitgaven immers met 8% gestegen, en het aantal transacties met 19%. De toekomst ziet er blijkbaar rooskleurig uit voor Valentijn.

De Belg brengt het liefst tijd met z’n tweeën doorRomantische quality time blijft in 2018 favoriet in België als geschenk onder geliefden, wat dan ook de trend, die een paar jaar geleden begon, bevestigt. De Belg zet bijvoorbeeld in op het traditionele etentje bij kaarslicht, wat zijn reputatie van bon vivant nog steeds alle eer aandoet: in 2018 steeg het aantal transacties in het restaurant met 16% in vergelijking met 2016. De gemiddelde rekening blijft blijkbaar relatief stabiel sinds 2016, ook al stellen we in 2018 een lichte daling van 2% vast.Een romantische reis scoort zo mogelijk nog beter als cadeau dan samen genieten van een maaltijd. Het aantal geregistreerde transacties voor vliegtuig- en treintickets in deze periode steeg met 42% in 2018, wat neerkomt op 17% van de totale uitgaven van de tortelduifjes. Tot slot doen ook de romantische hotelovernachtingen het goed, met een stijging van 32% van het aantal transacties.

Hoewel het ervaringen voor de wind gaat, worden toch ook bepaalde materiële cadeaus een nieuw leven ingeblazen, en dat in heel Europa. In België merken we een significante verhoging van uitgaven aan rozen en bloemencadeaus (+21%). Daarentegen blijken juwelen minder in trek te zijn, aangezien Belgen 12% minder uitgaven aan juwelen in 2018 dan in 2016.

Vooruitziende en verbonden geliefden

In tegenstelling tot de globale tendens is de Belg minder happig op lastminute-aankopen als we kijken naar de geregistreerde transacties in 2018. Hij kiest er namelijk voor om van te voren te shoppen en zo de drukte en last-minute stress te vermijden. Uit de enquête blijkt immers dat meer dan een derde (35%) van de Valentijnsaankopen in België op 11 februari plaatsvonden, terwijl het wereldgemiddelde blijk geeft van meer spontaniteit met een meerderheid van de aankopen op 14 februari.

Doordat 11 februari op een zondag viel in 2018 is het duidelijk dat online shopping het voorbije jaar een significante rol heeft gespeeld bij romantische aankopen. Consumenten vertrouwen inderdaad ook steeds meer op de snelheid, het gemak en de ruime keuze van de e-commerce om het hart van hun partner sneller te doen slaan in deze romantische periode. In België zien we een stijging van het totale aantal online transacties met 81% tussen Valentijnsdag 2016 en Valentijnsdag 2018, wat boven het Europese gemiddelde van 74% ligt.

“Het is duidelijk dat Valentijn, zoals alle andere feesten, niet ontsnapt aan de groeiende tendens van de e-commerce. Dankzij de resultaten van ons onderzoek Mastercard Love Index blijken de veranderingen in aankoopgedrag tijdens belangrijke periodes in het jaar helder en staan ze handelaars toe om beter te antwoorden op de vraag van de consument”, legt Jonathan Romain, Director Marketing Communications bij Mastercard, uit.


Overzicht, per regio, van de uitgavengewoonten van consumenten over de hele wereld

VOORNAAMSTE UITGAVENPATRONEN PER REGIO GEDURENDE DE VALENTIJNSPERIODE, VAN 2016 TOT 2018
Verenigde Staten

  • De zogenaamde sentimentele uitgaven zijn met 8% gedaald sinds 2016, goed voor een daling met 14% van het totale aantal transacties.

  • Romantische belevenissen nemen ook af. Het aantal transacties in restaurants daalde met 17% in 3 jaar tijd, en in de hotels met 20%.


Latijns-Amerika en het Caribisch gebied

  • Sinds 2016 daalden de uitgaven voor bloemen met 88%, terwijl het aantal transacties steeg met 7%. Ook de juweliersector bleef niet ongeschonden: hij daalde met 68%.

  • Hoewel het aantal transacties met 15% is toegenomendaalden de zogenaamde sentimentele uitgaven met 37%sinds 2016.


Europa

  • Het aantal e-commercetransacties is met 74% toegenomen sinds 2016, goed voor 11% van de Valentijnsaankopen.

  • De uitgaven voor bloemen stegen met 59% ten opzichte van 2016, terwijl het aantal transacties 54% vooruitgang boekte.


Midden-Oosten

  • In de juwelensector zijn de totale uitgaven met 17% gedaaldsinds 2016, terwijl de uitgaven voor bloemen met 112% zijn gestegen.

  • Het aantal e-commercetransacties is enorm toegenomen, namelijk met 107%.


Azië en de Stille Oceaan

  • Terwijl in 2017 de meeste (28%) transacties last-minute gebeurden, op Valentijnsdag zelf, planden de verliefden wat meer vooruit in 2018. Vorig jaar vonden het merendeel (29%) van de transacties immers op 11 februari plaats.

  • Sinds 2016 zijn de uitgaven voor bloemen met 89% gestegen, terwijl het aantal transacties met 73% is toegenomen.


Canada

  • Het aantal transacties voor vervoer (vliegtuig en/of trein) steeg met 48% in 2018: het vertegenwoordigde 40% van de totale uitgaven.

  • Canadezen hechten minder belang aan gastronomie: het aantal transacties in restaurants is sinds 2016 met 10% gedaald.


 

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux