De kaart, de onmisbare reisgezel van Belgische jongeren

30 juli 2018 | Maandag | Door Amandine Servotte

• Vrouwen zijn de grootste voorstanders van betalingen met de kaart 
• Jonge mannen en liefhebbers van contant geld geven het meest uit 
• Nieuwe trend: 1 jongere op 2 gebruikt een app om uitgaven onder elkaar te verdelen


De maand juli mag dan stilaan op zijn einde lopen, de vakantie zit er nog lang niet op. Heel wat jongeren kijken ernaar uit om binnenkort hun koffers te pakken en andere horizonten te verkennen. En wie op reis gaat, geeft geld uit. Hoe gaan jongeren met geld om tijdens hun vakantie? Welke betaalmiddelen gebruiken ze? Mastercard, de wereldleider op het vlak van betalingen, maakt van deze zomerse periode gebruik om een beeld te schetsen van de uitgaven en het betaalgedrag van 18- tot 30-jarigen tijdens hun vakantie en deed daarvoor een beroep op het marktonderzoeksbureau InSites Consulting.

Elektronisch betalen scoort goed

In het dagelijkse leven betalen 7 jongeren op 10 voor gewone uitgaven het liefst elektronisch. Jonge vrouwen zijn de grootste voorstanders van elektronisch betalen. 78% geeft aan dat de kaart hun favoriete betaalmiddel is, tegenover 62% bij jonge mannen. Die trend zet zich ook door wanneer ze op reis gaan: bijna 6 Belgische jongeren op 10 verkiezen de kaart boven contant geld, waarbij de vrouwen alweer het gemiddelde opdrijven. 62% betaalt liever elektronisch, tegenover 54% bij de mannen.

Wie de voorkeur geeft aan elektronisch betalen, doet dat volgens de studie omdat het praktischer (68%), sneller (57%) en veiliger (57%) is.

“Op vakantie willen jongeren niet bezig zijn met betaalmethodes. Ze verwachten dat hun kaart overal wordt aanvaard, waar ze zich ook bevinden. En dat is precies wat wij willen realiseren: Mastercard wordt in 210 landen aanvaard. De kans is groot dat uw reisbestemming daar ook tussen zit. Debetkaarten worden standaard geactiveerd voor heel Europa. Voor reizen buiten Europa hoeft u uw Maestrokaart alleen even te laten deblokkeren voor u vertrekt,” aldus Henri Dewaerheijd, Country Manager Belux van Mastercard.


Kredietkaart vooral populair voor de grootste uitgaven

De kredietkaart is al aardig verankerd in onze betaalgewoonten want het is het meest gekozen betaalmiddel wanneer we ons verblijf reserveren (34%) en ons vervoer boeken (31%), ten koste van de debetkaart, cash geld of overschrijvingen. Meer dan 3 jongeren op 4 beschikt trouwens over een eigen kredietkaart: 49% heeft een klassieke kredietkaart en 25% heeft een 'prepaid' versie. Voorts blijkt Mastercard het populairste merk onder de 18-30-jarigen. 64% van de kredietkaarthouders heeft voor Mastercard gekozen.

Contant geld blijft belangrijk, maar...

Elektronisch betalen in de tropen lijkt vooral aan te slaan in de leeftijdscategorie van de 25- tot 30-jarigen. Voor de groep van 18 tot 24 jaar blijft cash een belangrijker betaalmiddel.

“Deze jongste leeftijdsgroep ontvangt cash geld ter gelegenheid van feestdagen of hun verjaardag. Dat geld heeft een andere psychologische waarde dan je loon, en geef je tijdens de vakantie dus sneller uit om plezier te maken,” verklaart Alexandra Balikdjian, consumentenpsycholoog aan de Vrije Universiteit van Brussel.


Uit de studie blijkt dat contant geld nog steeds een grote rol speelt in de betaalgewoonten van jongeren op vakantie: slechts 10% van hen durft op reis te vertrekken zonder cash. Een goed idee? Niet noodzakelijk! Wie graag cash geld meeneemt op vakantie, geeft aan dat vooral te doen uit angst in de verleiding te komen om te veel uit te geven met de kaart. Nochtans blijken het net de liefhebbers van cash geld te zijn die het meest uitgeven: naar schatting hebben zij tijdens hun recentste vakantie € 1.603 uitgegeven, wat € 352 boven het gemiddelde ligt, en € 500 boven het bedrag dat de elektronische betalers uitgaven. Die laatste groep is dus het spaarzaamst.

Een geschat vakantiebudget van 1.251 euro

Jonge Belgen maken graag plezier op vakantie. De cijfers bevestigen dat: restaurantbezoeken en winkelen staan bovenaan in het lijstje met uitgaven op vakantie. Meer dan 1 jonge toerist op 2 is tijdens zijn recentste vakantie trouwens minstens één keer per dag op restaurant gaan eten. Zou koken op vakantie synoniem staan voor werken?

Jonge reizigers schatten dat hun recentste vakantie zo'n 1.251 euro heeft gekost. Terwijl vrouwen zich inhouden om veel uit te geven op vakantie, laten de mannen het graag breed hangen volgens de studie: ze kennen zichzelf een vakantiebudget toe dat 600 euro hoger ligt dan dat van de vrouwen. En de clichés blijven sneuvelen want shopping komt bij de vrouwen maar op de derde plaats van hun uitgaven - na vervoer en logement - en ze geven er slechts 14% van hun totale budget aan uit. De mannen bevestigen dan weer de reputatie van de Belg als levensgenieters want zij grijpen ter plaatse het vaakst naar hun portefeuille op restaurant. Grappig is ook dat mannen op vakantie maar liefst twee keer zoveel uitgeven in bars als vrouwen. Bouwen ze dan zo graag een feestje of zijn ze gewoon galant? Moeilijk te zeggen, al heeft Alexandra Balikdjian wel een verklaring:

“Het zit ingebakken in onze cultuur en in de mannelijke geest dat mannen het drankje van een dame betalen, en dat geldt zeker op vakantie. Het maakt ook deel uit van het verleidingsspel.”


Aangezien 59% van de jonge Belgen antwoordt dat ze hun recentste vakantie samen met vrienden of hun partner hebben doorgebracht, is de verdeling van de kosten een belangrijke factor. 'Een pot aanleggen' is passé. De jongeren vertrouwen op hun smartphone want wanneer ze met vrienden op vakantie gaan, gebruikt ongeveer 1 jongere op 2 een applicatie om de kosten onder elkaar te verdelen.

Vertrek met een gerust gemoed

Een moment van onoplettendheid is gauw gebeurd wanneer we in vakantiemodus zijn. 46% van de ondervraagden verklaart al eens cash geld te hebben verloren op reis of bestolen te zijn geweest. Dat percentage daalt tot 33% wanneer het gaat om bankkaarten. Met andere woorden, op reis is het gevaar groter dat je zonder cash geld komt te zitten dan zonder bankkaart. Bovendien is contant geld definitief verloren, terwijl iemand die vaststelt dat zijn Mastercard of Maestrokaart is gestolen, bescherming geniet dankzij het principe van de ‘Nulfranchise bescherming’. Slechts 30% van de respondenten weet dat die bescherming bestaat:

“Wanneer jongeren op vakantie zijn, willen ze met een gerust gemoed vertrekken en zich nergens zorgen om hoeven te maken. Wanneer een Maestrokaart of Mastercard in het buitenland wordt gestolen, is het goed om te weten dat de niet geautoriseerde transacties net zoals in België niet worden aangerekend aan de kaarthouder. Daarnaast kan uw bank u een noodoplossing aanbieden zodat u toch nog uitgaven kunt doen. Het is wel belangrijk om de diefstal of het verlies zo snel mogelijk te melden, maar daarna kan de jongere gewoon zijn vakantie voortzetten alsof er niets is gebeurd,” verduidelijkt Henri Dewaerheijd.


Methodologie

Deze studie werd uitgevoerd door InSites Consulting in opdracht van Mastercard tussen 22 juni en 5 juli 2018 onder 1.000 representatieve Belgische respondenten. De ondervraagde groep was tussen 18 en 30 jaar oud en had de afgelopen twaalf maanden een reis met minstens één overnachting gemaakt.

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux