De 6 mythes over contactloos betalen

Ondanks zijn populariteit wordt contactloos betalen vaak geassocieerd met een verhoogd risico op fraude... ten onrechte. In feite is fraude met bankkaarten in winkels nu bijna onbestaande, contactloos of niet. Mastercard legt hier uit waarom het één van de veiligste betaalmethoden is die vandaag beschikbaar zijn door 6 mythes te ontkrachten die vaak met deze betaaltechnologie worden geassocieerd. 

  1. Een zakkenroller kan geld uit een betaalterminal stelen door het in zijn zak te steken zonder gepakt te worden: FOUT!

Hoewel het technisch mogelijk is om met een contactloze kaart een terminal te benaderen om geld te stelen, zal de dader altijd worden geïdentificeerd. Om een betaalterminal te bezitten die contactloze transacties mogelijk maakt, moet u zich namelijk inschrijven bij een financiële instelling die het apparaat zal leveren. Het is dus onmogelijk dit anoniem te doen, er zal een IBAN-rekening aan de terminal moeten worden gekoppeld en in een tweede fase zal om een identiteitsbewijs worden gevraagd. Dit wordt bewijst door het feit dat dergelijke misdrijven in België nog niet zijn gemeld sinds de lancering van contactloze betalingen in 2015. De moeite die een fraudeur zou moeten doen om dit te bereiken, staat niet in verhouding tot het beperkte rendement. Iin geval van fraude bent u ook steeds beschermd. Als uw Maestro- of Mastercard frauduleus wordt gebruikt, bent u 100% beschermd en hoeft u geen eigen franchise te betalen dankzij de nulfranchisebescherming van Mastercard.

  1. Het is mogelijk om de gegevens van een kaart op afstand te stelen en een andere kaart te maken: FOUT!

De belangrijkste verandering bij contactloze betalingstechnologie is de manier waarop de kaart communiceert met een terminal. Voor elke betaling genereert de chip van de bankkaart een identificatienummer dat uniek blijft. Deze gegevens worden vervolgens gecodeerd via een computercode, wat vervalsing bijzonder moeilijk maakt. Als een fraudeur de kaart vervalst en een transactie probeert te doen met hetzelfde nummer, zal het simpelweg geweigerd worden.

  1. Door kaartgegevens op afstand uit te lezen, kan iemand je identiteit stelen: FOUT!

De gegevens van de kaarthouder staan niet op de kaart. Ook al is de naam fysiek op een betaalkaart geschreven, hij niet aanwezig op de NFC-chip die "near field communication" mogelijk maakt. Noch is het adres van de eigenaars.

  1. Contactloos maakt online winkelen riskanter: FOUT!

Contactloze betalingstechnologie werkt niet voor het verrichten van transacties op e-commercesites. Om een online betaling te verrichten, is dubbele authenticatie vereist. Elke persoon die een aankoop doet, moet zijn identiteit bevestigen door zijn bankgegevens en CCV te delen, maar ook met een andere authenticatiefactor: ofwel een veiligheidscode die via een kaartlezer wordt verkregen, ofwel biometrische authenticatie (vingerafdruk of gezichtsherkenning).

  1. Als iemand een smartwatch steelt, kan hij aankopen doen met de daaraan gekoppelde kaart: FOUT!

Smartwatches die gekoppeld zijn aan een bankkaart zijn uiterst veilig. Er zijn twee extra beveiligingsniveaus om diefstal te beperken. U moet uw geheime code minstens één keer per dag invoeren, en ook telkens wanneer u de smartwatch weer om uw pols doet, wat nodig is om een betaling te verrichten. Als de smartwatch gestolen wordt, moet de crimineel de geheime code invoeren om contactloze aankopen te kunnen doen.

  1. U bent altijd beter beschermd door contactloos te betalen dan met contant geld: WAAR!

Als Maestro- of Mastercard-kaarthouder is de nulfranchisebescherming van toepassing op uw aankopen in de winkel, per telefoon, online, via een mobiel apparaat en bij geldautomaattransacties. Als bevestigd is dat uw kaart frauduleus werd gebruikt en u alle nodige stappen hebt ondernomen, wordt u 100% terugbetaald en hoeft u geen eigen risico te betalen, wat niet het geval is met contant geld.

Hebt u nog vragen over contactloos betalen? Bezoek onze website of neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Mediacontacten

Amandine Servotte, Mastercard
Amélie Vanden Berghe , Ketchum
+32 488 82 25 52 | amelie.vandenberghe@ketchum.com