De Belg heeft een boon voor de kleine handelaar

12 oktober 2020 | Door Amandine Servotte
  • 7 op de 10 Belgen verkiest nu om in nabijgelegen winkels te shoppen
  • 75% van hen doet zijn aankopen liever bij iemand die ze kennen
  • Voor hen behoren de school, de bakker en het café tot de plaatsen die sfeer in een wijk creëren

 

Hoewel online shopping de voorbije maanden populairder geworden is, hebben de lokale handelaars het hart van de Belg gewonnen, en zo hebben ze ook hun rol in de sociale cohesie van een wijk of gemeenschap bevestigd. Dat blijkt uit een Europese Mastercard studie[1]. Zeven op de tien shoppers (69% op Belgisch en 74% op Europees niveau) zijn nu meer geneigd om in hun lokale gemeenschap te winkelen dan een jaar geleden.

Een dubbelenquête[2], op vraag van Mastercard en Buy Way, zowel voor als na lockdown, over het winkelgedrag bij winkeliers en klanten, toonde Belg trouw blijft aan de fysieke verkooppunten. Dit ondanks het feit dat 1 op de 5 Belgen nu zegt meer aankopen online te doen. De Europese studie gaat verder: hieruit blijkt dat de Europeanen kiezen om lokaal te winkelen, enerzijds om hun omliggende handelaars te helpen de gezondheidscrisis te boven te komen (49%), anderzijds omdat ze nieuwe relaties hebben ontwikkeld met lokale winkeliers en onafhankelijke winkels (28%) of omdat ze meer vertrouwen hebben in de aanbevelingen van mensen uit hun buurt of gemeenschap (26%).

Voorkeur om bij een kennis te winkelen

Twee derde van de Belgen (70%) zegt bovendien, net als in andere Europese landen (65%), hun buurtwinkels anders te waarderen sinds de lockdown. Allereerst voor het gemak dat ze bieden (50% op Europees niveau en 39% in België), daarnaast om wachtrijen in grote supermarkten te vermijden (40% op Europees niveau en 34% in België) en ten slotte als gevolg van de reisbeperkingen (31% op Europees niveau en 24% in België). Dit zijn de drie belangrijkste redenen waarom mensen de liefde voor de buurtwinkels lijken te hebben herontdekt.

Bijna driekwart van de respondenten, en dit geldt nog meer voor de Belgen (respectievelijk 72% en 75%), koopt liever bij iemand die ze kennen en 72% van hen heeft meer vertrouwen in de aanbevelingen van deze lokale winkeliers.

Reservesleutels en WhatsApp-buurtgroepen

Het belang van een gemeenschap is sinds de lockdown geëxplodeerd! 62% van de Belgen zegt vaker goeiedag tegen hun buren dan een jaar geleden (58% op Europees niveau). Eén op de vijf Belgen (17%) heeft een reservesleutel van zijn buurman, 54% zegt leveringen te ontvangen voor de buurman en 18% bevestigt dat ze deel uitmaken van een WhatsApp-buurtgroep.

Tot slot bracht de enquête ook de must-see plaatsen aan het licht die bijdragen tot de ziel van een wijk, volgens de Belgen. In de top 5 vinden we: de school, de bakkerij, het hoekcafé, het park en het postkantoor. Andere populaire plaatsen zijn de groentewinkel, de slager, de bibliotheek en de sportclub.

Diensten om kleine handelaren te helpen de crisis het hoofd te bieden

Kleine bedrijven in de nationale economie zijn dit jaar hard getroffen door de gezondheidscrisis. Mastercard heeft daarom toegezegd om wereldwijd 250 miljoen dollar te investeren om deze lokale helden te helpen er bovenop te komen. In Europa is een reeks diensten geïntroduceerd, waaronder het ‘Business Unusual’-platform en de ‘Mastercard Trade’-oplossing, die diensten leveren die verder gaan dan de traditionele bankdiensten en die kleine bedrijven helpen om tijd en geld te besparen.

Henri Dewaerheijd, General Manager, Mastercard België & Luxemburg: “Kleine bedrijven vormen de ruggengraat van de economie. Naarmate de mensen weer contact maken met hun lokale gemeenschap, herontdekken ze de vele gevarieerde en unieke kleine bedrijven in hun buurt. De economische opleving begint voor onze deur en lokale bedrijven en gemeenschappen spelen een belangrijke rol bij het herstel en de weg naar een economische groei.”

[1] Het onafhankelijke onderzoeksbureau OnePoll heeft in september 2020 13.000 volwassenen in 16 landen ondervraagd.
[2] Dubbelenquête uitgevoerd door iVox op gemeenschappelijke vraag van BuyWay en Mastercard over de digitale transformatie en omnichanel aanpak van fysiek winkelen vs online voor en na lockdown.

Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux