Driving Home for Christmas: meer dan een kwart van de Belgen keert voor de eindejaarsfeesten terug naar zijn thuisstad

9 december 2019 | Waterloo | Door Amandine Servotte

• Net als bijna een derde van de Europeanen nemen 3 miljoen Belgen tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode het vliegtuig, de trein of de auto om bij hun familie te zijn. 
• In totaal zullen de Belgen gemiddeld 269 km afleggen om feest te vieren met hun familie. 
• Verrassend genoeg zegt bijna één op de drie Belgen dat ze de reis maken om hun huisdier weer te zien.


Terwijl Chris Rea in 1986 met zijn hit ‘Driving Home for Christmas’ vooral het plezier bezong van Kerstmis vieren in familiekring, lanceerde Mastercard een nieuwe studie onder dezelfde naam om die trend te becijferen. 3 miljoen Belgen zullen met Kerstmis gemiddeld 269 km afleggen om de kerstvakantie thuis door te brengen met hun ouders, broers en zussen én  huisdieren.

Terwijl sommigen ‘eindejaarsfeesten’ instinctief associëren met ‘geschenken’, zijn ze voor anderen vooral synoniem aan familiebijeenkomsten. De studie ‘Driving home for Christmas[1]’ van Mastercard buigt zich over wat mensen aanzet om tijdens de kerstperiode naar familie en vrienden te reizen, en over de afstand die Europeanen afleggen om naar huis te gaan tijdens de feestdagen.

De Belgen leggen gemiddeld 269 km af om bij hun geliefden te kunnen zijn

In een tijd waarin familieleden vaak over de hele wereld verspreid wonen, is het niet verwonderlijk dat de Belgen gemiddeld 269 km afleggen om tijdens de eindejaarsperiode terug te keren naar hun thuisstad. Hoewel deze afstand, die gelijk is aan het traject tussen Brussel en Dortmund, lang lijkt, is het de op één na kortste afstand, die afgelegd wordt, na die van de Polen: zij reizen gemiddeld 206 km. De grootste reizigers zijn de Portugezen, die ongeveer 891 km afleggen om bij hun geliefden te zijn als de feestdagen naderen.

Het onverwachte heeft zijn charmes: 10% van de Belgen die met Kerstmis naar huis gaan, doet dat stiekem om zijn familie én zijn huisdier te verrassen. Bijna een derde van de Belgen (29%) zegt immers dat ze naar huis willen om hun gezelschapsdier weer te zien.

Kerstmis in de zon …

Voor sommigen “maakt het niet uit op welke plek ze Kerstmis vieren”. Dat is het geval voor 21% van de Belgen die een vakantie in het buitenland boekt voor de eindejaarsfeesten. Er zijn verschillende redenen voor die keuze: het is minder stresserend dan Kerstmis thuis organiseren (23%), dankzij de reis worden spanningen binnen het gezin vermeden (14%) of ze willen profiteren van een zachter klimaat terwijl het kil is in België (23%).

… of solo

Helaas verkeert 17% van de Belgen niet in de mogelijkheid om met Kerstmis naar huis te gaan. Voor 32% is dit om financiële redenen (32%), 19% moet tijdens de eindejaarsperiode werken.  Sommigen brengen de feesten dan weer door met de familie van hun partner (22%). Gelukkig kunnen ze dankzij de technologie toch nog een moment dicht bij hun dierbaren zijn, want 24% van de Belgen die niet naar huis kunnen, Skypet of FaceTimet met de familie.

[1] De studie ‘Driving Home for Christmas’ van Mastercard werd in november 2019 uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Fly Research onder 10.000 volwassenen in 19 landen.

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux