Mastercard legt zijn kaarten op tafel voor een vlotte eindejaarsshopping

12 november 2020 | Waterloo | Door Amandine Servotte

Een paar naaldhakken met een afgebroken hak, een gebroken vaas of een pakje dat nooit werd geleverd: in de aanloop naar de feesten deelt mastercard een paar tips voor een betere shoppingervaring, en herinnert hoe betalingen met sommige kredietkaarten de aankopen kunnen beschermen, of ze nu online of in de winkel werden gedaan.

De gezondheidscrisis heeft de kaarten geschud wat betreft de shoppinggewoontes van de Belgen. Mastercard maakt vandaag hun portret op qua aankopen. Op basis van een recent onderzoek1 onder consumenten en handelaars, komt de expert inzake betalingsoplossingen terug op de praktijkenvoorbeelden en het belang om de beschermingen die aan de kredietkaarten gekoppeld zijn te kennen om in alle vertrouwen te kunnen winkelen voor het eindejaar.

Is online shoppen goedkoper ?

Als gevolg van de lockdown afgelopen maart, en zoals het onderzoek dat laatst werd uitgevoerd door Mastercard en Buy Wayhetaantoont, blijven de Belgen vooral trouw aan hun buurtwinkels. Hoewel de nostalgie van fysieke winkels als gevolg van de tijdelijke sluiting wel degelijk een fenomeen is, heeft de online handelaar zijn omzet gedurende deze periode verder uitgebouwd. Vandaag zegt één op vijf Belgen ook online aankopen te doen. Een trend die nog zou moeten toenemen met de nieuwe lockdown en de promoties rond de Black Friday, Sinterklaas of Kerstmis. 44% van de belgen denkt trouwens dat online aankopen goedkoper zijn, en 66% van de jongeren en 48% van de boomers geeft toe dat ze van deze periodes profiteren om meer geld uit te geven.

In de top 3 van de online uitgaven, vinden we nog steeds de reservatie van reizen, het huren van auto’s en de aankoop van cultuurartikelen (boeken of CDs). Maar de online aankopen van de Belgen in catégoriën zoals ‘gezondheid-en schoonheidsproducten’ (10%) of ‘schoenen en kleren’ (11%) zullen dit jaar waarschijnlijk nog verder toenemen, gezien de huidige context. Zoals BeCommerce het al bekendmaakte in zijn jaarlijkse barometer2, hebben de Belgen in 2019 gemiddeld 1 363 euro online gespendeerd, ofwel een individueel gemiddelde van meer dan 100 euro per maand…

De opkomst van de Serial Returners !

Online handel wijzigt ons koopgedrag, en over de laatste jaren blijkt een nieuwe manie te ontstaan bij de shoppers, voornamelijk in de modesector: retourzendingen. Bijna 2 Belgen op 10 (16%) beweren inderdaad regelmatig een bestelling te maken waarvan ze op voorhand weten dat ze een deel zullen terugsturen… En voor 40% van de handelaars is deze praktijk frequent geworden.

Hoewel we zien dat het online winkelen het vertrouwen van deze « returners » en van de shopaholics heeft gewonnen, blijven sommige Belgische consumenten voorzichtig. Dit heeft vooral te maken met veiligheid en de eventuele problemen die bij online inkopen voorkomen. Ondanks alle maatregelen die de e-shops nemen inzake veiligheid en om de shoppingervaring van de consument te verbeteren, zegt één Belg op twee bezorgd te zijn over de online veiligheid. Het onderzoek onthult dat 14% van de Belgen zich al tot hun verzekeraar hebben moeten wenden voor een probleem met een online aankoop.

Vertel hoe jij betaalt, dan vertel ik hoe jij beschermd bent.

Of het nu een vaas is die gedurende het transport brak, de ontvangst van een ander product dan hetgeen online werd besteld, of het hippe paar sneakers dat niet werd geleverd, de consument hoeft zich in principe geen zorgen te maken. De kredietkaart waarmee hij zijn aankopen betaalt biedt hem misschien al een bescherming aan.

Een Mastercard Gold kaart, waarvan de kosten varieren tussen 5 tot 55€ per jaar, is ondanks de percceptie toegankelijk voor de gemiddelde Belg. Vooral als je weet dat de Belg gemiddeld 4.400€ met zijn kredietkaart uitgeeft… « Indien de consument niet tot een overeenkomst kan komen met de handelaar in het kader van een aankoopgeschil, beschermt de Mastercard Gold kaart zijn aankopen, en dit gedurende minimum periode van 90 dagen na aankoop », legt Jonathan Romain uit, Directeur Marketing & Communicatie Mastercard Belux. « De benaming ‘premium’ van sommige kredietkaarten veronderstelt dat ze eerder voor de meest welvarenden bestemd zijn, dit is echter niet zo. Mastercard Gold kaarten liggen binnen het bereik van een groot aantal Belgen, en dankzij de bescherming die ze bieden zijn ze bijzonder geschikt voor wie geregeld online aankopen doet.».

Mastercard Gold (en hogere kaarten, dus Platinum, World en World Elite) biedt een dubbele bescherming voor de aankoop en de levering . Volgens de resultaten van het onderzoek weet een groot aantal mensen niet welke beschermingen en voordelen er gekoppeld zijn aan hun betaalmiddelen. De juiste kredietkaart kiezen kan dus het verschil maken in geval van problemen met je splinternieuw aankoop !

Een zorgeloze shopping voor de shopaholics of de fans van online shoppen

Mastercard geeft je 3 tips om met een gerust hart eindejaarsaankopen te doen.

  1. Kijk de voordelen die gekoppeld zijn aan je kredietkaart na bij je bank.

De premium kredietkaarten bieden een bescherming tegen diefstal of schade voor je aankopen, gedurende minumum 90 dagen na de aankoop, alsook een spécifieke bescherming voor de levering van de aankopen. Erg handig als je aankoop beschadigd, of gewoonweg niet, is aangekomen… Ben je een shopping addict maar je hebt nog geen Mastercard Gold kaart ? Aarzel niet om je te informeren bij je bank, de extra bescherming is zeker de jaarlijkse investering waard, vooral dat deze kredietkaarten andere interessante voordelen bieden, zoals reisverzekeringen.

2. Informeer je over het type handelaar als je online koopt

E-mail, postadres van het hoofdkantoor, telefoonnummer, landregistratienummer… Kijk na of de contactgegevens betrouwbaar zijn. De meeste betrouwbare e-handelaars hebben ook een kwaliteitslabel, zoals bijvoorbeels het BeCommerce label, de Belgische vereniging van de bedrijven die actief zijn in afstandsverkoop, via het internet en alle andere vormen van electronische handel.

3. Lees de algemene voorwaarden van de verkoop en retour na

Omdat we het nooit voldoende doen… lees de inhoud die in kleine letters staat en kijk na of :

  • De verstuur- en retourkosten duidelijk aangeduid zijn.
  • De kredietkaart voor of na de levering wordt gedebiteerd.
  • De ‘tracing’ van je pakje beschikbaar is, vanaf de aankoop tot de levering.
  • Een garantie op de geleverde producten beschikbaar is.
Photo of Amandine Servotte
Amandine Servotte, Senior Communications Specialist BeLux

In de praktijk : de aankoopbescherming van de premium kaarten van Mastercard

Met de premium kaarten van Mastercard, is de koper gedurende minimum 90 dagen beschermd in geval van:

✔ SCHADE (vb : 2 dagen na de ontvangst wordt je nieuwe tuintafel beschadigd)

✔ DIEFSTAL (vb : je camera werd met geweld gestolen)

En bij de levering van de aankopen : ✔ NIET GELEVERD(vb : je gloednieuwe paar sneakers is nooit aangekomen)

✔ VERKEERD GELEVERD (vb : je kreeg een andere smartphone dan diegene die je bestelde)

✔ BESCHADIGD (vb : je aankoop werd waarschijnlijk beschadigd tijdens het transport)

Voor meer informatie over de bescherming gekoppeld aan je betaalkaarten, bezoek: https://www.mastercard.be/nl-be/particulieren/dienstverlening-advies/tips-en-advies/veiligheid/Bescherming_van_uw_aankoop_en_de_levering_ervan.html

1Dubbelenquête uitgevoerd door IvOx op vraag van Buyway en Mastercard over de digitale transformatie en de omnichannel benadering fysieke winkel vs online retailer pre- en post lockdown. De resultaten van deze studie zijn beschikbaar op aanvraag. 2https://www.becommerce.be/nl_BE/marketmonitor2020nl

Over Mastercard

Mastercard is een technologiebedrijf dat wereldwijd actief is in de betaalsector. Het is onze missie om een inclusieve digitale economie, waar iedereen overal ter wereld baat bij heeft, te verbinden en stimuleren door transacties veilig, simpel, smart en toegankelijk te maken. Met behulp van veilige gegevens en netwerken, samenwerkingen en passie, helpen onze innovaties en oplossingen individuele mensen, financiële instellingen, overheden en bedrijven hun potentieel volledig te realiseren. Ons decency quotient (degelijkheidsquotiënt of DQ) vormt de drijfveer voor onze cultuur en alles wat we binnen en buiten ons bedrijf doen. Met connecties in meer dan 210 landen en gebieden bouwen we aan een duurzame wereld die voor iedereen mogelijkheden van onschatbare waarde ontsluit.

www.mastercard.com